Η δημοσκόπηση της GPO

Νέα δημοσκόπηση το Σάββατο για τα Παραπολιτικά από την GPO και τα δεδομένα δεν αλλάζουν ιδιαίτερα σε σχέση με άλλες μετρήσεις. Το συγκεκριμένο γκάλοπ βγάζει διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ της τάξης των 7,4 μονάδων. Με ΝΔ στο 33,8% και ΣΥΡΙΖΑ στο 26,4%. Κάτω από το 10% βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ το οποίο εμφανίζεται «τριχοτομημένο» για τη μετεκλογική στάση του.

Επίσης:

  • Το 63,1% των Ελλήνων κρίνει αρνητικά την απόφαση Τσίπρα να απέχει το κόμμα του από τη Βουλή
  • Το 65,2% συμφωνεί με τη ρύθμιση-μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη, για την οποία η Κουμουνδούρου δήλωσε παρούσα

Με βάση τη μέτρηση αυτή η ΝΔ είναι πιο κοντά στην αυτοδυναμία… στις δεύτερες εκλογές.

Τσίπρας για Άρειο Πάγο: Η κυβέρνηση με ΠΝΠ να αναστείλει τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας ως τις εκλογές

Ο κατακερματισμός του πολιτικού συστήματος

Ωραία όλα αυτά, όμως, οι μετρήσεις δεν είναι πανάκεια. Και πολλές φορές δε μετράνε και πραγματικά δεδομένα. Δεν μετρούν για παράδειγμα τη «βουβή» διαμαρτυρία κατά της κυβέρνησης.

Δεν μετρούν την οργή περίπου ενός εκατομμυρίου συνταξιούχων που δεν είδαν αυξήσεις ή ήταν ελάχιστα ευρώ αυτά που τους δόθηκαν, λόγω της προσωπικής διαφοράς.

Δεν μετρούν φυσικά και τη νεολαία, τι θα κάνουν οι ηλικίες 18 – 35 ετών που βλέπουν με απαισιοδοξία το μέλλον τους.

Κυρίως δεν μετριέται η ψήφος των αναποφάσιστων και προς τα πού θα κατευθυνθεί αυτή. Κασιδιάρηδες και λοιπούς νεοναζί μπορεί να μην έχουμε αλλά αυτό δεν θα εμποδίσει για να δούμε κατακερματισμό του πολιτικού συστήματος.

Μην εκπλαγεί λοιπόν κανείς αν δει ποσοστά των δύο πρώτων κομμάτων κάτω από 30%. Και να δει ποσοστά 1% και 2% σε κάτι… κυνηγούς ή άλλα κόμματα που δεν τα πιάνει τώρα το ραντάρ των δημοσκόπων.

Τα γαλάζια ψηφοδέλτια

Σε φουλ προεκλογικούς ρυθμούς η Νέα Δημοκρατία καθώς οι πληροφορίες λένε ότι τις επόμενες ώρες, πιθανότατα τη Δευτέρα, θα ανακοινωθούν οι υποψήφιοι για τις εκλογές. Όχι όλοι βέβαια, αλλά ένα μεγάλο μέρος αυτών. Υπάρχει μια γκρίνια γιατί υπάρχει μια σχετική καθυστέρηση, ειδικά από υποψήφιους που δεν είναι τόσο γνώριμοι στην κοινωνία, δεν ανακοινώθηκαν και δεν φωτογραφήθηκαν με τον Κ. Μητσοτάκη.

Θέλουν, λοιπόν, να έχουν τη σφραγίδα του κόμματος για την κάθοδό τους, αλλά και για να δουν ποιοι θα είναι οι συνυποψήφιοί τους στην περιφέρεια που θα «τρέξουν». Μπρατάκος, Νέζης και ο γραμματέας κ. Μαρινάκης, είναι έτοιμοι για την πρώτη δόση των ανακοινώσεων.

Όμως, να σας πούμε κάτι; Γκρίνιες υπάρχουν και για τις μεταγραφές από το ΠΑΣΟΚ. Καλό το άνοιγμα στο κέντρο, λένε, όμως, εμείς που τρέχουμε χρόνια για το κόμμα θα έρθουν οι «ξενομπάτες» να μας το πάρουν;

Τι να λένε άραγε οι νεοδημοκράτες υποψήφιοι για τον Καρανικόλα, την Φτακλάκη και τον Σπυρόπουλο που θα κατέβουν στις εκλογές μετά βαίων και κλάδων;

Εμ, η διεύρυνση δεν είναι πάντα εύκολη…

Ο πονεμένος αρχηγός

Και μιας και μιλάμε για τις μεταγραφές της ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ να σας πούμε ότι στη Χαριλάου Τρικούπη δεν «έσκασαν» κιόλας. «Τελειωμένα» στελέχη, απομακρυσμένα από το κόμμα, τους χαρακτηρίζουν λέγοντας ότι πήγαν εκεί που πραγματικά ανήκουν.

Αλλα είναι τα προβλήματα για τον Νίκο Ανδρουλάκη. Μαθαίνουμε ότι το πρόβλημα με το πόδι του είναι πιο σοβαρό απ’ ότι πολλοί περίμεναν, παρά το χειρουργείο που έκανε πριν μερικούς μήνες.

Κάτι δεν πήγε καλά φαίνεται και οι γιατροί συστήνουν στον πρόεδρο Νίκο να μπει ξανά στο χειρουργείο για νέα επέμβαση.

Αλλά σε προεκλογική περίοδο μπορεί ο αρχηγός να μπει σε νέα περιπέτεια ανάρρωσης; Με πόνους θα βγάλει τους δύσκολους μήνες που έρχονται και μετά βλέπει.

Οσο για μια άλλη φήμη που ακούγεται, αφορά στο αν και πότε θα ανακοινώσει ο Ν. Ανδρουλάκης την παραίτησή του από τη θέση του ευρωβουλευτή. Οι πληροφορίες λένε ότι αυτό θα γίνει άμα τη ανακοινώσει της ημερομηνίας των εκλογών.

Στήριξη της βιομηχανίας για πολλούς λόγους

Στο τραπέζι των ευρωπαίων ηγετών και στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μπήκε, τις προηγούμενες ημέρες, το σχέδιο τόνωσης της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας. Από τις Βρυξέλλες, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι στις συζητήσεις των ηγετών θα ενταχθούν θέματα ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας και υποστήριξης των τεχνολογιών εκείνων που θα μας επιτρέψουν να κάνουμε γρήγορα την πράσινη μετάβαση. Είναι, όπως δήλωσε εισερχόμενος στο Συμβούλιο ο κ. Μητσοτάκης, μια συζήτηση η οποία καθίσταται ολοένα και πιο επιτακτική, μετά τις αποφάσεις οι οποίες πάρθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, υποστηρίζει επί της αρχής τη χαλάρωση του πλαισίου κρατικών ενισχύσεων, η οποία όμως πρέπει να γίνει με έναν τρόπο ο οποίος θα είναι προσωρινός και στοχευμένος και να μη φέρνει σε δύσκολη θέση χώρες οι οποίες δεν έχουν τόσο δημοσιονομικό χώρο ώστε να υποστηρίξουν τις εθνικές τους επιχειρήσεις. Το σχέδιο και ο τρόπος χρηματοδότησης αυτού του σχεδίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί προς τον Μάιο και έρχεται ως την «ευρωπαϊκή απάντηση» στο αμερικανικό πακέτο των 370 δισ. δολ.

Η ουσία είναι ότι όσο το ενεργειακό κόστος παραμένει βραχνάς για την ευρωπαϊκή βιομηχανία (και για την Ελλάδα βεβαίως) τόσο θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα σε όλους τους τομείς.

Κι αν κάποιοι θελήσουν να λαϊκίσουν λέγοντας ότι θα στηριχθεί ξανά το κεφάλαιο και οι βιομήχανοι η αλήθεια είναι διαφορετική.

Αφενός γιατί δεν θα κινδυνεύσουν χιλιάδες επιχειρήσεις να βάλουν λουκέτο, επομένως να σημειωθεί έκρηξη της ανεργίας και αφετέρου οι τιμές των προϊόντων θα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα αν το κόστος παραγωγής τους είναι μεγάλο λόγω των τιμών στην ενέργεια. Απλά οικονομικά…

Μετράνε τα κουκιά

Ετσι, τα κουκιά μετράνε και ξαναμετράνε… στην κυβέρνηση για την επιχορήγηση των λογαριασμών ρεύματος των βιομηχανιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την επιστολή των συνδέσμων των βιομηχανιών στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, οι οποίοι ζητούν στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών κρατική ενίσχυση ανά τρεις μήνες των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, στο οικονομικό επιτελείο αναζητούν τρόπους για την ικανοποίηση του αιτήματος. Για έναν χρόνο κάποιοι από την κυβέρνηση εισηγούνται πως θα πρέπει να επιδοτηθούν οι βιομηχανίες ώστε να αντιμετωπίσουν το αυξημένο ενεργειακό κόστος. Ωστόσο, αυτό προσώρας δεν φαίνεται εφικτό….

Σίγουρα κι εδώ η κυβέρνηση θα περιμένει ευρωπαϊκή λύση, κάτι που δύσκολα θα δούμε πριν από τις ελληνικές εκλογές.

Επιστολή σε υπουργεία, φορείς για δαπάνες

Με εναλλακτικά σενάρια συντάσσεται, σύμφωνα με πληροφορίες, το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2024-2027. Με εγκύκλιο που απέστειλε στις υπηρεσίες των υπουργείων και τους φορείς του Δημοσίου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης δίνει προθεσμία έως τις 6 Μαρτίου προκειμένου να αποστείλουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τις προβλέψεις και τις προτάσεις τους ενόψει της κατάρτισης του νέου Μεσοπρόθεσμου. Οι προβλέψεις στο βασικό σενάριο δείχνουν ρυθμό ανάπτυξης 6,6% το 2023, στο 5,9% το 2024, στο 4,9% το 2025, στο 4,1% το 2026 και θα υποχωρήσει στο 2,7% το 2027. Ο πληθωρισμός, από το 5% το 2023, θα υποχωρήσει στο 2% από το 2024 έως και το 2027. Το σύνολο των δαπανών θα παραμείνει στο επίπεδο των 70 δισ. ευρώ και υποχωρεί το 2027 στα 65,6 δισ. ευρώ.

Για να δούμε ποιοι υπουργοί είναι οι πιο… σπάταλοι ή ποιοι θα ζητήσουν περισσότερα κονδύλια για μισθολογικό κόστος, κι όχι μόνο.

Φορτίζω παντού με… Ταμείο Ανάκαμψης

Στο Ταμείο Ανάκαμψης εντάχθηκε το έργο «Ηλεκτροκίνηση – Φορτίζω παντού». Η δράση αφορά την επιδότηση μέρους του κόστους αγοράς, εγκατάστασης και διασύνδεσης στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ δημοσίως προσβάσιμων σταθμών ταχείας και υπερταχείας φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Οι σταθμοί φόρτισης θα εγκατασταθούν σε αστικές και περιαστικές περιοχές και σε σημεία ενδιαφέροντος, όπως πρατήρια καυσίμων, χώροι στάθμευσης, λιμάνια και αεροδρόμια και σε σημεία κατά μήκος του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου. Το ύψος της ενίσχυσης για κάθε δικαιούχο δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% του συνολικού προϋπολογισμού του έργου. Η δράση θα πραγματοποιηθεί μέσω ανοιχτής πρόσκλησης με έναρξη εντός του 1ου τριμήνου του 2023 και θα έχει ολοκληρωθεί στις 31/12/2025 με την καταβολή των ενισχύσεων για σταθμούς φόρτισης που έχουν τεθεί σε λειτουργία έως την ανωτέρω ημερομηνία. Αιτήσεις θα γίνονται δεκτές έως 31/12/2023 και θα υποβάλλονται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα δημιουργηθεί για τον συγκεκριμένο σκοπό.

Ποιες ελληνικές πόλεις προσελκύουν startups

H Αττική και η Κρήτη κρατούν τα σκήπτρα των πλέον καινοτόμων ελληνικών περιφερειών, με τις επιστήμες της ζωής (Med Tech, Health Tech, Bio Tech), του περιβάλλοντος (Environment, Energy-Green Tech, Clean Tech) και της φιλοξενίας (Travel, Hospitality, Leisure) να είναι οι κλάδοι στους οποίους αναπτύσσονται οι περισσότερες startups στην Ελλάδα. Μάλιστα, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία στο Elevate Greece, στο μητρώο των νεοφυών επιχειρήσεων είναι εγγεγραμμένες 664 επιχειρήσεις, εκ των οποίων 301 και συνολικά έχουν επενδυθεί 2.400 εκατ. ευρώ.

Περιμένοντας τη Γερμανία

Ο γερμανικός πληθωρισμός επιβραδύνθηκε τον Ιανουάριο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών χάρη στην περαιτέρω κρατική βοήθεια για την ελάφρυνση του φόρτου των νοικοκυριών από την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους. Η αύξηση των τιμών καταναλωτή μειώθηκε στο 9,2% από 9,6% τον Δεκέμβριο. Η γερμανική στατιστική υπηρεσία είχε αναβάλει την προγραμματισμένη ανακοίνωση των στοιχείων την περασμένη εβδομάδα λόγω προβλημάτων στην επεξεργασία τους. Ετσι, η Eurostat έπρεπε να εκτιμήσει την αύξηση των τιμών στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης προκειμένου να υπολογίσει τον πληθωρισμό για όλη τη ζώνη του ευρώ.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories