Μέσα στο επόμενο δίμηνο αναμένεται η  δικαστική απόφαση από το Πρωτοδικείο Αθηνών, που θα επικυρώνει τη συμφωνία εξυγίανσης, και θα ανοίξει τον δρόμο για τον εκσυγχρονισμό και την τεχνολογική αναβάθμιση των υποδομών των Ναυπηγείων Ελευσίνας, και την ανάδειξή του ως Ναυπηγοεπισκευαστικού hub στην ΝΑ Μεσόγειο.

Από την πλευρά της ONEX τονίζεται ότι τα Ναυπηγεία Ελευσίνας γυρίζουν σελίδα στην Ελληνική ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία, μετά την συζήτηση στο Πρωτοδικείο Αθηνών του σχεδίου εξυγίανσης που έχει καταθέσει ο Όμιλος ONEX.

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Μνημόνια Συνεργασίας των Fincantieri – Leonardo με εγχώριους προμηθευτές

Η συνεδρίαση έλαβε χώρα χθες στο Πρωτοδικείο Αθηνών σε θετικό κλίμα, ενώ υπέρ του σχεδίου τάχθηκε το σύνολο των εμπλεκομένων φορέων: το ελληνικό δημόσιο, οι τράπεζες, οι εργαζόμενοι, και η αμερικανική Κρατική Επενδυτική Τράπεζα-DFC με σχετική επιστολή που απέστειλε στο δικαστήριο. Η Αμερικανική Κρατική Επενδυτική Τράπεζα έχει δεσμευθεί για τη συμμετοχή της στην εξυγίανση με 102 εκατ. δολάρια και θα εμπλακεί στο σχέδιο ως οικονομικός πιστωτής.

Παράλληλα, Fincantieri – ONEX εγγυώνται ότι αν αναλάβουν το έργο των κορβετών, αυτές θα κατασκευαστούν εξ’ ολοκλήρου στην Ελλάδα  και συγκεκριμένα στα ναυπηγεία Ελευσίνας, πληρώντας τη βασική προϋπόθεση της ελληνικής κυβέρνησης. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η δυναμική επανεκκίνηση της εγχώριας ναυπηγοεπικευαστικής βιομηχανίας, ενώ τα Ναυπηγεία Ελευσίνας αποκτούν ύστερα από μια παρατεταμένη περίοδο παρακμής πρωταγωνιστικό ρόλο.

Βάσει χρονοδιαγράμματος η πλήρης λειτουργία των Ναυπηγείων θα είναι εφικτή μέσα στο καλοκαίρι και στόχος των επικεφαλής είναι στο άμεσο μέλλον να υπάρξει η δυνατότητα επισκευών για 10-12 πλοία ταυτόχρονα, με απώτερη επιδίωξη τα Ναυπηγεία Ελευσίνας να αναλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την επισκευή 200 πλοίων σε ετήσια βάση.

Η ONEX επικαλείται και το επιτυχημένο παράδειγμα των Ναυπηγείων Σύρου, στα οποία από τα μέσα του 2018 μέχρι σήμερα έχουν επισκευαστεί περίπου 400 πλοία, με τον κύκλο εργασιών στο κομμάτι της εμπορικής δραστηριότητας να κλείνει για το 2022 στα 41 εκατ. ευρώ περίπου, από 20 εκατ. ευρώ τον πρώτο χρόνο επαναλειτουργίας τους. Υπενθυμίζεται ο όμιλος ONEX έχει επενδύσει περισσότερα από 30 εκατ. ευρώ στη μονάδα της Σύρου, καλύπτοντας παλιές οφειλές, ύψους 10 εκατ. ευρώ, αλλά και αναβαθμίζοντας τις υποδομές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ναυτιλία
Στυλιανίδης: «Οι Βόρειες Σποράδες θα έχουν ανάλογο, ίσως και καλύτερο περιβάλλον ακτοπλοϊκών συνδέσεων από ό,τι ήταν πέρυσι»
Ακτοπλοΐα |

«Οι Βόρειες Σποράδες θα έχουν ίσως και καλύτερο περιβάλλον ακτοπλοϊκών συνδέσεων», λέει ο Στυλιανίδης

Η απάντηση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστου Στυλιανίδη στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Κωνσταντίνου – Βασίλειου Μεταξά