Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν τελικά οι ευρωπαϊκές αγορές, ανατρέποντας μάλιστα το πρωινό θετικό πρόσημο, καθώς τόσο τα μάκρο στοιχεία που ανακοινώθηκαν όσο και το κλίμα από την άλλη όχθη του Ατλαντικού επηρέασαν το κλίμα των επενδυτών.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,85%, με τον κλάδο των ταξιδίων να χάνει 2,8%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,37% στις 7.878 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 1,72% στις 15.209 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 1,78% στις 7.187 μονάδες.

Ροκάνισε τα εβδομαδιαία κέρδη το ΧΑ

Στην εβδομάδα, ο FTSE 100 έχασε 1,6%, ο DAX σήμερα έχασε το οριακό θετικό του πρόσημο, κλείνοντας τελικά με απώλειες 1,7%, ποσοστό που ήταν και η πτώση του CAC 40.

Σε επίπεδο τίτλων

Σε επίπεδο τίτλων, η γαλλική εταιρεία κατασκευής ανταλλακτικών αυτοκινήτων Valeo σημείωσε πτώση 9%, μία ημέρα αφού ανακοίνωσε ρεκόρ παραγγελιών για το 2022 και προέβλεψε ισχυρή αύξηση των πωλήσεων για το επόμενο έτος. Εν τω μεταξύ, η σουηδική ιατρική εταιρεία Elekta έκλεισε την ημέρα με άνοδο 9,1%, μετά τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου που έδειξαν υψηλότερες πωλήσεις και κέρδη.

Η BASF έχασε σχεδόν 8%, καθώς ανακοίνωσε σχέδια περικοπής 2.600 θέσεων εργασίας, περίπου το 2% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της, με τη μεγαλύτερη χημική εταιρεία της Ευρώπης να προσπαθεί να μειώσει το κόστος απουσία του φθηνού ρωσικού φυσικού αερίου.

Οι αγορές επηρεάστηκαν από τα σημερινά στοιχεία που έδειξαν ότι η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,4% το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους, ενώ η προηγούμενη αρχική εκτίμηση έδειχνε μείωση 0,2%. Βέβαια, αυτή την εβδομάδα, οι επενδυτές αφομοιώνουν μια πληθώρα εταιρικών κερδών, καθώς και τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, τα οποία έδειξαν ότι οι πρόσφατες ενδείξεις μείωσης του πληθωρισμού δεν αντισταθμίζουν την ανάγκη για περισσότερες αυξήσεις των επιτοκίων.

Άλλωστε, οι φόβοι για συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων χωρίς περικοπές από τις κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να ελλοχεύουν, χάρη στον επίμονο πληθωρισμό και τις ενδείξεις ότι οι οικονομίες αποδεικνύονται ανθεκτικές, καθώς οι αγορές εργασίας παραμένουν ισχυρές. Μια δημοσκόπηση αναλυτών μετοχών που δημοσιεύθηκε από το Reuters την Πέμπτη υποδεικνύει ότι οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές θα συνεχίσουν να είναι ευμετάβλητες, καθώς η τιμολόγηση των επιτοκίων της αγοράς κινείται υψηλότερα.

Τα μάκρο της ημέρας

Πιο συγκεκριμένα, στα μάκρο της ημέρας, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέκαμψε τον Φεβρουάριο, με τον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης της GfK να ανεβαίνει κατά επτά μονάδες στο -38. Αν και αυτό εξακολουθεί να βρίσκεται κοντά στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα που προκάλεσε η κρίση του κόστους ζωής, εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει υψηλό 10 μηνών.

Ο εμπροσθοβαρής γερμανικός δείκτης καταναλωτικού κλίματος της GfK βελτιώθηκε επίσης στο -30,5 τον Μάρτιο, από -33,8 τον προηγούμενο μήνα. Τα στοιχεία για τη γερμανική ανάπτυξη ήταν όμως λιγότερο ενθαρρυντικά, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 0,4% το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους, γεγονός που οδήγησε σε ετήσια ανάπτυξη μόλις 0,3%.

«Οι προοπτικές για τον κόσμο είναι ελαφρώς πιο θετικά στις αρχές του 2023 από ό,τι πιστεύαμε ότι θα ήταν μόλις πριν από δύο ή τρεις μήνες», δήλωσε επίσης ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Mathias Cormann σε συνέντευξή του στο CNBC, προσθέτοντας ότι οι προκλήσεις για τον πληθωρισμό παραμένουν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης