Προοπτικές για αυξήσεις των επιτοκίων δανεισμού σε ευρώ ακόμη και σε επίπεδα κοντά στο 4%, από 2,5% σήμερα, δημιουργούν οι αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων στην ευρωζώνη που παραμένουν πεισματικά υψηλές. Αυτό πρακτικά σημαίνει ακόμη πιο υψηλό κόστος δανεισμού για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις που ήδη έχουν δει τις δόσεις δανείων που συνδέονται με κυμαινόμενα επιτόκια να έχουν φτάσει στα ύψη –και να συνεχίζουν να ανεβαίνουν.

Όταν θα συναντηθεί το διοικητικό και εκτελεστικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις 16 Μαρτίου, η Κριστίν Λαγκάρντ και η παρέα της αναμένεται να δώσουν νέο σήμα για αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης του επιτοκίου αναφοράς με το οποίο δανείζει η ΕΚΤ τις εμπορικές τράπεζες, ώστε αυτό να φτάσει στο 3%.

Ομόλογα: Τι δείχνουν οι αποδόσεις για την πορεία των επιτοκίων

Από εκεί και πέρα όλα είναι ανοικτά με αναλυτές όμως να αναθεωρούν τώρα προς τα πάνω τις προβλέψεις για την πορεία των επιτοκίων στη ζώνη του ενιαίου νομίσματος για ολόκληρο το 2023 και τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του 2024. Πλέον, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, οι αγορές βλέπουν το κόστος δανεισμού να αυξάνεται όχι μόνο στο 3,5% που προβλεπόταν μέχρι πριν λίγες εβδομάδες, αλλά κοντά ακόμη και στο 4%. Εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις αυτές τα επιτόκια θα φτάσουν για πρώτη φορά σε τόσο υψηλά επίπεδα στην ευρωζώνη.

Επιπλέον, ακόμη και όταν φτάσουν στα υψηλά τους επίπεδα, αυτά δεν αναμένεται να αποκλιμακωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, τουλάχιστον εάν δεν υποχωρήσει πρώτα σημαντικά ο πληθωρισμός.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ δίνουν από τις αρχές Φεβρουαρίου σήμα ότι θα προχωρήσουν όσο χρειαστεί με την περιοριστική νομισματική πολιτική και πλέον οι προσδοκίες των αγορών αλλάζουν για να ευθυγραμμιστούν με το σήμα αυτό που στέλνει η κεντρική τράπεζα, όπως όλα δείχνουν.

Καμπανάκι από Φίλιπ Λέιν

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της κεντρικής τράπεζας Φίλιπ Λέιν δήλωσε στο Reuters ότι η ΕΚΤ δεν θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων «μέχρι να έχουμε πολύ ισχυρά στοιχεία –όχι μόνο αναφορικά με την πρόβλεψη αλλά και στη συνεχιζόμενη εκτίμησή μας για τον υποκείμενο πληθωρισμό– ότι θα επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στον στόχο», όπως είπε.

Ειδικότερα, οι πληθωριστικές πιέσεις της ευρωζώνης έχουν αρχίσει να μειώνονται, συμπεριλαμβανομένων των πολύ σημαντικών τιμών του δομικού (πληθωρισμού), αλλά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα τερματίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων έως ότου βεβαιωθεί ότι η αύξηση των τιμών επιστρέφει προς το 2%, δήλωσε ο Λέιν.

«Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό εξακολουθούν να οδηγούν τις αγορές», δήλωσε στο Reuters ο Μασιμιλιάνο Μάξια, αναλυτής προϊόντων σταθερού εισοδήματος στην Allianz Global Investors. «Προβλέπαμε ήδη μια αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο που θα οδηγούσε το επιτόκιο καταθέσεων (της ΕΚΤ προς τις εμπορικές τράπεζες) στο 3%, και στη συνέχεια περαιτέρω 50 μονάδες βάσης ή πιο πιθανά 75 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος του έτους, φυσικά ανάλογα με τα οικονομικά δεδομένα. Είναι λογικό να περιμένουμε το επιτόκιο καταθέσεων (της ΕΚΤ) να κορυφώνεται στο 3,75-4%», πρόσθεσε.

Το δίλημμα που αντιμετωπίζει η ΕΚΤ είναι προφανές στα στοιχεία της πορείας των τιμών μεγάλων οικονομιών της ευρωζώνης. Ο πληθωρισμός στη Γαλλία και την Ισπανία επιταχύνθηκε απροσδόκητα τον Φεβρουάριο σύμφωνα με τα πιο τελευταία στοιχεία, αυξάνοντας την πίεση στη πρόεδρο της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ και στα υπόλοιπα μέλη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να προχωρήσουν σε πιο περιοριστική νομισματική πολιτική. Οι τιμές καταναλωτή στη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 7,2%, σε επίπεδα ρεκόρ σε σχέση με ένα χρόνο πριν, καθώς το κόστος των τροφίμων και των υπηρεσιών ενισχύθηκε. Η Ισπανία κατέγραψε άνοδο τιμών 6,1%. Οι αναλυτές ανέμεναν ότι η αύξηση τιμών θα παραμείνει αμετάβλητη στο 7% στη Γαλλία και θα επιβραδυνθεί στην Ισπανία, με τις τάσεις αυτές να προκαλούν ανησυχία για τη συνέχεια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ουκρανία: Ο πόλεμος στερεί άντρες από το εργατικό δυναμικό – Περιζήτητες οι γυναίκες από τα εργοστάσια
Διεθνή |

Γυναίκες στη χαλυβουργία - Περιζήτητες οι εργαζόμενες στα ουκρανικά εργοστάσια

Η στρατηγική προσλήψεων γυναικών στοχεύει στην αντικατάσταση των ανδρών που πάνε στον πόλεμο, αλλά και των χιλιάδων εργαζομένων που έχουν μετακομίσει σε ασφαλέστερες περιοχές της χώρας