Την αρχή στον χορό των αξιολογήσεων για το επόμενο δίμηνο κάνει ο οίκος Scope ο όποιος αναμένεται να δώσει ένα θετικό σήμα για αναβάθμιση στο επόμενο ραντεβού. Η ελληνική οικονομία έχει μπροστά της ένα δίμηνο αξιολογήσεων πραγματοποιώντας πολλαπλά ραντεβού με τους οίκους αξιολόγησης έως το τέλος Απριλίου.

Εντός της άνοιξης και εν μέσω εκλογικού κλίματος το ελληνικό αξιόχρεο θα βαθμολογηθεί από τέσσερις οίκους, το οποίο βρίσκεται μία βαθμίδα κάτω από την πολυπόθητη “επενδυτική”. Το πιο κρίσιμο χρονικό ορόσημο όμως είναι ο μετεκλογικός, φθινοπωρινός νέος γύρος αξιολογήσεων καθώς η ολοκλήρωση των εκλογών ανοίγει το δρόμο για την αναβάθμιση της Ελλάδας σε “επενδυτική βαθμίδα“.

Σημειώνεται ότι η ελληνική οικονομία απέχει μια βαθμίδα (από την επενδυτική) σε ό,τι αφορά τα κλιμάκια των S&P και DBRS. Για τη Fitch απέχει πλέον μία και για τη Moody’s απέχει τρεις.

Moody’s

Στο άμεσο μέλλον πάντως το μεγάλο ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην αξιολόγηση της Moody’s στις 17 Μαρτίου 2023. Τα στοιχήματα για την Ελλάδα επικεντρώνονται  στο βασικό ζητούμενο αν θα προχωρήσει σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Διότι ο εν λόγω οίκος βρίσκεται τρεις βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική στην κατηγορία «Ba3» σε σχέση με τους υπόλοιπους οίκους. Η επόμενη ευκαιρία για την Ελλάδα και τον εν λόγω οίκο είναι στις 15 Σεπτεμβρίου.

Scope

Η Scope απόψε  αξιολογεί την Ελλάδα, όμως, αν και η έκθεσή της αναμένεται να δώσει θετικό σήμα στις αγορές, δεν είναι αναγνωρισμένος οίκος από την ΕΚΤ για την επενδυτική βαθμίδα. Ο γερμανικός οίκος Scope, έχει κατατάξει την Ελλάδα στην κλίμακα ΒΒ+ από τον Δεκέμβριο του 2022, με σταθερές προοπτικές. Το επόμενο ραντεβού με τον οίκο είναι στις 4 Αυγούστου.

DBRS

Λίγες ημέρες αργότερα, στις 10 Μαρτίου 2023 ο καναδικός οίκος DBRS θα βγάλει την ετυμηγορία του για την ελληνική οικονομία.  Έχει τοποθετήσει την Ελλάδα στην κατηγορία «BB (high)» με «σταθερές προοπτικές».Η δεύτερη αξιολόγηση είναι προγραμματισμένη για τις 15 Σεπτεμβρίου 2023. Βάσει της κλίμακας αξιολόγησης η χώρα μας βρίσκεται ένα σκαλοπάτι πριν από την επενδυτική βαθμίδα

S&P

Για τις 21 Απριλίου 2023 είναι προγραμματισμένη η πρώτη αξιολόγηση του S&P για εφέτος και το δεύτερο είναι προγραμματισμένο για τις 20 Οκτωβρίου 2023. Το ραντεβού θα γίνει πιθανότητα εν μέσω εκλογών και η κυβέρνηση ποντάρει στα δύο ραντεβού για αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας,καθώς αν ο οίκος προβεί σε θετική αξιολόγηση τότε φτάνει την επενδυτική βαθμίδα Αν και οι προσδοκίες δεν αποκλείουν μία αναβάθμιση της χώρας πριν το τέλος των εκλογών,  οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η κίνηση αυτή θα έρθει τον Οκτώβριο.

Στις αρχές του έτους, ο οίκος Fitch έκανε, πάντως, την έκπληξη  και προχώρησε σε αναβάθμιση (από ΒΒ σε ΒΒ+) φέρνοντας την Ελλάδα ένα σκαλοπάτι μακριά από την επενδυτική βαθμίδα.

Ως προς την “πολιτική σταθερότητα” οι αγορές  έχουν απορροφήσει τους κραδασμούς από την αλλαγή του εκλογικού συστήματος.  Τονίζεται ότι όποια κυβέρνηση αναλάβει μετά τις εκλογές, δεν προβλέπεται κάποια ουσιαστική αλλαγή στην οικονομική πολιτική μετά τις κάλπες και έτσι δεν διακυβεύονται οι στόχοι για  χρέος, έλλειμμα και μεταρρυθμίσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Δημόσιο Χρέος: Η Ελλάδα έχει μπει σε τροχιά μείωσής του
Οικονομία |

Η Ελλάδα έχει μπει σε τροχιά μείωσης του δημοσίου χρέους

Η Ευρώπη χρειάζεται ένα νέο Ταμείο Ανάκαμψης για μεγάλα ευρωπαϊκά έργα, μόνο με δάνεια και με πιο ομοιόμορφη κατανομή των κονδυλίων μεταξύ πλούσιων και φτωχότερων κρατών-μελών, λέει στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δημοσιονομικού Συμβουλίου

Μαρινάκης για αναβάθμιση Scope: Επιβεβαιώθηκαν για μια ακόμα φορά οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας
Επικαιρότητα |

Μαρινάκης για αναβάθμιση Scope: Επιβεβαιώθηκαν ξανά οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

«Η έκθεση της Scope υπογραμμίζει μεταξύ άλλων την ταχεία μείωση του δημόσιου χρέους, την επίτευξη ισχυρών πλεονασμάτων, τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων» είπε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

ΤΑΙΠΕΔ: Εκκίνηση διαγωνισμού για την ανάπτυξη του Κυβερνητικού Πάρκου «Ανδρέας Λεντάκης»
Επιχειρήσεις |

Ξεκινά ο διαγωνισμός για το κυβερνητικό πάρκο «Ανδρέας Λεντάκης» - Τι αναφέρει το ΤΑΙΠΕΔ

Το Κυβερνητικό Πάρκο θα αναπτυχθεί σε έκταση 154 στρεμμάτων και θα περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός νέου διοικητικού συγκροτήματος γραφείων  στις εγκαταστάσεις της ΕΒΟ – ΠΥΡΚΑΛ