Η Alibaba ανακοίνωσε ότι θα διαχωρίσει τις δραστηριότητές της σε έξι επιχειρηματικούς ομίλους, ο καθένας με τη δυνατότητα να αντλήσει εξωτερική χρηματοδότηση και να εισέλθει στο χρηματιστήριο, στην πιο σημαντική αναδιοργάνωση στην ιστορία του κινεζικού γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, κάθε επιχειρηματικός όμιλος θα έχει τον δικό του διευθύνοντα σύμβουλο και το δικό του διοικητικό συμβούλιο. Στην ανακοίνωσή της η κινεζική εταιρεία ανέφερε ότι η κίνηση έχει «σχεδιαστεί για να ξεκλειδώσει την αξία των μετόχων και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα».

Η Alibaba έχει φτάσει στα όρια της – Η επανεκκίνηση της Κίνας δεν βοηθά…

Σημειώνεται ότι η μετοχή της Alibaba σημείωσε άνοδο πάνω από 9% στις προκαταρκτικές συναλλαγές στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η δύσκολη χρονιά

Ο διαχωρισμός των δραστηριοτήτων έρχεται μετά από δύο δύσκολα χρόνια για την Alibaba, η οποία ήρθε αντιμέτωπη με επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στο εσωτερικό και αυστηρότερους κανονισμούς λειτουργίας από το Πεκίνο, με αποτέλεσμα η μετοχή της να χάσει δισεκατομμύρια δολάρια από την τιμή της.

Η κινεζική εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου και του διαδικτύου αναμένει ότι με την αναδιοργάνωση θα αναζωογονήσει την ανάπτυξή της.

Οι νέες εταιρικές οντότητες

Οι νέοι επιχειρηματικοί όμιλοι θα περιστρέφονται γύρω από τις στρατηγικές προτεραιότητες της Alibaba. Αυτές οι ομάδες θα είναι οι εξής:

  • Cloud Intelligence Group: Επικεφαλής θα είναι ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος της Alibaba, Daniel Zhang, ενώ εδώ θα στεγάζονται οι δραστηριότητες cloud και τεχνητής νοημοσύνης της εταιρείας.
  • Taobao Tmall Commerce Group: Θα καλύπτει τις διαδικτυακές πλατφόρμες αγορών της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένων των Taobao και Tmall.
  • Ομάδα Τοπικών Υπηρεσιών: Η επιχείρηση θα καλύπτει την υπηρεσία παράδοσης φαγητού Ele.me της Alibaba καθώς και τις υπηρεσίες χαρτογράφησης.
  • Cainiao Smart Logistics: Στον συγκεκριμένο κλάδο θα στεγάζεται η υπηρεσία logistics της Alibaba.
  • Global Digital Commerce Group: Αυτή η μονάδα περιλαμβάνει τις διεθνείς επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου της Alibaba, συμπεριλαμβανομένων των AliExpress και Lazada.
  • Όμιλος Ψηφιακών Μέσων και Ψυχαγωγίας: Στην συγκεκριμένη μονάδα θα περιλαμβάνονται οι δραστηριότητες ροής περιεχομένου και ταινιών της Alibaba.

Κάθε μία από αυτές τις μονάδες μπορεί να επιδιώξει ανεξάρτητη συγκέντρωση κεφαλαίων και μια δημόσια εγγραφή όταν είναι έτοιμη, είπε ο Zhang. Εξαίρεση αποτελεί ο εμπορικός όμιλος Taobao Tmall, ο οποίος θα παραμείνει εξ ολοκλήρου στην Alibaba.

Τα 600 δισ. δολάρια που έγιναν «καπνός»

Περίπου 600 δισεκατομμύρια δολάρια αξίας έχουν εξαλειφθεί από την κορύφωση της τιμής της μετοχής της Alibaba τον Οκτώβριο του 2020. Έκτοτε, η κινεζική κυβέρνηση έχει θέσει υπό έλεγχο  τις ιδιωτικές επιχειρήσεις τεχνολογίας, εισάγοντας μια σειρά κανονισμών και αυξάνοντας τον έλεγχο των πρακτικών των εγχώριων κολοσσών.

Η θυγατρική εταιρεία fintech της Alibaba Ant Group αναγκάστηκε από τις ρυθμιστικές αρχές να ακυρώσει τη μεγάλη δημόσια εισαγωγή της τον Νοέμβριο του 2020. Και το 2021, επιβλήθηκε στην Alibaba πρόστιμο 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο πλαίσιο αντιμονοπωλιακής έρευνας.

Η Alibaba προσπαθεί πλέον να αναζωογονήσει τις προοπτικές ανάπτυξής της καθώς έχει εξελιχθεί σε έναν γίγαντα που περιλαμβάνει επιχειρήσεις από το ηλεκτρονικό εμπόριο και το cloud computing μέχρι τη ροή περιεχομένου και την εφοδιαστική αλυσίδα. Είναι πρακτικά μία «κινεζική Amazon».

«Αυτός ο μετασχηματισμός θα δώσει τη δυνατότητα σε όλες τις επιχειρήσεις μας να γίνουν πιο ευέλικτες, να ενισχύσουν τη λήψη αποφάσεων και να επιτρέψουν ταχύτερες απαντήσεις στις αλλαγές της αγοράς», δήλωσε ο Zhang.

FILE PHOTO: Jack Ma, billionaire founder of Alibaba Group, arrives at the “Tech for Good” Summit in Paris, France May 15, 2019. REUTERS/Charles Platiau/File Photo

Αναζωογόνηση της κινεζικής οικονομίας

Σημειώνεται ότι η αναδιοργάνωση της κινεζικής εταιρείας έρχεται σε μια περίοδο που αυξάνονται οι ενδείξεις ότι το Πεκίνο επιδιώκει να αναζωογονήσει την οικονομική ανάπτυξη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Ο δε Τζάκ Μα, ο δημιουργός της Alibaba, που παρέμενε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και ταξίδευε στο εξωτερικό για αρκετούς μήνες, επέστρεψε στην Κίνα, σε μια κίνηση που θεωρείται ως κλαδί ελιάς από το Πεκίνο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή