Μερίδιο σε δύο μονάδες της Alibaba Group φέρεται να έχει πάρει η κινεζική κυβέρνηση, καθώς το Πεκίνο επεκτείνει την εκστρατεία του για την ενίσχυση του ελέγχου στο διαδικτυακό περιεχόμενο.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Κίνα αποκτά «χρυσές μετοχές» σε ιδιωτικά διαδικτυακά μέσα και εταιρείες περιεχομένου εδώ και πέντε χρόνια, και το τελευταίο διάστημα πατάει «γκάζι» σε αυτές τις πρωτοβουλίες.

Ο ιδρυτής της Alibaba παραιτείται από τον έλεγχο της Ant Group

Τα μερίδια που αναλήφθηκαν τους τελευταίους τέσσερις μήνες στις μονάδες της Alibaba είναι τα πρώτα που έρχονται στο φως και επίσημα για την εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου. Όπως τονίζεται η Alibaba υπήρξε ένας από τους πιο εξέχοντες στόχους της διετούς ρυθμιστικής καταστολής της Κίνας σε τεχνολογικούς γίγαντες.

Τζακ Μα, ο ιδρυτής της Alibaba

Ο στόχος

Αυτές οι «χρυσές μετοχές», συνήθως ίσες με περίπου το 1% μιας επιχείρησης, αγοράζονται από κρατικά ταμεία ή εταιρείες που κερδίζουν εκπροσώπηση στα διοικητικά συμβούλια ή/και δικαιώματα βέτο για βασικές επιχειρηματικές αποφάσεις.

Τα δημόσια αρχεία εγγραφής επιχειρήσεων έδειξαν ότι τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους ένα επενδυτικό όχημα του κρατικού ομίλου Zhejiang Media κατέλαβε μερίδιο 1% στη μονάδα Youku της Alibaba, η οποία εδρεύει στη Σαγκάη. Η κρατική εταιρεία διόρισε επίσης τον Jin Jun, γενικό διευθυντή μιας από τις θυγατρικές της, στο διοικητικό συμβούλιο της Alibaba.

Ξεχωριστά αρχεία έδειξαν ότι τον Δεκέμβριο η WangTouSuiCheng, μια οντότητα που ιδρύθηκε από τη Διοίκηση Κυβερνοχώρου της Κίνας (CAC), απέκτησε μερίδιο 1% στη μονάδα Alibaba Guangzhou Lujiao, της οποίας κύριος στόχος είναι «η έρευνα και ο πειραματισμός».

Σε άλλο δημοσίευμα, οι FT ανέφεραν ότι ήταν σε εξέλιξη συζητήσεις για την απόκτηση «χρυσών μετοχών» από την κυβέρνηση στον κολοσσό τυχερών παιχνιδιών Tencent Holdings.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή