Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το ελληνικό 5ετές ομόλογο, με το αρχικό επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 3,97%. Όπως προκύπτει, η αρχική καθοδήγηση που δόθηκε στους επενδυτές σε ότι αφορά το επιτόκιο είναι 95 μονάδες βάσης πάνω από τα mid swaps, ήτοι 3,97%.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, με το νέο ομόλογο, λήξεως 15 Ιουνίου 2028, το Δημόσιο θα αντλήσει ένα ποσό της τάξης τουλάχιστον των 1,5 – 2 δισ. ευρώ καλύπτοντας έτσι σχεδόν το 80% του εφετινού δανειακού προγράμματος.

Την νέα έκδοση, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση, που εξέδωσε ο ΟΔΔΗΧ αμέσως μετά την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών χθες από τον Πρωθυπουργό, αναλαμβάνουν οι Paribas, Citi, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και η Τράπεζα Πειραιώς.

Έκδοση ομολόγου: Τελευταίος δανεισμός πριν από τις εκλογές

Στη δευτερογενή αγορά χθες το ελληνικό πενταετές ομόλογο αναφοράς διαπραγματευόταν με απόδοση 3,75% από 3,62% που ήταν την προηγούμενη ημέρα ενώ η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου έχει αυξηθεί στο 4,19% από το 4,14% αντιστοίχως.

Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό Δημόσιο από την αρχή του έτους έχει αντλήσει έως τώρα από τις αγορές περίπου 3,5 δισ. ευρώ. Το συνολικό δανειακό πρόγραμμα για εφέτος έχει προσδιοριστεί να φθάσει περίπου τα 7 δισ. ευρώ.

Το «μαξιλάρι» και το πράσινο ομόλογο

Αξίζει να σημειωθεί πως το οικονομικό επιτελείο και ο ΟΔΔΗΧ έχουν οικοδομήσει ένα ασφαλές ταμειακό μαξιλάρι και χωρίς πίεση για άντληση ρευστότητας επιχειρεί να δώσει σήμα στις αγορές με νέα έξοδο. Τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας αντιστοιχούν στο 18% του ΑΕΠ πάνω από 35 δισ. Ευρώ.

Η εκδοτική δραστηριότητα για εφέτος είχε τοποθετηθεί στα 7 δισ. ευρώ, και στα 8 δισ. ευρώ εάν υπάρξει έκδοση πράσινου ομολόγου. Έτσι, στην προηγούμενη έκδοση του 10ετούς ομολόγου στις 18 Ιανουαρίου, ο ΟΔΔΗΧ άντλησε περί 3,5 δισ. ευρώ, καλύπτοντας, τότε, το μισό από το ετήσιο πρόγραμμα δανεισμού της φετινής χρονιάς. Ο στόχος πλέον είναι να απευθυνθεί στις αγορές για επιπλέον 3,5 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2023.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την τελευταία έξοδο της Ελλάδας, με την έκδοση 10ετους, οι επενδυτές έστειλαν ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης. Το ελληνικό δημόσιο «σήκωσε» 3,5 δισ. ευρώ από αρχικό στόχο 2,5 με 3 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
PODCAST ΒΑΒΕΛ – Γ. Θωμάτος (αντιπρ. Delphi Forum): Ένα συνέδριο δεν είναι μόνο αυτό που γίνεται πάνω στην σκηνή
Οικονομία |

PODCAST ΒΑΒΕΛ – Γ. Θωμάτος (αντιπρ. Delphi Forum): Ένα συνέδριο δεν είναι μόνο αυτό που γίνεται πάνω στην σκηνή

4 μέρες, 150 θεματικές – Οι σημαντικοί καλεσμένοι και ο Ζελένσκι – Ο νέος θεσμός των Μεγάλων Συζητήσεων για την Ελλάδα, η σημασία του φόρουμ, η διοργάνωση και οι δυσκολίες