Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα, αλλά ο FTSE 100 ήταν ο «αδύναμος κρίκος», με το κλίμα να παραμένει εύθραυστο μετά τις αναταράξεις που προκάλεσε στην αγορά πετρελαίου η πρόσφατη απόφαση του ΟΠΕΚ+, ενώ οι επενδυτές αξιολόγησαν τα στοιχεία για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,05%, με τον κλάδο των ασφαλειών να κερδίζει 0,5%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,50% στις 7.634 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,14% στις 15.603 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,01% στις 7.344 μονάδες.

Wall Street: Δυσκολεύεται στην «ανάβαση»

Η εστίαση σήμερα ήταν στην τελευταία ετήσια γενική συνέλευση της Credit Suisse πριν την εξαγορά της τράπεζας από την UBS. Ήταν πρώτη φορά που η διοίκηση βρέθηκε αντιμέτωπη με τους μετόχους, οι οποίοι δεν είχαν δικαίωμα ψήφου για την εξαγορά ύψους 3,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μετά την κατάρρευση της τράπεζας.

Ο πρόεδρος της Credit Suisse Axel Lehmann δήλωσε στους μετόχους ότι «λυπάται πραγματικά» για την κατάρρευση που οδήγησε στην εξαγορά της τράπεζας από την UBS. “Είναι μια θλιβερή μέρα για εσάς και για εμάς. Μπορώ να καταλάβω την πικρία, τον θυμό και το σοκ όλων όσων είναι απογοητευμένοι, συγκλονισμένοι και επηρεασμένοι από τις εξελίξεις”, δήλωσε ο Lehmann στην ετήσια συνέλευση.

Οι μακροοικονομικές ειδήσεις

Στα μάκρο της ημέρας, το ημερολογιακά και εποχικά προσαρμοσμένο πλεόνασμα του εξωτερικού εμπορίου της Γερμανίας διαμορφώθηκε στα 16 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο, μειωμένο σε σχέση με τα 16,7 δισ. ευρώ του Ιανουαρίου.

Οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν στα 136,7 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 4,0% σε μηνιαία βάση και 7,6% σε ετήσια. Οι εισαγωγές διαμορφώθηκαν στα 120,7 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 4,6% σε μηνιαία βάση και 3,8% σε ετήσια βάση. Τα μηνιαία στοιχεία και στις δύο κατηγορίες ξεπέρασαν τις προσδοκίες.

Οι εξαγωγές προς άλλα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξήθηκαν κατά 2,0% σε σχέση με τον Ιανουάριο και διαμορφώθηκαν στα 73,9 δισ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές από αυτά αυξήθηκαν κατά 5,1% και διαμορφώθηκαν στα 62,8 δισ. ευρώ. Οι εξαγωγές προς άλλες χώρες αυξήθηκαν κατά 6,6% σε μηνιαία βάση και ανήλθαν σε 62,8 δισ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές προχώρησαν κατά 4,0% και έφτασαν τα 57,9 δισ. ευρώ.

Επίσης, οι βιομηχανικές τιμές παραγωγού στην Ευρωζώνη μειώθηκαν κατά 0,5% τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, σύμφωνα με έκθεση της Eurostat. Η πτώση του δείκτη τιμών παραγωγού (PPI) ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών.

Επίσης, ο δείκτης αυξήθηκε κατά 13,2% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2022. Σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι τιμές παραγωγού μειώθηκαν κατά 0,6% τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με δυσκολία το 5Χ5

Η αναρρίχηση, για την κάλυψη του χαμένου εδάφους, συνεχίστηκε, έστω και με δυσκολία, στο ελληνικό χρηματιστήριο, με την ηρεμία και την επενδυτική εμπιστοσύνη να επανέρχονται στη Λ. Αθηνών, στο περιθώριο και της διεθνούς ανάκαμψης. Ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 0,10% στις 1.069,32 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 86,6 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές