Οι πρόσφατες τραπεζικές αναταράξεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη έχουν πυροδοτήσει έντονες ανησυχίες στους επενδυτικούς κύκλους. Οι επενδυτές έντρομοι έβλεπαν μια επανάληψη της Lehman Brothers και της κρίσης που επέφερε μετά την κατάρρευσή της.

Σε περιόδους έντονων αναταραχών και προβληματισμού οι επενδυτές είθισται να στρέφονται στα περιουσιακά στοιχεία τα οποία χαρακτηρίζονται ως ασφαλή καταφύγια, ήτοι: ο χρυσός, τα κρατικά ομόλογα, το αμερικανικό δολάριο, το ιαπωνικό γιεν, το ελβετικό φράγκο και ούτω καθεξής.

Goldman Sachs: Μετακίνηση καταθέσεων προς αμοιβαία κεφάλαια Διαχείρισης Διαθεσίμων

Ωστόσο, στην παρούσα φάση όπως επισημαίνει η Barclays υπάρχει μια κατηγορία περιουσιακών στοιχείων που όχι μόνο έχει προσελκύσει τους επενδυτές και τα κρατικά επενδυτικά ταμεία, αλλά αναμένεται το επόμενο έτος να καταγραφούν στην αγορά του εισροές ύψους 1,5 τρισ. δολαρίων, έχοντας ήδη το συνολικό ποσό των τοποθετήσεων ανέλθει σε επίπεδα ρεκόρ τον περασμένο Μάρτιο.

Πρόκειται σύμφωνα με τη βρετανική τράπεζα για τα βραχυπρόθεσμα αμοιβαία κεφάλαια ή money markets funds, τα οποία επενδύουν σε περιουσιακά στοιχεία με σχεδόν μηδενικό ρίσκο όπως είναι οι κρατικοί τίτλοι τέλους, με προτίμηση σε έντοκα γραμμάτια δημοσίου των οποίων η ωρίμανση είναι βραχυπρόθεσμη ή και σε συμφωνίες για επαναγορές.

Το ποσό των χρημάτων που είναι τοποθετημένα στα προαναφερόμενα αμοιβαία κεφάλαια σκαρφάλωσε σε νέο ρεκόρ τον περασμένο μήνα, καθώς οι ανησυχίες για τις τράπεζες έφεραν καταιγίδα τις παγκόσμιες ανά τον κόσμο και τα ελκυστικά επιτόκια προσέλκυσαν τους επενδυτές. Οι τοποθετήσεις αυξήθηκαν κατά περίπου 304 δισ. δολάρια σε τρεις εβδομάδες, με αποτέλεσμα το συνολικό ποσό να ανέλθει στα 5,2 τρισ. δολάρια στις 29 Μαρτίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Investment Company Institute.

Τάση που ήρθε για να «μείνει»

Η συνεχιζόμενη φυγή από τις τραπεζικές καταθέσεις και η εγκατάλειψη τα prime funds, τα οποία τοποθετούνται σε πιο επικίνδυνο χρέος, θα τροφοδοτήσει περαιτέρω αυτή την τάση, καθώς οι επενδυτές αναζητούν υψηλότερες αποδόσεις και μεγαλύτερη ασφάλεια, όπως επισημαίνει η Barclays.

«Αναμένουμε ότι οι ισολογισμοί των money funds θα αυξηθούν απότομα το επόμενο έτος», γράφει ο στρατηγικός αναλυτής της Barclays για τις αγορές χρήματος Τζόζεφ Αμπέιτ σε σημείωμα προς τους πελάτες. «Ενώ οι ανησυχίες για την ευρύτερη φερεγγυότητα των τραπεζών εξασθενούν, φαίνεται ότι έχουν τραβήξει την προσοχή για τον λάθος λόγο. Οι θεσμικοί επενδυτές διαπίστωσαν ότι δεν θα λάμβαναν την αποζημίωση που δικαιούνταν διατηρώντας καταθέσεις πάνω από το ανώτατο όριο ασφάλισης των 250.000 δολαρίων».

Εκτός από το bank run στον απόηχο της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank και δύο άλλων περιφερειακών αμερικανικών τραπεζών, οι επενδυτές έκαναν αναλήψεις από τους λογαριασμούς καταθέσεων, καθώς οι αποδόσεις των αμοιβαίων κεφαλαίων, τα οποία έχουν προσαρμοστεί καλύτερα στον πιο επιθετικό κύκλο επιτοκιακών αυξήσεων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ από την εποχή Βέλκερ υπόσχονται καλύτερες επιστροφές.

Τα reverse repos

Αναφορικά με τα κρατικά επενδυτικά funds, πέραν των αμοιβαίων κεφαλαίων δείχνουν και μια προτίμηση στη διευκόλυνση reverse repo της Fed. Όμως αν τα μετρητά θα καταλήξουν στα λεγόμενα RRPs θα εξαρτηθεί από την προσφορά των ελκυστικών εναλλακτικών λύσεων. Τα χρήματα που είναι τοποθετημένα σε RRPs, εκτινάχθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο υψηλότερο επίπεδό τους από την αρχή του έτους, στα 2,375 τρισ. δολάρια, αν και έκτοτε υποχωρούν.

Οι προβλέψεις για τις εισροές στα βραχυπρόθεσμα αμοιβαία κεφάλαια σηματοδοτούν «μεγάλες μελλοντικές εισροές στα RRPs της Fed», σύμφωνα με τον Αμπέιτ. Ωστόσο το πόσα ακριβώς κεφάλαια θα εισρεύσουν στο πρόγραμμα της Fed εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα των εναλλακτικών λύσεων, όπως τα έντοκα γραμμάτια και τα repos του ιδιωτικού τομέα, καθώς και από την προθυμία των διαχειριστών κεφαλαίων να επεκτείνουν τις σταθμισμένες μέσες λήξεις των χαρτοφυλακίων τους», σύμφωνα με τον Αμπέιρτ. Η πορεία των RRPs είναι αβέβαιη και οι διακυμάνσεις θα μπορούσαν να δημιουργήσουν άλλα ζητήματα, συμπληρώνει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή