Aγωγή σε βάρος των Goldman Sachs, KPMG, Bank of America και Morgan Stanley κατέθεσαν επενδυτές, καθώς τις κατηγορούν ότι ευθύνονται για την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, σύμφωνα με το Bloomberg.

Παρόμοια με προηγούμενες αγωγές, μια καταγγελία που κατατέθηκε την Παρασκευή στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο κατονομάζει τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Silicon Valley Bank, Γκρεγκ Μπέκερ και άλλους διευθυντές και στελέχη τραπεζών ως κατηγορούμενους. Η καταγγελία φαίνεται να είναι η πρώτη που στοχεύει τους ελεγκτές και τους αναδόχους της τράπεζας.

Goldman Sachs: Μήνυση από παράγοντα του Χόλιγουντ – Διαμάχη για μια συμφωνία 7 δισ. δολαρίων

«Εξαπάτηση των επενδυτών»

Συλλογικά, οι κατηγορούμενοι «παραπλάνησαν σχετικά με την ισχύ του ισολογισμού, τη ρευστότητα και τη θέση της εταιρείας στην αγορά», σύμφωνα με την αγωγή. Τα στελέχη, ο ελεγκτής και οι ανάδοχοι «υποτίμησαν και απέκρυψαν το μέγεθος των κινδύνων» που αντιμετώπιζε η τράπεζα, γεγονός που υπονόμευσε την αξία του δικού της χαρτοφυλακίου τίτλων», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η KPMG, η Goldman Sachs, η Bank of America, η Morgan Stanley και η Bruyette & Woods, Inc., η οποία κατονομάζεται ως κατηγορούμενος ανάδοχος, δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.

Η SVB κατέρρευσε τον περασμένο μήνα μετά από στοιχήματα σε ομόλογα που έχασαν την αξία τους αξία καθώς τα επιτόκια αυξήθηκαν. Οι πελάτες επιχειρηματικών κεφαλαίων  άρχισαν να αποσύρουν καταθέσεις μαζικά, αναγκάζοντας τον δανειστή να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία με ζημιές. Η μητρική εταιρεία της SVB υπέβαλε αίτηση πτώχευσης για το Κεφάλαιο 11.

Η αγωγή της Παρασκευής ισχυρίζεται ότι οι ανάδοχοι εξέδωσαν παραπλανητικές δηλώσεις εγγραφής στις προσφορές μετοχών της τράπεζας , οι οποίες περιείχαν «αναληθείς δηλώσεις ουσιωδών γεγονότων».

Το μεγαλύτερο βάρος στην KPMG

Η υποτιθέμενη ευθύνη της KPMG, που εξηγείται με περισσότερες λεπτομέρειες, βασίζεται εν μέρει στο γεγονός ότι υπέγραψε την ετήσια έκθεση της SVB για το 2022 δύο εβδομάδες πριν από το κλείσιμο της αγοράς στις 8 Μαρτίου, σύμφωνα με την αγωγή. Τότε ήταν που η τράπεζα είπε ότι επιδιώκει να συγκεντρώσει 2,25 δισεκατομμύρια δολάρια για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα ρευστότητάς της και ανακοίνωσε ζημιά περίπου 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την πώληση των τίτλων της.

Επιπλέον, η έκθεση ελέγχου της KPMG «ήταν σιωπηλή» σχετικά με το εάν υπήρχε «ουσιαστική αμφιβολία» σχετικά με την ικανότητα της τράπεζας «να συνεχίσει ως δρώσα εταιρεία για εύλογο χρονικό διάστημα», αναφέρει η αγωγή.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η Federal Reserve εξετάζουν διάφορα ζητήματα σχετικά με την κατάρρευση της SVB, συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων μετοχών από στελέχη και της απουσίας υπεύθυνου κινδύνου στην τράπεζα για μεγάλο μέρος του 2022.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή