Mε το τριπλό σοκ της αύξησης του χρέους, της επισιτιστικής κρίσης που δεν τελειώνει και με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής παλεύει η Αφρική. Η φτωχή ήπειρος χρειάζεται περισσότερη βοήθεια από τους διεθνείς οργανισμούς και τα πλούσια έθνη για να αντεπεξέλθει, δήλωσαν οι Αφρικανοί υπουργοί Οικονομικών.

Οι αναπτυσσόμενες αφρικανικές οικονομίες, όπως αναφέρει το Reuters, μόλις είχαν αρχίσει να ανακάμπτουν από την πανδημία, όταν η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκάλεσε αναταραχή στις κεφαλαιαγορές και επιτάχυνση του πληθωρισμού που εκτίναξε τις τιμές των τροφίμων στα ύψη. Η ήπειρος, εν τω μεταξύ, αντιμετωπίζει ήδη ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως ξηρασία, πλημμύρες και κυκλώνες, που επιδεινώθηκαν από την κλιματική αλλαγή.

Γκεοργκίεβα: Έχει σημειωθεί πρόοδος στο θέμα της αναδιάρθρωσης χρέους

«Οι αφρικανικές χώρες είναι πραγματικά θύματα. Δεν είναι πραγματικά υπεύθυνες για αυτές καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών των νήσων Κομορών Mze Abdou Mohamed Chanfiou σε συνέντευξη Τύπου μαζί με δύο Αφρικανούς ομολόγους του κατά τη διάρκεια των εαρινών συνεδριάσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον.

«Ακόμα και αν το ΔΝΤ, η Παγκόσμια Τράπεζα και τα περιφερειακά μας ιδρύματα έχουν θέσει σε λειτουργία ταμεία έκτακτης ανάγκης, τα κεφάλαια αυτά δεν φαίνονται πραγματικά επαρκή για να ανταποκριθούν σε αυτό».

Τα κεφάλαια του ΔΝΤ

Το ΔΝΤ δημιούργησε πέρυσι το καταπίστευμα ανθεκτικότητας και βιωσιμότητας (Resilience and Sustainability Trust – RST) για να βοηθήσει στη διοχέτευση των πλεοναζόντων αποθεματικών των ειδικών τραβηκτικών δικαιωμάτων του ΔΝΤ από τις πλουσιότερες χώρες στα φτωχά και ευάλωτα έθνη μεσαίου εισοδήματος.Το καταπίστευμα αποσκοπεί στην παροχή μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης με ευνοϊκούς όρους για ανάγκες όπως η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και η μετάβαση σε καθαρότερες πηγές ενέργειας.

Η Ρουάντα, τα Μπαρμπάντος, η Κόστα Ρίκα, το Μπανγκλαντές και η Τζαμάικα έχουν ήδη καταλήξει σε συμφωνίες για δανειακά προγράμματα από τη διευκόλυνση, ενώ άλλα 44 κράτη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Η Ρωσία στην Αφρική: πώς η Μόσχα αγόρασε φτηνά νέα σφαίρα επιρροής

Οι τρεις Αφρικανοί υπουργοί Οικονομικών κάλεσαν τις πλούσιες χώρες να προχωρήσουν στην τήρηση των δεσμεύσεών τους για τη χρηματοδότηση του καταπιστεύματος.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα δήλωσε ότι το ΔΝΤ έχει ήδη λάβει 40 δισεκατομμύρια δολάρια σε υποσχέσεις για το RST. Πρόσθεσε ότι την Παρασκευή είχαν ληφθεί περισσότερες υποσχέσεις, «πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να μπορέσουμε να το χτίσουμε ακόμη περισσότερο από άποψη οικονομικής ισχύος».

Οι Αφρικανοί υπουργοί Οικονομικών, εν τω μεταξύ, ζήτησαν να προχωρήσει περαιτέρω το πλαίσιο που υποστηρίζεται από την G20 και έχει ως στόχο να βοηθήσει τις χώρες να αναδιαρθρώσουν το επαχθές χρέος.

Δύο αφρικανικές χώρες – η Ζάμπια και η Γκάνα – έχουν ήδη αθετήσει το δημόσιο χρέος τους από την έναρξη της πανδημίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή