Τον κώδωνα του κινδύνου ότι η προσπάθεια μετακύλισης των επιπτώσεων του πληθωρισμού από τους μεν στους δε μεταξύ επιχειρήσεων και εργαζομένων ενδέχεται να κάνει τον πληθωρισμό ακόμη πιο επίμονο κρούει ο κορυφαίος οικονομολόγος της Τράπεζας της Αγγλίας Χιου Πιλ, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ προτρέπει τους Βρετανούς να αποδεχτούν ότι πλέον είναι φτωχότεροι.

Τράπεζα της Αγγλίας: Χρειάζεται υπομονή για να υποχωρήσει ο πληθωρισμός

«Αυτό που αντιμετωπίζουμε τώρα είναι η απροθυμία να αποδεχτούμε ότι ναι, όλοι είμαστε χειρότερα. Όλοι πρέπει να αναλάβουμε το μερίδιο που μας αναλογεί», είπε χαρακτηριστικά ο Πιλ μιλώντας σε podcast της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

«Το να προσπαθήσουμε να μετακυλίσουμε αυτό το κόστος σε κάποιον από τους συμπατριώτες μας και να πούμε θα είμαστε εντάξει, αλλά οι άλλοι θα πρέπει να αναλάβουν το μερίδιό μας (…) είναι κάτι που δημιουργεί πληθωρισμό», συμπλήρωσε.

Σε μια συζήτηση για τους αλλεπάλληλους πληθωριστικούς κραδασμούς που τροφοδότησαν την ακρίβεια τους τελευταίους 18 μήνες, ο οικονομολόγος αναφέρθηκε στα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα την περίοδο της πανδημίας και τα κυβερνητικά προγράμματα στήριξης των νοικοκυριών που ενίσχυαν τη ζήτηση, μέχρι τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την επακόλουθη άνοδο στις ευρωπαϊκές τιμές ενέργειας. Ακολούθησαν, είπε, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες και το ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών που ανέβασαν τις τιμές των τροφίμων.

Σύμφωνα, όμως, με τον Πιλ, είναι «φυσικό» ότι θα άλλαζε η συμπεριφορά των διαμορφωτών τιμών και μισθών στις οικονομίες απέναντι στην αύξηση του κόστους διαβίωσης, με τους εργαζόμενους να ζητούν υψηλότερους μισθούς και τις επιχειρήσεις να ανεβάζουν τις τιμές.

«Φυσικά, αυτή η διαδικασία είναι τελικά αυτοκαταστροφική», είπε ο Πιλ.

Πρόσθεσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, που είναι καθαρός εισαγωγέας φυσικού αερίου, αντιμετώπισε μια κατάσταση στην οποία τα αγαθά που αγοράζει από τον υπόλοιπο κόσμο είχαν ανατιμηθεί πολύ σε σχέση με αυτά που πουλά στον υπόλοιπο κόσμο, κυρίως υπηρεσίες. Ενδεικτικό είναι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο εισάγει σχεδόν τα μισά τρόφιμα.

«Αν αυτό που αγοράζει κανείς έχει αυξηθεί πολύ σε σχέση με αυτό που πουλάει, τότε θα είναι χειρότερα», είπε απερίφραστα ο Πιλ.

«Συνεπώς», πρόσθεσε, «κατά κάποιον τρόπο στο Ηνωμένο Βασίλειο, πρέπει να αποδεχθεί [ο καθένας] ότι είναι σε χειρότερη θέση και να σταματήσει να προσπαθεί να διατηρήσει την πραγματική του αγοραστική δύναμη με την αύξηση των τιμών, είτε με υψηλότερους μισθούς, είτε μετακυλίοντας το κόστος ενέργειας στους πελάτες κ.λπ.»

Το σπιράλ μισθών και τιμών

Η συζήτηση για το σπιράλ μισθών – τιμών, την άσκηση δηλαδή πληθωριστικών πιέσεων από μια αύξηση στους μισθούς έχει ανοίξει ευρέως στη Βρετανία όταν τον Φεβρουάριο του 2022, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι προέτρεψε τους εργαζόμενους και τους εργοδότες να επιδείξουν «συγκράτηση» στις συζητήσεις για τους μισθούς. Οι δηλώσεις του προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των εργατικών συνδικάτων, που εκτίμησαν ότι ο βρετανός κεντρικός τραπεζίτης επικέντρωσε στο πώς οι μισθοί και όχι τα εταιρικά κέρδη, μπορούν να τροφοδοτήσουν τον πληθωρισμό.

Από την άλλη, οικονομολόγοι, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής οικονομολόγου του ΔΝΤ, Πιερ Ολιβιέ Γκουρίνχας έχουν πει ότι οι μισθοί μπορούν να αυξηθούν περαιτέρω χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο την ανάπτυξη, καθώς δεν έχουν αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με τον πληθωρισμό και οι επιχειρήσεις εξακολουθεί να διατηρεί άνετα περιθώρια κέρδους.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει το CNBC, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο κινδυνεύει περισσότερο από άλλες χώρες, λόγω της επιβάρυνσης που δέχεται η οικονομία του από τις εισαγωγές, της αδυναμίας της βρετανικής λίρας και της σφιχτής αγοράς εργασίας που έχει περιοριστεί από το Brexit.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή