Οι οικονομικά ευαίσθητες περιοχές του χρηματιστηρίου των ΗΠΑ αναβοσβήνουν προειδοποιήσεις για την ανάπτυξη, παρά το γεγονός ότι οι κύριοι δείκτες των μετοχών καταγράφουν κέρδη.

Τις επόμενες ημέρες οι επενδυτές στρέφουν το βλέμμα τους στις συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, αναζητώντας περισσότερα στοιχεία για την πορεία σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής.

Από την αρχή του έτους ο S&P 500 έχει σημειώσει άνοδο 8,6% μετά τα κέρδη κατά 1,5% τον Απρίλιο, χάρη στο ράλι σε μετοχές όπως της Microsoft, της Amazon και της μητρικής της Google, Alphabet και άλλες μετοχές ανάπτυξης και τεχνολογίας που έχουν μεγάλη στάθμιση σε ευρύτερους δείκτες.

Πλησιάζει η ώρα του τέλους στις αυξήσεις επιτοκίων από Fed και ΕΚΤ

Κάτω από την επιφάνεια, ωστόσο, τομείς της αγοράς που συνδέονται με το οικονομικό κλίμα, όπως οι μεταφορές, οι ημιαγωγοί και οι μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης, σημείωσαν πτώση τον Απρίλιο, ενώ οι λεγόμενοι αμυντικοί τομείς υπεραποδίδουν.

Μέσα στο κλίμα αυτό, οι επενδυτές αναφέρουν αυξανόμενη επιφυλακτικότητα, καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα σωρό ανησυχίες, από τον φόβο για μια πιθανή χρεοκοπία των ΗΠΑ αυτό το καλοκαίρι έως ανησυχίες ότι η επιθετική νομισματική σύσφιξη της Federal Reserve θα μπορούσε να προκαλέσει ύφεση.

«Οι άνθρωποι αρχίζουν να τοποθετούνται πιο αμυντικά», δήλωσε ο Aaron Dunn, συνεπικεφαλής της ομάδας value equity στο Eaton Vance. «Το γενικό μήνυμα για μένα είναι ότι υπάρχει ακόμη πολύς φόβος για την ύφεση και την επερχόμενη αδυναμία στο δεύτερο εξάμηνο του έτους».

Ρωγμές

Όπως γράφει το Reuters, οι περιοχές της αμερικανικής αγοράς που παρουσιάζουν ρωγμές περιλαμβάνουν τον Russell 2000, έναν δείκτη που απαρτίζεται από μικρότερες, εγχώριες εταιρείες, ο οποίος σημείωσε πτώση 1,9% για τον μήνα. Ο δείκτης Dow Jones Transportation Average ένας άλλος κρίκος της οικονομικής υγείας, υποχώρησε 2,9%.

Μια πτώση 7,3% του δείκτη ημιαγωγών της Φιλαδέλφειας SE αποτελεί επίσης ανησυχητικό σημάδι, καθώς τα τσιπ είναι πανταχού παρόντα σε μια μεγάλη γκάμα προϊόντων. Ο δείκτης εξακολουθεί να είναι αυξημένος κατά 18% για το έτος.

Οι περιφερειακές τράπεζες υποχωρούν επίσης, με τον δείκτη KBW Regional Banking να διολισθαίνει κατά 3,5% τον Απρίλιο μετά από μια καταστροφή αυτή την εβδομάδα στις μετοχές της First Republic Bank.

Το βλέμμα στη Fed

Οι επενδυτές θα επικεντρωθούν στη συνεδρίαση της Fed την επόμενη εβδομάδα, με την κεντρική τράπεζα να αναμένεται να ανακοινώσει άλλη μια αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης την Τετάρτη. Μια σειρά από ανακοινώσεις κερδών είναι επίσης στο προσκήνιο, συμπεριλαμβανομένων των αποτελεσμάτων από την Apple την Πέμπτη.

Στις 4 Μαΐου, μία ημέρα μετά τη Fed, θα συνεδριάσει η ΕΚΤ, με την αγορά να θεωρεί πιθανόν ότι θα αυξήσει το βασικό επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων κατά 25 μ.β. στο 3,25%.

Δεδομένου ότι η ΕΚΤ ξεκίνησε αργότερα από τη Fed τη σύσφιξη της πολιτικής της και ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη είναι υψηλότερος απ’ ό,τι στις ΗΠΑ – έτρεχε με ετήσιο ρυθμό 6,9% τον Μάρτιο – ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων της δεν θα κλείσει τον Μάιο, αλλά και για αυτόν φαίνεται ότι έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση.

H Bloomberg Economics εκτιμά ότι το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ θα κορυφωθεί στο 3,5% και ότι μετά τον Μάιο η ΕΚΤ θα κάνει μία ακόμη αύξηση 25 μ.β. τον Ιούνιο, χωρίς να αποκλείει μία περαιτέρω αύξηση τον Ιούλιο.

Αν και ο S&P 500 έδειξε ανθεκτικότητα, μόλις επτά μετοχές — Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Tesla Meta Platforms και Nvidia – ήταν υπεύθυνες για περισσότερο από το 88% του ετήσιου κέρδους της από την Πέμπτη, σύμφωνα με τον Mike O’Rourke, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στην Jones Trading.

«Με κάνει νευρικό να είμαι ειλικρινής», είπε ο James Ragan, διευθυντής έρευνας διαχείρισης πλούτου στο DA Davidson. «Απλώς φαίνεται ότι τα κέρδη της αγοράς συγκεντρώνονται σε όλο και λιγότερες μετοχές και αυτό είναι μάλλον μη βιώσιμο για πάρα πολύ καιρό».

Συνολικά, τα κέρδη ήταν καλύτερα από ό,τι αναμενόταν για το πρώτο τρίμηνο. Με λίγο περισσότερο από το ήμισυ του S&P 500 να έχει ήδη ανακοινώσει αποτελέσματα, τα κέρδη μειώθηκαν κατά 1,9% για το πρώτο τρίμηνο σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, σύμφωνα με τη Refinitiv. Αυτή είναι μια μικρότερη πτώση από το 5,1% που αναμενόταν στις αρχές Απριλίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές