Η Νορβηγία στρέφει ξανά το βλέμμα στην Αρκτική για την παραγωγή ενέργειας, καθώς θέλει να συνεχίσει να αποτελεί έναν από τους βασικούς προμηθευτές ολόκληρης της Ευρώπης –ειδικά μετά τις κυρώσεις λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τέτοιες κινήσεις βλέπουν με καλό μάτι μεταξύ άλλων και η Γερμανία και η Βρετανία που ενδιαφέρονται για περισσότερη παραγωγή ενέργειας από την Ευρώπη.

Οι μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας ενδιαφέρονται ξανά να ξεκινήσουν έρευνες και εξορύξεις στην Αρκτική, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του Μπλούμπεργκ. Ταυτόχρονα όμως εκτός από τα ορυκτά καύσιμα η χώρα κινείται ταχέων και για την ανάπτυξη τεράστιων αιολικών πάρκων σε νερά της Αρκτικής. Επίσης το Όσλο ξεκίνησε την κατασκευή αεροδρομίου στο βόρειο κομμάτι της χώρας, στο Μπόντο, το οποίο βρίσκεται μέσα στον Αρκτικό κύκλο.

«Σύγκρουση γιγάντων» στους παγετώνες της Αρκτικής- Η γεωπολιτική σημασία και το ενδιαφέρον των Big 3

Οι μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου της Νορβηγίας αναβιώνουν σχέδια ερευνών για υδρογονάνθρακες στα ύδατα της Αρκτικής, καθώς η κυβέρνηση στη ρίξει τέτοια κινήσεις στη Βερίγγειο Θάλασσα για να διασφαλίσει το μέλλον της χώρας ως βασικός προμηθευτής ενέργειας στην Ευρώπη, λένε πληροφορίες του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου.

Η Βερίγγειος Θάλασσα θεωρείται από καιρό ως το μέλλον του κλάδου πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας και εκτιμάται ότι κατέχει περισσότερο από το 60% των ανεξερεύνητων πόρων υδρογονανθράκων της Νορβηγίας, δείχνουν τα ίδια στοιχεία. Μέχρι τώρα η έλλειψη υποδομών είχε δυσχεράνει την ανάπτυξη αλλά η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία άλλαξε τα πάντα.

Η Νορβηγία έχει ήδη γίνει ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης και δέχεται συνεχείς πιέσεις να αντλήσει περισσότερη ενέργεια και τους γείτονές της καθώς η ήπειρος διακόπτει τους εναπομείναντες ενεργειακούς δεσμούς της με τη Μόσχα.

Η Νορβηγία αντλεί ήδη πετρέλαιο και φυσικό αέριο από δύο κοιτάσματα στη Βερίγγειο Θάλασσα, το Goliat και το Snohvit. Η γεώτρηση στην περιοχή είναι πιο προηγμένη από ό,τι σε άλλα νερά της Αρκτικής, επειδή οι νότιες περιοχές της θάλασσας αυτής παραμένουν πλέον σε μεγάλο βαθμό χωρίς πάγο όλο το χρόνο. Ωστόσο χρειάζονται περισσότερα έργα για να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις εξαγωγές της χώρας.

Και αιολικά πάρκα

Την ίδια στιγμή, ομάδα εμπειρογνωμόνων που διορίστηκε από την κυβέρνηση προσδιορίζει είκοσι υπεράκτιες περιοχές κατάλληλες για ανάπτυξη αιολικής ενέργειας. Τέσσερις από αυτές βρίσκονται στη Βερίγγειο Θάλασσα και μια κατά μήκος των θαλάσσιων συνόρων με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με την ομάδα εμπειρογνωμόνων με επικεφαλής τη Διεύθυνση Υδάτινων Πόρων και Ενέργειας της χώρας (NVE), υπάρχουν κατάλληλες περιοχές για αιολικά πάρκα σε όλη τη νορβηγική ακτή, από τα νοτιότερα ύδατα της Βόρειας Θάλασσας έως τα βόρεια τμήματα της Βεριγγείου Θάλασσας.

Μεταξύ των τεσσάρων περιοχών είναι το οικόπεδο Nordavind A («Βόρειος Άνεμος Α») που καλύπτει έκταση περίπου 2.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Βρίσκεται περίπου 50 χιλιόμετρα βόρεια της ηπειρωτικής χώρας και ήταν μέρος των υδάτων που οριοθετήθηκαν από τη Νορβηγία και τη Ρωσία στη συμφωνία για τα χερσαία σύνορα του 2010. Οι νορβηγικές αρχές σκοπεύουν να παράγουν από εκεί έως και 30 GW νέας ισχύος, πράγμα που θα σημαίνει σχεδόν διπλασιασμό της υπάρχουσας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Πετρελαίου της Νορβηγίας, είναι σημαντικό να μην κατασκευάζονται νέα υπεράκτια αιολικά πάρκα σε περιοχές με μεγάλη σημασία για τον κλάδο πετρελαίου ώστε να μην εμποδίζεται η αξιοποίηση μεγάλων κοιτασμάτων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια