Το ποσό των 4 δισεκατομυρίων δολαρίων επιδιώκει να συγκεντρώσει η Bain Capital, δημιουργώντας ένα νέο παγκόσμιο ταμείο ειδικών καταστάσεων, σύμφωνα με το Reuters.

H αμερικανική εταιρεία βλέπει ως ευκαιρία την εξαγορά επενδύσεων που «ταλαιπωρούνται» αλλά έχουν προοπτικές κέρδους, σε ένα ευρύ φάσμα κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων.

ΗΠΑ: Τι κάνουν οι τοπικές τράπεζες της Αμερικής που δεν κάνουν οι μεγάλες

Εχει συγκεντρώσει ήδη 2 δισ.

Η Bain Capital ξεκίνησε τη συγκέντρωση κεφαλαίων στις αρχές του έτους και έχει ήδη «μαζέψει» περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια για το νέο ταμείο, σύμφωνα με εμπιστευτικές πηγές του Reuters.

Eπιπλέον, η εταιρεία στοχεύει να απεμπλακεί από τα αμοιβαία κεφάλαια του χαρτοφυλακίου της μέχρι το τέλος του έτους.

Το προηγούμενο ταμείο

Το 2020, η Bain Capital δημιούργησε ένα προηγούμενο παγκόσμιο ταμείο αξίας 3,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το πρόγραμμα προηγουμένως ονομαζόταν Bain Capital Distressed and Special Situations Fund και χρησιμοποιούνταν για την πιστωτική δραστηριότητα της Bain Capital.

Η στρατηγική ειδικών καταστάσεων της Bain Capital είναι πλέον μια αυτόνομη επιχείρηση, αφού σχεδιάστηκε με μια ανεξάρτητη ομάδα έξω από την ομπρέλα της πιστωτικής μονάδας.

Μεγαλύτερη ευελιξία

Ως μέρος της νέας στρατηγικής, η Bain Capital έχει υιοθετήσει μεγαλύτερη ευελιξία στην ανάπτυξη κεφαλαίων και επενδύει σε μια σειρά από κατηγορίες  συμπεριλαμβανομένων των μετοχών, των προβληματικών περιουσιακών στοιχείων, των χαρτοφυλακίων δανείων, των εταιρικών επενδύσεων και των ακινήτων.

Ενώ οι συναλλαγές που αφορούν εταιρείες εξαγοράς έχουν υποχωρήσει φέτος λόγω ενός δύσκολου μακροοικονομικού περιβάλλοντος, οι «προβληματικές» εταιρείες έχουν επιταχύνει τις προσπάθειες συγκέντρωσης κεφαλαίων τα τελευταία χρόνια εν αναμονή μιας ύφεσης

Οι παγκόσμιες συμφωνίες εξαγοράς ανήλθαν σε 139 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, μειωμένες κατά 62% από την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με στοιχεία της Dealogic.

Τα προβλήματα

Ένας συνδυασμός αυξανόμενων επιτοκίων, πληθωρισμού και περιφερειακής τραπεζικής κρίσης αυξάνει τις αθετήσεις υποχρεώσεων, πιέζει τα περιθώρια και δημιουργεί μια κρίση ρευστότητας στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, παρέχοντας έτσι ευκαιρίες επενδύσεων.

Σύμφωνα με το PitchBook, μια σειρά επενδυτών, συμπεριλαμβανομένων των Oaktree Capital Management και MidOcean Partners, εμπορεύονται νέα κεφάλαια ειδικών καταστάσεων από πέρυσι, στοχεύοντας προβληματικές βιομηχανίες και εταιρείες με πιστωτική πίεση.

Χαρτοφυλάκιο 16 δισ.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Bain Capital έχει επί του παρόντος υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων ως μέρος της στρατηγικής της για ειδικές καταστάσεις.

Από την έναρξη της στρατηγικής το 2002, η Bain Capital Special Situations έχει επενδύσει πάνω από 28 δισεκατομμύρια δολάρια σε περισσότερες από 850 συμφωνίες στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία-Ειρηνικό, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της.

Η «σχέση» της με την Ελλάδα

Στα τέλη Δεκεμβρίου, η Τράπεζα Πειραιώς σύμφώνησε με τη Bain Capital Credit, ώστε η δεύτερη να εξαγοράσει την θυγατρική Sunshine Leases,μια εμπορική συμφωνία που αποτιμήθηκε στα 500 εκατ. ευρώ και συμπεριλαμβάνει ένα χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Το ποσό αυτό ισούται με το 26% της μεικτής λογιστικής αξίας της Sunshine Leases.

H Τράπεζα Πειραιώς,διευκρίνησε μέσω ανακοίνωσης, ότι η πώληση είναι εγκεκριμένη από τις αρμόδιες ελληνικές εποπτικές αρχές και από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

ύψουςΜερικούς μήνες πριν την συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς, τον Ιούλιο του 2022 συγκεκριμένα, ολοκληρώθηκε η πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων Κυπριακού Ρίσκου στην Bain Capital Credit (Project Marina)λ, όπως ανακοινώθηκε από την Εθνική Τράπεζα.

Ειδικότερα, η ΕΤΕ μέσω επίσημης ανακοίνωσης, ενημέρωσε το επενδυτικό κοινό για την ολοκλήρωση της πώλησης του 100% της θυγατρικής εταιρείας εξαγοράς πιστώσεων στην Κύπρο, CAC Coral Ltd, η οποία κατέχει και διαχειρίζεται χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων εταιρικών δανείων, δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς επίσης και καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων συνολικής λογιστικής αξίας €325 εκατ. (περίπου €200 εκατ. διασφαλιστική αξία ακινήτων), στην επενδυτική εταιρεία Bain Capital Credit.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή