Πτωτικά κινούνται οι τιμές του χρυσού, καθώς το δολάριο ενισχύεται από τα «γερακίσια» σχόλια των αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, τα οποία δημιούργησαν αμφιβολίες σχετικά με τις μειώσεις των επιτοκίων φέτος.

Η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση κατά 0,4% στα 1.981,29 δολάρια η ουγγιά, αφού άγγιξε το χαμηλότερο επίπεδό του από τις 27 Απριλίου. Τα αμερικανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον χρυσό υποχώρησαν κατά 0,4% στα 1.984,90 δολάρια.

Πετρέλαιο: Άνοδο της τάξης του 1% καταγράφει η τιμή του

Το άλμα του δολαρίου, εν μέρει λόγω των αξιωματούχων της Fed που γενικά «κλίνουν συνολικά προς το γεράκι», επιβάρυνε τις αγορές μετάλλων, εξηγεί στο Reuters ο ανώτερος αναλυτής της Kitco Metals, Tζιμ Γουάικοφ.

Αν και μια χρεοκοπία των ΗΠΑ θα έδινε ώθηση στις τιμές του χρυσού, συμπληρώνει το μεγαλύτερο όμως μέρος της αγοράς δεν φαίνεται να πιστεύει ότι αυτό θα συμβεί.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και Ρεπουμπλικάνος  Κέβιν ΜακΚάρθι έχουν δηλώσει ότι θα προωθήσουν τις συνομιλίες για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους.

Ο δείκτης του δολαρίου έφτασε σε υψηλό επτά εβδομάδων, υπονομεύοντας την ελκυστικότητα του χρυσού, ο οποίος ανταγωνίζεται το νόμισμα ως ασφαλές καταφύγιο. Επιπλέον, καθιστά το πολύτιμο μέταλλο πιο ακριβό σε κατόχους ξένων νομισμάτων.

Υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητα της Fed να περιορίσει τον πληθωρισμό, ο πρόεδρος της Fed του Σικάγο είπε  ότι είναι «πολύ πρόωρο να μιλάμε για μειώσεις των επιτοκίων», ενώ η πρόεδρος της Fed του Κλίβελαντ, Λορέτα Μέστερ επισήμανε ότι τα επιτόκια δεν βρίσκονται ακόμη σε σημείο που θα μπορούσαν να διατηρηθούν σταθερά.

Οι traders, εν τω μεταξύ, εκτimo;yn σε ποσοστό περίπου 67% την πιθανότητα η Fed να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια τον Ιούνιο, ενώ αναμένει μειώσεις στα τέλη του δεύτερου εξαμήνου του έτους.

«Εξακολουθούμε να αναμένουμε υψηλότερες τιμές τους επόμενους 12 μήνες, με τον χρυσό να αναμένεται να φτάσει τα 2.200 δολάρια/ουγγιά, αλλά η επόμενη άνοδος των τιμών είναι πιθανό να συμβεί όταν γίνει πιο ήπιος ο τόνος της Fed”, σημειώνει  ο αναλυτής της UBS, Τζιοβάνι Σταουνόβο.

Το ασήμι υποχώρησε κατά 0,2% στα 23,69 δολάρια η ουγγιά, η πλατίνα αυξήθηκε κατά 1,5% στα 1.072,99 δολάρια, ενώ το παλλάδιο υποχώρησε κατά 0,8% στα 1.489,93 δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities