«Τι προτιμάτε; Να δείτε το Twitter να τίθεται σε πλήρη απαγόρευση ή να περιορίσουμε την πρόσβαση σε ορισμένα τιτιβίσματα;», ρωτά ο Ίλον Μασκ τους αμέτρητους χρήστες του κοινωνικού δικτύου στην Τουρκία και σε πάμπολλες χώρες που διαμαρτύρονται ότι υπέκυψε στη λογοκρισία της ανελεύθερης κυβέρνησης της Άγκυρας και προσωπικά του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Σε απάντηση της τρέχουσας δικαστικής διαδικασίας και προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι το Twitter θα παραμείνει διαθέσιμο στον τουρκικό λαό, λάβαμε μέτρα που περιορίζουν την πρόσβαση σε ορισμένα περιεχόμενα στην Τουρκία σήμερα», ανακοίνωσε το κοινωνικό δίκτυο το Σάββατο 13 Μαΐου μέσω ενός επίσημου λογαριασμού του.

Ιλον Μασκ: Επίσκεψη στη Γαλλία – Σενάρια για επενδύσεις με Μακρόν

Πρόκειται για μια επιλογή που ο ίδιος ο Μασκ έκανε για να διασφαλίσει τη συνέχιση της λειτουργίας της πλατφόρμας στην Τουρκία και να αποφύγει το απόλυτο μπλοκάρισμά της από τις τουρκικές αρχές. Ευλόγως συγκέντρωσε πάνω του τα δηλητηριώδη βέλη πολλών χρηστών που τον κατηγορούν ότι υπέκυψε στη λογοκρισία του Ερντογάν. Και εξ ιδιοσυγκρασίας δεν δίστασε να απαντήσει προσωπικά στους διαμαρτυρόμενους με το προαναφερθέν «τιτίβισμα».

Στο δημοσιογράφο του Bloomberg Μάθιου Ιγκλέσιας, μάλιστα, που τον στρίμωξε σε συνομιλία που είχαν την Κυριακή – είναι πολλά τα λεφτά σε μια αγορά 85 εκατομμυρίων εν δυνάμει χρηστών σαν την τουρκική – ο πολυπράγμων επιχειρηματίας τού είπε ότι «πρέπει να τα έχει χαμένα για να μιλά για λογοκρισία».

Η πίεση των επιδραστικών

«Είναι αδύνατον να γνωρίζουμε τα πραγματικά κίνητρα του αφεντικού του Twitter, το οποίο ωστόσο φαινόταν έτοιμο το περασμένο Σαββατοκύριακο να αποκαλύψει την επιστολή της τουρκικής κυβέρνησης για αποδείξει την καλή του πίστη και να δείξει ότι η απόφαση που έλαβε ήταν η ενδεδειγμένη», γράφει Πολίν Λαντέ-Μπαρό στον «Figaro».

Φαίνεται πως κάποιοι επιδραστικοί χρήστες του μέσου απαίτησαν περισσότερη διαφάνεια στη λήψη των αποφάσεων του Μασκ. Απαίτησαν δηλαδή να μάθουν περισσότερα για τους λόγους αυτού του μπλοκαρίσματος λογαριασμών και τιτιβισμάτων.

Φοβούμενος, ίσως, μια εκ των έσω υπονόμευση του Twitter που θα προσλάμβανε διαστάσεις, μια πέμπτη φάλαγγα που θα δυσφημούσε το μέσο στο πλέον επιδραστικό πολιτικοκοινωνικά κοινό του, ο Μασκ διαβεβαίωσε ότι «θα μπορούσε να δημοσιοποιήσει» το αίτημα για αποκλεισμούς χρηστών και μπλοκαρίσματα αναρτήσεων που έλαβε από την τουρκική κυβέρνηση. Και όταν πιέστηκε πολύ, διεμήνυσε: «Θα το κάνουμε»!

Τούρκικο αλισβερίσι

Τη Δευτέρα η λαοφιλής πλατφόρμα απευθύνθηκε πάλι στους χρήστες της θεωρώντας ότι όφειλε να δώσει περισσότερες εξηγήσεις για την «προσέγγισή της στην

Τουρκία». Ισχυρίστηκε ότι προσπάθησε να διαπραγματευτεί με την τουρκική κυβέρνηση «καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε».

Αφού ξεκαθάρισε ότι εξέλαβε την στάση της Άγκυρας ως απειλή για την περαιτέρω παρουσία του στην Τουρκία, το Twitter εξέφρασε τη λύπη του που αναγκάστηκε να μπλοκάρει τέσσερις λογαριασμούς, καθώς και 409 tweets. «Η κυβέρνηση κατέστησε σαφές σε μας ότι το Twitter ήταν το μόνο κοινωνικό δίκτυο που δεν συμμορφώθηκε πλήρως με τις δικαστικές εντολές και αποφάσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση της αμερικανικής εταιρείας.

«Έχουμε εκθέσει τις ανησυχίες μας για την ελευθερία της έκφρασης απευθείας στις τουρκικές αρχές. Θα συνεχίσουμε να αμφισβητούμε τις δικαστικές αποφάσεις εδώ, αλλά δεν υπήρχε άλλη νομική προσφυγή πριν από την ψηφοφορία», σημειώνεται στο δελτίο τύπου του Twitter (εννοεί την επαναληπτική ψηφοφορία για την εκλογή Τούρκου προέδρου).

Το Twitter σημειώνει επίσης ότι έχει αντιταχθεί σε τέσσερις από τις πέντε καταδικαστικές αποφάσεις που εκδόθηκαν στην Τουρκία για την πολιτική της πλατφόρμας. «Μία από τις ενστάσεις μας έχει απορριφθεί, αλλά τρεις ακόμη εξετάζονται από τις δικαστικές αρχές». Νέα δικαστική προσφυγή κατά της νέας απόφασης (της πέμπτης διαδοχικά) που αφορά το μπλοκάρισμα των τεσσάρων λογαριασμών και των 409 tweets επρόκειτο να ασκηθεί την Τρίτη.

Δέκα χρόνια στο κυνήγι

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία απειλεί να μπλοκάρει το συγκεκριμένο κοινωνικό δίκτυο. Το 2014, όταν επικεφαλής του Twitter ήταν ο Τζακ Ντόρσεϊ, ο Ερντογάν είχε δηλώσει ρητά την πρόθεσή του να κλείσει την πλατφόρμα. «Θα διαγράψουμε το Twitter. Αδιαφορώ πλήρως για το τι θα πει η διεθνής κοινότητα», είχε διαβεβαιώσει τότε τους υποστηρικτές του. Και όντως, λίγες μέρες αργότερα έριξε «μαύρο» στην πλατφόρμα.

Υπερασπιζόμενη την ελευθερία της έκφρασης, η τότε διοίκηση του Twitter κινήθηκε νομικά για την αποκατάσταση της λειτουργίας του στη χώρα. «Η απαγόρευση του Twitter στην Τουρκία είναι αβάσιμη, αχρείαστη, μια πράξη δειλίας. Ο τουρκικός λαός και η διεθνής κοινότητα θα αντιμετωπίσουν την απαγόρευση ως λογοκρισία», είχε δηλώσει τότε η Νέλι Κρους, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τον Ανταγωνισμό και την Ψηφιακή Κοινωνία.

Έχοντας εξασφαλίσει την υποστήριξη πολλών κυβερνήσεων, πολιτικών και σύσσωμου του ευρωπαϊκού Τύπου, αλλά και με την υποστήριξη του τότε προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο Τζακ Ντόρσεϊ και οι επιτελείς του κατάφεραν να κερδίσουν στο τουρκικό δικαστήριο την επαναλειτουργία της πλατφόρμας.

Όλα σε έναν

Μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ο ίδιος ο τότε πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ είχε χαρακτηρίσει «απαράδεκτο» το κλείσιμο του μέσου κοινωνικής δικτύωσηςκαι είχε ζητήσει την ταχεία επαναλειτουργία του. Ήταν Μάρτιος του 2014. Τον Αύγουστο της χρονιάς εκείνης ο Ερντογάν, που από το 2003 έως τότε ήταν πρωθυπουργός, διαδέχθηκε τον Γκιουλ στην προεδρία της χώρας.

Με το δημοψήφισμα και τη συνταγματική μεταρρύθμιση του 2017 ο Ερντογάν κατάργησε το θεσμό του πρωθυπουργού και συγκέντρωσε σε απόλυτο βαθμό την εκτελεστική εξουσία στα χέρια του προέδρου – τα δικά του δηλαδή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα