Εκ πρώτης όψεως, τα υψηλότερα επιτόκια είναι πραγματικά κακά νέα για τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το σκεπτικό είναι αρκετά απλό: οι τεχνολογίες καθαρής ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια, απαιτούν από τους προγραμματιστές να δανειστούν πολλά κεφάλαια εκ των προτέρων για την κατασκευή έργων. Τα υψηλότερα επιτόκια καθιστούν πιο δαπανηρό τον δανεισμό αυτών των χρημάτων και με τη σειρά τους μπορούν να αυξήσουν σημαντικά το κόστος ενός έργου.

Από την άλλη πλευρά, το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από συμβατικές πηγές —δηλαδή το φυσικό αέριο και τον άνθρακα— εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το κόστος του καυσίμου και όχι από το κόστος κατασκευής του έργου αρχικά.

Με άρθρο γνώμης στο Time, o Τζάστιν Βόρλαντ επισημαίνει ότι να κατανοήσουν το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια ζωής μιας εγκατάστασης, οι ειδικοί στον τομέα της ενέργειας αναφέρονται συχνά σε αυτό που είναι γνωστό ως ισοπεδωμένο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας ή LCOE.

Αυτός ο αριθμός δίνει έναν μέσο όρο του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με τους σημερινούς όρους, ενσωματώνοντας τα πάντα, από την κατασκευή και τα καύσιμα έως τα τέλη χρηματοδότησης. Μια ανάλυση του 2020 από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας διαπίστωσε ότι μια αύξηση των επιτοκίων κατά 5% θα αύξανε μόνο οριακά το εξισορροπημένο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας από μια μονάδα φυσικού αερίου, ενώ θα μπορούσε να αυξήσει το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας από αιολική και ηλιακή ενέργεια κατά ένα τρίτο.

Ελκυστική επένδυση

Και υπογραμμίζει ότι αυτή η δυναμική έκανε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μια ιδιαίτερα ελκυστική επένδυση τα τελευταία χρόνια. Ο δανεισμός χρημάτων ήταν φθηνός καθώς η Federal Reserve διατηρούσε τα επιτόκια κοντά στο μηδέν. Και, ταυτόχρονα, το κόστος παραγωγής αιολικής και ηλιακής ενέργειας μειώθηκε δραματικά χάρη στις τεχνολογικές βελτιώσεις, ενώ οι τιμές των ορυκτών καυσίμων ήταν ασταθείς, δημιουργώντας χάος στις εταιρείες που αγοράζουν ηλεκτρική ενέργεια.

Το περιβάλλον των υψηλότερων επιτοκίων περιπλέκει τώρα την εικόνα. Μετά από δεκαετίες απότομων μειώσεων, το ισοπεδωμένο κόστος της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας αυξάνεται για πρώτη φορά, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, Lazard. Το 2021, το μέσο ισοπεδωμένο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας ήταν 38 δολάρια ανά μεγαβατώρα για ηλιακή ενέργεια σε κλίμακα κοινής ωφέλειας. Φέτος, το κόστος ανέβηκε στα 60 δολάριαΠαρόμοια αύξηση καταγράφεται και στην αιολική ενέργεια.

Αλλά δεν είναι όλα άσχημα νέα για την καθαρή ενέργεια. Σύμφωνα με την Lazard, το φυσικό αέριο παραμένει ελαφρώς πιο ακριβό.

Και αν ληφθούν υπόψη οι επιδοτήσεις για την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που περιέχονται στον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού, η τιμή της ηλιακής και της χερσαίας αιολικής ενέργειας κοινής ωφέλειας θα μπορούσε να πέσει έως και κοντά στο μηδέν παρά τους αντίθετους ανέμους των επιτοκίων.

Επιπλέον, συνεχίζει ο Βόρλαντ, καθώς οι τιμές των ορυκτών καυσίμων αναμένεται να παραμείνουν ασταθείς τα επόμενα χρόνια και τις επόμενες δεκαετίες καθώς συνεχίζονται οι γεωπολιτικές εντάσεις για την ενέργεια, περισσότερο από το ήμισυ της νέας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2025 αναμένεται να καλυφθεί από ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα, σύμφωνα με έκθεση της ο ΔΟΕ.

Οι αντίθετοι άνεμοι

Πολλές μεγάλες εταιρείες συνεχίζουν να αναγνωρίζουν την αξία του διπλασιασμού της καθαρής ενέργειας παρά τους αντίθετους ανέμους. Οι μακροπρόθεσμες συμφωνίες για την αγορά καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας μπορούν να κλειδώσουν τις τιμές, εξαλείφοντας την αστάθεια. Η Clean Energy Buyers Alliance παρακολούθησε σχεδόν 150 συμφωνίες πέρυσι από μεγάλες εταιρείες που έκαναν μακροπρόθεσμα deal για την αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για να τροφοδοτήσουν τις δραστηριότητές τους. Αυτές οι συμφωνίες ανέρχονται σε σχεδόν 17 γιγαβάτ ανανεώσιμης ενέργειας, αρκετά για να τροφοδοτήσουν περίπου 12 εκατομμύρια σπίτια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Ατμοσφαιρική ρύπανση: Μόνο επτά χώρες στον κόσμο αναπνέουν καθαρό αέρα – Τρεις από αυτές είναι στην Ευρώπη
Green |

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Μόνο επτά χώρες στον κόσμο αναπνέουν καθαρό αέρα – Τρεις από αυτές είναι στην Ευρώπη

Οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν την ατμοσφαιρική ρύπανση ως μια «παγκόσμια καταστροφή για την υγεία», καθώς οι επιπτώσεις της επηρεάζουν δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

ΗΡΩΝ PULSE: H «φόρτιση Καθ’ οδόν» δίνει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση
Green |

ΗΡΩΝ PULSE: H «φόρτιση Καθ’ οδόν» δίνει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση

Οι συγκεκριμένες λύσεις του ΗΡΩΝΑ αφορούν τόσο το πανελλαδικής εμβέλειας αναπτυσσόμενο δίκτυο φορτιστών HΡΩΝ PULSE όσο και τη νέα, καινοτόμο υπηρεσία επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων «Φόρτιση Καθ' οδόν»

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: Δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την κυκλική οικονομία
Green |

Δράση ενημέρωσης για την κυκλική οικονομία στο Νότιο Αιγαίο

Η δράση αυτή αποτελεί μέρος της ευρύτερης προσπάθειας των φορέων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης και της ενεργής συμμετοχής των πολιτών στη βιώσιμη ανάπτυξη