Στα 2,8 τρισ. δολάρια αναμένεται να φτάσουν οι επενδύσεις στην ενέργεια το 2023, εκ των οποίων περισσότερα από 1,7 τρισ. δολάρια θα αφορούν τεχνολογίες καθαρής ενέργειας, όπως ηλεκτροκίνηση, ΑΠΕ και αποθήκευση, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ).

Ορυκτά καύσιμα: Η αφρικανική Standard Bank θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί έργα εξόρυξης

Και, ενώ το ύψος των επενδύσεων στην ενεργειακή μετάβαση είναι αισιόδοξο για την επιτυχία του παγκόσμιου στόχου για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την ίδια στιγμή προκαλεί προβληματισμό η πρόβλεψη του IEA ότι ο άνθρακας, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο εξακολουθούν να προσελκύουν επενδύσεις πάνω από 1 τρισ. δολάρια φέτος.

«Οι σημερινές επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα είναι πλέον υπερδιπλάσιες από τα επίπεδα που απαιτούνται στο Σενάριο Καθαρών Μηδενικών Εκπομπών έως το 2050», αναφέρεται στην έκθεση του ΙΕΑ σε σχέση με τις παγκόσμιες επενδύσεις στην ενέργεια το 2023.

«Η παρέκκλιση για τον άνθρακα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή: οι σημερινές επενδύσεις είναι σχεδόν εξαπλάσιες από τις απαιτήσεις του σεναρίου μηδενικών εκπομπών για το 2030», τονίζεται.

Όσον αφορά την καταλυτική επίδραση των ορυκτών καυσίμων στο περιβάλλον, το CNBC, επισημαίνει ότι, σύμφωνα με τον ο ΟΗΕ, από τον 19ο αιώνα, «η ανθρώπινη δραστηριότητα ήταν η πρωταρχική αιτία για την κλιματική αλλαγή, και κυρίως η καύση ορυκτών καυσίμων όπως ο άνθρακας, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο».

Την ίδια στιγμή, η έκθεση του ΙΕΑ λαμβάνει υπόψη τη Συμφωνία του Παρισιού του 2015, η οποία θέτει ως στόχο να περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη σε πολύ κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου, με προτιμώμενο στόχο τους 1,5 βαθμούς Κελσίου, σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ως αποτέλεσμα των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στο καθαρό μηδέν μέχρι το 2050 θεωρείται κρίσιμη για την επίτευξη του στόχου του 1,5 βαθμού Κελσίου.

Προβληματισμός

Τα τελευταία χρόνια, προσωπικότητες παγκόσμιας εμβέλειας, όπως ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, έχουν εκφράσει χωρίς περιστροφές την αρνητική τους θέση απέναντι στα ορυκτά καύσιμα.

Τον Ιούνιο του περασμένου έτους, ο Γκουτέρες επέκρινε τη νέα χρηματοδότηση για την εξερεύνηση ορυκτών καυσίμων. Τη χαρακτήρισε «παραληρηματική» και ζήτησε τον τερματισμό της  χρηματοδότησης για ορυκτά καύσιμα.

Παρόλα αυτά, η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου συνεχίζει να αναπτύσσει έργα σε όλο τον κόσμο.

Ενδεικτικά, μόλις τον Οκτώβριο του 2022, ο επικεφαλής της BP Bernard Looney είπε ότι η στρατηγική της εταιρείας του επικεντρώθηκε στην επένδυση σε υδρογονάνθρακες, ενώ ταυτόχρονα έβαλε χρήματα στη σχεδιαζόμενη ενεργειακή μετάβαση.

Τα αισιόδοξα νέα

Ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τις επενδύσεις στα ορυκτά καύσιμα, ο επικεφαλής του ΙΕΑ Φατίχ Μπιρόλ έδωσε και μια αισιόδοξη νότα για τις αλλαγές που μπορεί να συμβούν βραχυπρόθεσμα.

«Η καθαρή ενέργεια κινείται γρήγορα — πιο γρήγορα από ό,τι πολλοί άνθρωποι αντιλαμβάνονται», είπε σε δήλωσή του που συνόδευσε τη δημοσίευση της έκθεσης.

«Αυτό είναι σαφές στις επενδυτικές τάσεις, όπου οι καθαρές τεχνολογίες απομακρύνονται από τα ορυκτά καύσιμα».

«Για κάθε δολάριο που επενδύεται σε ορυκτά καύσιμα, περίπου 1,7 δολάρια πηγαίνουν τώρα σε καθαρή ενέργεια», πρόσθεσε ο Μπιρόλ, εξηγώντας ότι έχει ιδιαίτερη σημασία, λαμβάνοντας υπόψη πως η αναλογία ήταν ένα προς ένα μόλις πριν από πέντε χρόνια.

«Ένα φωτεινό παράδειγμα είναι οι επενδύσεις στην ηλιακή ενέργεια, η οποία πρόκειται να ξεπεράσει το ποσό των επενδύσεων που πραγματοποιούνται στην παραγωγή πετρελαίου για πρώτη φορά», σημειώνει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green