Σχεδόν το ένα τέταρτο των εξαγωγών αργού από τη Βενεζουέλα κατευθύνεται πλέον προς τις ΗΠΑ, σύμφωνα με νέα έκθεση του ναυλομεσιτικού οίκου Braemar, μετά τη χαλάρωση των κυρώσεων από την Ουάσιγκτον.

Η κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Βενεζουέλας, PDVSA, στοχεύει να φτάσει το 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως στην παραγωγή αργού φέτος, από 716.000 βαρέλια ημερησίως κατά μέσο όρο το 2022.

Ανθεί ο «αόρατος» ρωσικός στόλος

Ακατάλληλος στόλος

Ομως ο στόλος των δεξαμενόπλοιων της Βενεζουέλας είναι σε μεγάλο βαθμό ακατάλληλος για εμπορική εκμετάλλευση, όπως προκύπτει από αναφορές του πρακτορείου Reuters στις αρχές του μήνα. Περισσότερα από τα μισά από τα 22 δεξαμενόπλοια της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας PDVSA χρειάζονται επείγουσες επισκευές ή δεν πρέπει να εμπορεύονται, σύμφωνα με εσωτερική έκθεση της πετρελαϊκής εταιρείας.

Η έκθεση με τίτλο «Κρίσιμες ελλείψεις και κίνδυνοι του στόλου δεξαμενόπλοιων της PDV Marina», καταγράφει χαρακτηριστικά ότι τα χρόνια χωρίς συντήρηση άφησαν ολόκληρο τον στόλο με «χαμηλά επίπεδα αξιοπιστίας» και ευάλωτα σε κίνδυνο διαρροών, βύθισης, πυρκαγιών και  συγκρούσεων. «Τα πλοία επί του παρόντος δεν διαθέτουν πιστοποιητικό αξιοπλοΐας και πιστοποιήσεις από άλλα έθνη», ανέφερε η έκθεση.

Η έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο ήταν μεταξύ οκτώ εγγράφων που κοινοποιήθηκαν στο Reuters και περιγράφουν την κατάσταση του στόλου δεξαμενόπλοιων της PDVSA από το εταιρικό γραφείο, το τμήμα εμπορικών συναλλαγών και το ναυτιλιακό υποκατάστημα της εταιρείας πετρελαίου, καθώς και από τη ναυτιλιακή αρχή της Βενεζουέλας.

Η επιδείνωση της αξιοπλοΐας του στόλου ανάγκασε την PDVSA να ναυλώνει δεξαμενόπλοια για τη μεταφορά πετρελαίου, το οποίο παρέχει το μεγαλύτερο μέρος συναλλάγματος της Βενεζουέλας.

Οι εκθέσεις συντάχθηκαν εν μέσω μιας ευρείας έρευνας κατά της διαφθοράς που διέταξε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο τον περασμένο Οκτώβριο μετά την ανακάλυψη «φυγής» δισεκατομμυρίων δολαρίων. Περισσότερα από 60 άτομα έχουν συλληφθεί και ο διευθύνων σύμβουλος της PDVSA και ο υπουργός Πετρελαίου της χώρας έχουν αντικατασταθεί.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια