Προς τη δημιουργία κρατικών επενδυτικών ταμείων με στόχο να ενισχύσουν τις εγχώριες οικονομίες και κλάδους ειδικά όσον αφορά στρατηγικούς τομείς όπως η ενέργειας και η βιομηχανική παραγωγή στρέφονται όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Μετά τη Γαλλία και την Ιρλανδία τώρα η Ιταλία δημιουργεί νέο κρατικό επενδυτικό ταμείο 1 δισ. ευρώ για να διασφαλίσει επάρκεια σε ενέργεια και πρώτες ύλες, αλλά για για να στηρίξει τα προϊόντα «Made in Italy».

Τέτοιες κινήσεις Όλες αυτές οι κινήσεις της Ιταλίας αποτελούν μια ακόμη ένδειξη της αυξανόμενης τάσης που καταγράφεται στην Ευρώπη με βάση την οποία χώρες επιδιώκουν να μειώσουν την εξάρτησή τους από άλλες οικονομίες περιλαμβανομένης και της Κίνας. Τέτοιες κινήσεις αποτελούν μια ακόμη ένδειξη της αυξανόμενης τάσης που καταγράφεται στην Ευρώπη με βάση την οποία χώρες επιδιώκουν να μειώσουν την εξάρτησή τους από άλλες οικονομίες περιλαμβανομένης και της Κίνας.

Ιταλία: Κρατικό ταμείο για τη στήριξη κρίσιμων τομέων και αλυσίδων αξίας

Το καινούργιο σχέδιο της Ρώμης για νέο τέτοιο ταμείο έχει θέσει μεταξύ άλλων προς διαβούλευση τη δημιουργία επίσημου λογότυπου για τα προϊόντα «Made in Italy» με στόχο να συμβάλει και στην προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας. Οι λεπτομέρειες που σχεδίου αυτού βρίσκονται ακόμη από συζήτηση μέχρι να καταλήξουν τα πολιτικά κόμματα στην τελική του μορφή.

Το νέο ταμείο θα βοηθήσει τη διοχέτευση οικονομικής στήριξης από συνταξιοδοτικά ταμεία, τον ασφαλιστικό τομέα, από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, είχε δηλώσει νωρίτερα ο υπουργός Επιχειρήσεων Αντόλφο Ούρσο σύμφωνα με το Bloomberg. Πέραν από ένα αρχικό ποσό που θα διατεθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό, το ταμείο στοχεύει στη συγκέντρωση χρηματοδότησης από τα συνταξιοδοτικά ταμεία, τον ασφαλιστικό τομέα καθώς και από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Η ιταλική κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να αυξήσει τις προσπάθειες αντιμετώπισης αλλά και τις κυρώσεις κατά παραποιημένων προϊόντων («μαϊμού» και άλλα).

Η Ιταλία είχε ιδρύσει επενδυτικό ταμείο τελευταία φορά το 2011 το οποίο είχε αναλάβει να τοποθετεί χρήματα στους τομείς της ενέργειας, των επικοινωνιών και της αεροδιαστημικής. Επίσης η χώρα βρίσκεται σε συνομιλίες και με την Ευρωπαϊκή Ένωση για να ανακατευθύνει κονδύλια που αρχικά είχαν διατεθεί με στόχο την ανασυγκρότηση της οικονομίας μετά την πανδημία. Πολλά από τα κονδύλια αυτά δεν μπορούν πλέον να απορροφηθούν και τώρα η χώρα θέλει να τα δαπανήσει σε προγράμματα που ενισχύουν τον ενεργειακό της τομέα, σε μια ακόμη προσπάθεια να στηρίξει την ενεργειακή ασφάλεια και αυτάρκειά της.

Το παράδειγμα της Γαλλίας

Εκτός από την Ιταλία υπέρμαχος της εθνικής στρατηγικής αυτονομίας με πράξεις εμφανίζεται και ο Μανουέλ Μακρόν. Η Γαλλία παρουσίασε πλάνο για τη δημιουργία επενδυτικού ταμείου το οποίο θα επικεντρώνεται σε σημαντικές πρώτες ύλες και ειδικά μέταλλα.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας τάσσεται κυρίως υπέρ της ιδέας ότι τα ευρωπαϊκά έθνη πρέπει να μειώσουν την εξάρτησή τους από χώρες εκτός της ηπείρου. Η ιδέα έχει κερδίσει όλο και μεγαλύτερη αποδοχή από την οικονομική και εφοδιαστική κρίση, καθώς και από τις αυξήσεις τιμών και ο Μακρόν προχώρησε ένα βήμα παραπέρα τον Απρίλιο όταν πίεσε για λιγότερη εξάρτηση ακόμη και από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Σαρλ Μισέλ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που προεδρεύει των τακτικών συνομιλιών μεταξύ των ηγετών της ΕΕ, είπε ότι υπάρχει αυξανόμενη υποστήριξη για τέτοιες κινήσεις από τον Μακρόν, παρά τις αρχικές αντιδράσεις σε επίπεδο ΕΕ.

Η κίνηση από την Ιρλανδία

Η Ιρλανδία ανακοίνωσε πριν από λίγες μόνο ημέρες ότι από το 2024 σκοπεύει να λειτουργήσει το δικό της κρατικό επενδυτικό ταμείο. Στόχος του Δουβλίνου είναι το ταμείο αυτό να χρηματοδοτείται από έκτακτα φορολογικά έσοδα. Οι πρωτοβουλίες από Ιταλία, Γαλλία και Ιρλανδία επιδιώκουν να αποτελέσουν απάντηση στον αυξανόμενο διεθνή ανταγωνισμό για κρίσιμους πόρους και αλυσίδες εφοδιασμού ανέφεραν αναλυτές στο αμερικανικό δίκτυο CNBC.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή