Τα περισσότερα από τα κεφαλαιουχικά αγαθά, οι τιμές των οποίων, καταγράφονται από τις στατιστικές αρχές στην Κίνα κατέγραψαν χαμηλότερες τιμές στα τέλη Μαΐου, σε σύγκριση με το επίπεδο των τιμών που είχαν στα μέσα του ίδιου μήνα.

Από τα 50 πιο σημαντικά αγαθά, τα οποία ταξινομούνται σε εννέα κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων των σωλήνων από χάλυβα χωρίς ραφή, της βενζίνης, του άνθρακα, των λιπασμάτων, αλλά και μερικών χημικών προϊόντων, τα 40 καταγράφηκαν να έχουν χαμηλότερες τιμές κατά την ίδια περίοδο. Εννέα από αυτά, είχαν αυξήσεις στις τιμές τους, ενώ η τιμή ενός αγαθού παρέμεινε σταθερή, σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Στατικής της Κίνας (NBS).

Κατέβασε ταχύτητα η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Κίνα τον Μάιο

Κατά την ίδια περίοδο, οι τιμές των ράβδων από χάλυβα μειώθηκαν κατά 2,6%, ενώ οι τιμές του άνθρακα για την παραγωγή οπτάνθρακα (κοκ) παρέμειναν σταθερές.

Οι τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου, αλλά και του αερίου από την εξόρυξη πετρελαίου μειώθηκαν κατά 2,8% και 5,2% αντίστοιχα

Οι τιμές του χοιρινού κρέατος αυξήθηκαν κατά 0,7%, ενώ οι τιμές του βαμβακιού αυξήθηκαν κατά 1,1% την ίδια περίοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία της NBS.

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών ο πληθωρισμός

Αξίζει να σημειωθεί πως ο δείκτης τιμών καταναλωτή για την Κίνα τον Απρίλιο κατέγραψε οριακή άνοδο 0,1% κατέγραψε σε ετήσια βάση.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία πρόκειται για τον χαμηλότερο πληθωρισμό από τις αρχές του 2021.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές υποχώρησαν επίσης κατά 0,1%. Οι οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το Reuters, ανέμεναν ότι οι τιμές καταναλωτή θα αυξάνονταν 0,4% σε ετήσια βάση και θα παρέμεναν αμετάβλητες σε μηνιαία.

Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα και την ενέργεια, παρέμεινε σταθερός στο 0,7% σε ετήσια βάση και στο 0,1% σε μηνιαία βάση.

Η μέτρηση του Απριλίου έρχεται μετά την υποχώρηση του πληθωρισμού της Κίνας στο 0,7% τον Μάρτιο και μετά την πρόσφατη κορύφωση του 2,8% τον Σεπτέμβριο.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού της Κίνας, ο οποίος μετρά τις τιμές που πληρώνουν οι χονδρέμποροι, υποχώρησε 3,6%. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν να δουν πτώση 3,2% σε ετήσια βάση μετά από κάθοδο 2,5% τον προηγούμενο μήνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή