Σε διερεύνηση πιθανών αδικημάτων στο εξωτερικό που αφορούν το σκάνδαλο της PwC, προχωράνε οι φορολογικές αρχές της Αυστραλίας, σύμφωνα με τους Financial Times.

Οι Αυστραλοί φορολογικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι συνεργάζονται με διεθνείς ομοτίμους για να διερευνήσουν τυχόν πιθανά αδικήματα εκτός της χώρας που σχετίζονται με το σκάνδαλο διαρροής φόρων της PwC.

PwC: Εννέα εργαζόμενοι σε διαθεσιμότητα για το σκάνδαλο στην Αυστραλία

Διεθνή αδικήματα

Ο Jeremy Hirschhorn, επίτροπος της Αυστραλιανής Φορολογικής Υπηρεσίας, κατέθεσε σε μια νέα ακρόαση στη Γερουσία ότι η ρυθμιστική αρχή έχει την εξουσία να μοιράζεται πληροφορίες και ανησυχίες με ομολόγους της στο εξωτερικό σχετικά με «πιθανά αδικήματα που μπορεί να έχουν προκληθεί».

Η Γερουσία δημοσίευσε εσωτερικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της PwC τον προηγούμενο μήνα που έδειχναν συνεργάτες εντός αλλά και εκτός της Αυστραλίας να συζητούν τη χρήση εμπιστευτικών πληροφοριών.

Στελέχη της PwC πρόκειται να μιλήσουν στην τρέχουσα ακρόαση, ακολουθώντας στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και της εφορίας.

Ο Hirschhorn απάντησε σε ερωτήσεις βουλευτών σχετικά με τον αντίκτυπο της παραβίασης του απορρήτου της PwC στον ρόλο της Αυστραλίας στην προσαρμογή των νόμων για να σταματήσουν οι πολυεθνικές εταιρείες να αποφεύγουν τη φορολογία χρησιμοποιώντας περίπλοκες δομές που εκτείνονται σε διάφορες χώρες.

«Αυτά τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δείχνουν ξεκάθαρα ότι το φορολογικό δίκτυο εντός της PwC λειτουργούσε διεθνώς για να αποτρέψει την εφαρμογή του νόμου», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η λίστα ονομάτων της PwC

Η PwC δέχεται πιέσεις να δημοσιεύσει μια πλήρη λίστα των συνεργατών που συμπεριλήφθηκαν στα email και των πελατών που δυνητικά επωφελήθηκαν από τις συμβουλές της. Η εταιρεία παρείχε μια λίστα με 63 ονόματα σε γερουσιαστές στην αρχή της εβδομάδας, καθώς επίσης κατονόμασε τέσσερα πρώην στελέχη που συμμετείχαν στην ανταλλαγή πληροφοριών.

«Είναι σημαντικό για εμάς να σεβαστούμε τις συνεχιζόμενες έρευνες και τις νομικές διαδικασίες για να διασφαλίσουμε ότι αυτό το θέμα διερευνάται κατάλληλα, και αυτό κάνουμε», δήλωσε εκπρόσωπος της PwC.

Το σκάνδαλο και η κρίση στην εταιρεία

Ο πρώην επικεφαλής της PwC για τη διεθνή φορολογία Πίτερ Κόλινς αποκλείστηκε φέτος από τη φορολογική αρχή της Αυστραλίας επειδή μοιράστηκε εμπιστευτικές πληροφορίες με τους συναδέλφους του σχετικά με τα σχέδια της κυβέρνησης για την αλλαγή των νόμων για την φοροδιαφυγή. Τα μηνύματα δείχνουν πώς η PwC είχε χρησιμοποιήσει εμπιστευτικές πληροφορίες για να κερδίσει νέες δουλειές.

Η δημοσιοποίηση των επεξεργασμένων μηνυμάτων μεταξύ του Κόλινς και άλλων συνεργατών της PwC, τόσο στην Αυστραλία όσο και διεθνώς, έχει πυροδοτήσει μια κρίση στην εταιρεία σε παγκόσμιο επίπεδο. Νωρίτερα στη διάρκεια του τρέχοντος μήνα, ο  Τομ Σέιμουρ επικεφαλής της PwC Αυστραλίας, υπέβαλε την παραίτησή του, ενώ το υπουργείο Οικονομικών της χώρας παρέπεμψε την υπόθεση στην ομοσπονδιακή αστυνομία για να εξετάσει το ενδεχόμενο διεξαγωγής ποινικής έρευνας.

Η Κρίστεν Στάμπινς, εκτελούσα χρέη διευθύνοντος συμβούλου της PwC Αυστραλίας, δημοσίευσε ανοιχτή επιστολή για να ζητήσει συγγνώμη. «Θέλω να ζητήσω συγγνώμη εκ μέρους της PwC Αυστραλίας. Για την κοινοποίηση εμπιστευτικών πληροφοριών της κυβερνητικής πολιτικής για την φορολογία και για τον κλονισμό της εμπιστοσύνης που μας έδειξαν. Κανένα αριθμός λέξεων δεν μπορεί να το διορθώσει».

Η ίδια ανέφερε ότι η διαρροή ανέδειξε «την αποτυχία στην ηγεσία και στη διακυβέρνηση ηγεσίας», χαρακτηρίζοντας την πολιτική της εταιρείας ως «κουλτούρα επιθετικού μάρκετινγκ στη φορολογική μας επιχείρηση» στην Αυστραλία.

Η Τρέισι Κενέιρ, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της PwC Αυστραλίας, και ο Πάντι Κάρνει, πρόεδρος της επιτροπής κινδύνου, έχουν παραιτηθεί από τους ρόλους τους.

Ο Στάμπινς δήλωσε επίσης ότι η εταιρεία θα δημοσιεύσει τα πορίσματα της εσωτερικής έρευνας που διενήργησε το πρώην στέλεχος των τηλεπικοινωνιών Ζίγκι Σβιτκόβσκι στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή