Σε μείωση των προβλέψεων για την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας,προχώρησε η Goldman Sachs, ως το πιο πρόσφατο σημάδι απαισιοδοξίας για την ανάκαμψη της χώρας μετά την πανδημία, σύμφωνα με τους Financial Times.

«Μετά από ένα δυνατό ξεκίνημα το 1ο τρίμηνο, η ανάκαμψη της Κίνας φαίνεται να έχει σβήσει το δεύτερο τρίμηνο», έγραψαν αναλυτές, επισημαίνοντας την αδυναμία της αγοράς ακινήτων και την πτώση των εξαγωγών.

ΗΠΑ – Κίνα: Ικανοποίηση για τις «ειλικρινείς» συζητήσεις των δύο ΥΠΕΞ – Τα επόμενα βήματα

Οι αρχές έκαναν μια μικρή μείωση των επιτοκίων την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά ενώ αναμένεται ευρέως μεγαλύτερη πολιτική υποστήριξη, λίγοι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η κινεζική κυβέρνηση θα αποκλίνει από την τρέχουσα πρακτική της.

Aκολουθεί τις προβλέψεις της Wall Street

Η Goldman Sachs έγινε η τελευταία τράπεζα της Wall Street που υποβάθμισε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της Κίνας, όπως ανέφερε το CNBC.

«Με συνεχείς προκλήσεις από την αγορά ακινήτων, διάχυτη απαισιοδοξία μεταξύ των καταναλωτών και των ιδιωτών επιχειρηματιών και μόνο μέτρια πολιτική χαλάρωσης για να αντισταθμίσει εν μέρει τους ισχυρούς αντίθετους ανέμους ανάπτυξης, υποβαθμίζουμε την πρόβλεψή μας για το πραγματικό ΑΕΠ για το 2023», σύμφωνα με σημείωμα της Goldman Sachs.

Η τελευταία αναθεώρηση της επενδυτικής τράπεζας, ακολουθεί την UBS, την Bank of America και την JPMorgan, που όλες έχουν υποβαθμίσει τις εκτιμήσεις τους για το ΑΕΠ της Κίνας για ολόκληρο το έτος.

Προβληματίζουν τα μάκρο

Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs πρόσθεσαν ότι υπάρχει μια σειρά από μακροοικονομικά ζητήματα που αντιμετωπίζει το έθνος.

«Οι μεσοπρόθεσμες προκλήσεις, όπως τα δημογραφικά στοιχεία, η πολυετής ύφεση των ακινήτων, τα έμμεσα προβλήματα χρέους της τοπικής αυτοδιοίκησης και οι γεωπολιτικές εντάσεις μπορεί να αρχίσουν να γίνονται πιο σημαντικές στην αναπτυξιακή προοπτική της Κίνας», ανέφεραν.

Το γουάν

Επιπλέον, βλέπει επίσης περαιτέρω αδυναμία στο κινεζικό γουάν έναντι του δολαρίου λόγω των διαφορών των επιτοκίων με τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας που αναμένεται να χαλαρώσει περαιτέρω τη νομισματική της πολιτική, ενώ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ υπόσχεται περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων στο μέλλον.

Τι «βλέπει» η UBS

Η UBS βλέπει επίσης συνεχιζόμενη αδυναμία στην οικονομία της Κίνας στο μέλλον, εστιάζοντας ιδιαίτερα κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

«Η διαδοχική ανάπτυξη του δεύτερου τριμήνου μπορεί να επιβραδυνθεί σε μόλις 1-2% σε τριμηνιαία βάση, ασθενέστερη από την προηγούμενη προσδοκία μας για 4,5%», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της UBS Investment Bank για την Κίνα, Wang Tao.

Ο Wang σημείωσε ότι η αβεβαιότητα στον τομέα των ακινήτων της Κίνας παραμένει ο κεντρικός κίνδυνος για τις προβλέψεις της και θα μπορούσε να υποβαθμίσει περαιτέρω τις προοπτικές ανάπτυξής της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή