
Οι αναταραχές που επηρεάζουν τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο έχουν αρχίσει να επηρεάζουν και την αγορά χρυσού της Κίνας.
Σε μία ακόμα ένδειξη ότι η οικονομία έχει χάσει την αναπτυξιακή της δυναμική, μειώνεται η όρεξη των Κινέζων για αγορές του πολύτιμου μετάλλου.
Η Κίνα συναγωνίζεται με την Ινδία ως ο μεγαλύτερος καταναλωτής ράβδων χρυσού, νομισμάτων και κοσμημάτων στον κόσμο. Η κεντρική της τράπεζα προχώρησε επίσης σε φρενήρεις αγορές για επτά συνεχόμενους μήνες μετά από μια τριετή παύση. Αν και το μεγαλύτερο μέρος του χρυσού διαπραγματεύεται ως χρηματοοικονομικό περιουσιακό στοιχείο – ιδιαίτερα ως καταφύγιο για τους επενδυτές σε περιόδους επικίνδυνων περιόδων ή ως αντιστάθμιση του πληθωρισμού – η φυσική ζήτηση της Κίνας είναι μεταξύ των παραγόντων που εκτίναξαν φέτος τις τιμές σε πάνω από 2.000 δολάρια η ουγγιά.
Σε ποια χέρια καταλήγει ο χρυσός του πλανήτη [γράφημα]
Η ταχεία επέκταση των λιανικών πωλήσεων χρυσών και ασημένιων κοσμημάτων διαμορφώθηκε σε 24% από έτος σε έτος τον Μάιο στα 26,6 δισεκατομμύρια γιουάν (3,7 δισεκατομμύρια δολάρια). Αυτό είναι πιο αργό από την ανάπτυξη 44% και 37% που καταγράφηκε τους προηγούμενους δύο μήνες. Η ίδια περίοδος πέρυσι περιελάμβανε το εκτεταμένο lockdown της Σαγκάης, όταν η ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες μειώθηκε σε όλη την οικονομία.
Η Κίνα γεμίζει τα θησαυροφυλάκιά της με χρυσό – Με φρενήρεις ρυθμούς οι αγορές
Εκτιμήσεις
Ένας βασικός δείκτης ζήτησης για το πολύτιμο μέταλλο υποδηλώνει περαιτέρω αποδυνάμωση τον Ιούνιο. Από το premium των 44,20 δολαρίων ανά ουγγιά τον Μάρτιο, η τιμή του χρυσού της Σαγκάης διαπραγματεύεται τώρα με έκπτωση στη διεθνή αγορά, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού.
«Οι κάτοικοι είναι αρκετά προσεκτικοί στο να ξοδεύουν μετρητά αυτή τη στιγμή, εν μέσω διαφόρων αβεβαιοτήτων», δήλωσε ο Jiang Shu, γενικός διευθυντής του τμήματος πολύτιμων μετάλλων της Shanghai Shandong Gold Industrial Development Co. «Μπορεί να μην δούμε ξανά ταχεία αύξηση στις αγορές χωρίς πτώση του χρυσού τιμές».
Οι παράγοντες που κρατούν τις διεθνείς τιμές κοντά σε επίπεδα ρεκόρ εξακολουθούν να υφίστανται: ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου και φόβοι για τον πληθωρισμό και την ύφεση σε όλο τον κόσμο. Ταυτόχρονα, εγχώριοι παράγοντες, όπως οι αδύναμες αγορές για άλλες επενδύσεις, όπως μετοχές και ακίνητα, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη στήριξη της ζήτησης.
Αν και οι ρυθμοί έχουν πέσει, οι λιανικές πωλήσεις θα παραμείνουν υψηλές βραχυπρόθεσμα, καθώς ο χρυσός παραμένει μια καλή επένδυση, ενώ οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό εξακολουθούν να υφίστανται, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, δήλωσε ο Zhang Ting, αναλυτής της Sichuan Tianfu Bank Co. Περαιτέρω αγορές από την κεντρική τράπεζα της Κίνας θα μπορούσαν επίσης να αντισταθμίσουν τις μειώσεις στις λιανικές πωλήσεις, δήλωσε ο Jiang της Shanghai Shandong.


Latest News

Μικρή ανάκαμψη για την τιμή του πετρελαίου
Στο ραντάρ των επενδυτών η αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ και τα σήματα της Ουάσινγκτον για τους δασμούς

Γιατί ο χρυσός ξεπέρασε αμερικανικά ομόλογα και δολάριο - Το ράλι δίχως φρένα
Ο χρυσός διανύει ένα ράλι που φαίνεται ασταμάτητο - Η τιμή του έσπασε το φράγμα των 3.500 δολ, ανά ανά ουγγιά

Η παραγωγή κακάο αυξάνεται, η κρίση παραμένει - Γιατί οι τιμές δεν θα επιστρέψουν στα προηγούμενα επίπεδα
Η εκτόξευση της τιμής του κακάο, που αναστάτωσε τις αγορές εμπορευμάτων και τις βιομηχανίες σοκολάτας, φαίνεται να καταλαγιάζει αλλά τα προβλήματα παραμένουν

Έσπασε το φράγμα των 3.500 δολαρίων ο χρυσός - Ράλι χωρίς φρένα
Οι επιθέσεις Τραμπ στον Πάουελ και ο δασμολογικός πόλεμος εντείνουν τις ανησυχίες στις αγορές

Μποϊκοτάζ στα αμερικανικά commodities από την Κίνα - Τι συμβαίνει με τη σόγια
Μεταξύ των εμπορευμάτων που επηρεάστηκαν περισσότερο, ήταν οι αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου και σιταριού

Ένα ακόμα ρεκόρ για τον χρυσό - Βάζει πλώρη για τα 3.500 δολάρια
Ο χρυσός καταρρίπτει το ένα ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο

Εβδομαδιαία κέρδη για το πετρέλαιο
Το Brent παραμένει κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι

Προς την πρώτη εβδομαδιαία άνοδο μετά το πρωτικό σερί οδεύει το πετρέλαιο
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό πετρέλαιο τύπου Brent αυξήθηκαν κατά 55 σεντς ή 0,8% στα 66,40 δολάρια το βαρέλι

Ακάθεκτος ο χρυσός - Νέο ρεκόρ πάνω από τα 3.300 δολ.
Ο δείκτης του δολαρίου υποχώρησε 0,4% έναντι των αντιπάλων του , καθιστώντας τον χρυσό πιο ελκυστικό για άλλους κατόχους νομισμάτων

Νέα πτώση στο πετρέλαιο - «Καμπανάκι» από τον ΔΟΕ
Οι επενδυτές αναζητούν έναν καταλύτη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πιο ουσιαστική ανάκαμψη στο πετρέλαιο