Ο Μάρκο Τρονσέτι Πρόβερα βρήκε ξανά τον τρόπο να κερδίσει. Η Ρώμη την Παρασκευή ανέφερε, σε μια σύντομη ανακοίνωση, ότι θα περιορίσει την ισχύ του κινεζικού κρατικού μετόχου Sinochem στην αξίας 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατασκευάστρια ελαστικών, χωρίς να την υποχρεώσει να πουλήσει. Είναι ένα αποδεκτό αποτέλεσμα τόσο για την Pirelli όσο και για την Ιταλία, και ένα αναμενόμενα καλό για τον 75χρονο Ιταλό διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας.

Ο Τρονσέτι Πρόβερα, ο οποίος πρόκειται να παραιτηθεί τον Ιούλιο μετά από περισσότερες από τρεις δεκαετίες ως αφεντικό της Pirelli, λέγεται από τους Financial Times ότι τρομοκρατήθηκε όταν τον Μάρτιο η Sinochem του πρότεινε να του αφαιρέσουν το δικαίωμα να διορίζει υποψήφιους Διευθύνοντες Συμβούλους μετά το 2026. Τώρα είναι πιο ευδιάθετος. Στις λεπτομέρειες που δημοσίευσε η Pirelli την Κυριακή, η ιταλική κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση διορισμού διευθύνοντος συμβούλου της Sinochem, διευκρινίζοντας αντ’ αυτού ότι μόνο το επενδυτικό όχημα Camfin του Τρονσέτι Πρόβερα θα μπορεί να προτείνει νέα αφεντικά. Εξασφάλισε επίσης τέσσερις θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο για την Camfin, ενώ περιόρισε το μερίδιο της Sinochem στις οκτώ, παρόλο που το μερίδιο 37% της τελευταίας ήταν σχεδόν ιπλάσιο από το 14% της Camfin. Οι στρατηγικές αποφάσεις θα απαιτούν επίσης τώρα τουλάχιστον το 80% των ψήφων του διοικητικού συμβουλίου για να περάσουν.

Οι μακροπρόθεσμοι παρατηρητές της Pirelli μπορεί να τα βρουν όλα αυτά μάλλον ειρωνικά. Η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι έχει δικαιολογήσει την παρέμβαση μέσω ασαφώς καθορισμένων κανόνων «Golden Power» (Χρυσής Ισχύος) με στόχο την προστασία περιουσιακών στοιχείων που θεωρούνται στρατηγικά. Τελευταία, ο Τρονσέτι Πρόβερα φαινόταν πρόθυμος να εφαρμοστούν [οι κανόνες], προειδοποιώντας μια επιτροπή της Ρώμης ότι «οι Κινέζοι είναι επικίνδυνοι» και ότι το μέλλον της εταιρείας απειλείται από το Κομμουνιστικό Κόμμα. Ωστόσο, μόλις το 2015 ο ίδιος σχεδίασε μια εξαγορά 7 δισεκατομμυρίων ευρώ της Pirelli από την ChemChina, τώρα μέρος της Sinochem, ενώ κατάφερε να διατηρήσει εκτεταμένους περιορισμούς για να κρατήσει τους Κινέζους κυρίως ως χρηματοοικονομικούς επενδυτές.

Παρόλα αυτά, το αφεντικό της Pirelli διάλεξε να ποντάρει σε «καλό άλογο». Η Ρώμη ανέφερε κινδύνους δεδομένων που σχετίζονται με τους λογοκριτές που χρησιμοποιούνται στα ελαστικά της εταιρείας και υπήρξαν ανησυχίες για τους υψηλής τεχνολογίας αισθητήρες από τις ΗΠΑ στα ελαστικά της Pirelli που παράγονται στην Κίνα. Ενώ οι τελευταίοι κίνδυνοι φαίνονται υπερβολικοί – η Pirelli μεταθέτει την παραγωγή για την αγορά των ΗΠΑ στο Μεξικό – η ανάγκη να απομονωθούν οι ευρωπαϊκές εταιρείες από τους κινδύνους της Κίνας έχει γίνει θέμα σε ολόκληρη την ήπειρο.

Η Μελόνι θα μπορούσε επίσης να είχε ασκήσει τις δυνάμεις της πιο αδέξια. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να αναγκάσει τη Sinochem να μειώσει τη συμμετοχή της κάτω από το 25%. Τα βήματα που ελήφθησαν συνεπάγονται μικρότερη επιχειρισιακή αναστάτωση για την Pirelli, επομένως είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν τόση οργή από το Πεκίνο. Αυτό είναι λογικό: η Κίνα εισάγει μόνο το 1% των προϊόντων της Ιταλίας, αλλά προμηθεύει περίπου το 7% των συνολικών εισαγωγών της Ιταλίας. Για την Pirelli, η ηπειρωτική Κίνα αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της στην Ασία και η περιοχή αντιπροσώπευε το 19% των συνολικών πωλήσεων το 2021.

Η νίκη του Τρονσέτι Πρόβερα αντανακλά την φύση του ως κάποιος που επιβιώνει. Το 2014, πριν ξεκινήσει το έπος της Sinochem, ο μεγιστάνας καλωσόρισε έναν Ρώσο επενδυτή στην Pirelli για να διώξει την ιταλική εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων Clessidra. Αρχικά είχε επιστρατεύσει την τελευταία για να τερματίσει τη διαμάχη με έναν άλλο μέτοχο, την ιταλική οικογένεια Μαλακάλτσα. Δεδομένου του ιστορικού του, δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι κατάφερε να μετατρέψει την απομάκρυνση του γεωπολιτικού κινδύνου σε ευκαιρία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση