Ξεπούλησαν οι κατοικίες του Ελληνικού, όπως έκανε γνωστό ο CEO της LamdaDevelopment Οδυσσέας Αθανασίου.

Στη διάρκεια της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της εισηγμένης παρουσίασε αναλυτικά την πορεία των έργων τόσο για τα οικιστικά συγκροτήματα και τα εμπορικά κέντρα όσο και για εκείνα των υποδομών.

Ταυτόχρονα, ο ίδιος απάντησε στα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας περί αποχώρησης των τραπεζών από τη χρηματοδότηση του έργου αλλά και ως προς την κεφαλαιακή επάρκεια: «Εκτός από την Πειραιώς και τη Eurobank είναι εδώ στη χρηματοδότηση και είναι εδώ και η Alpha Bank. Δεν χρειαζόμαστε περαιτέρω δανεισμό για το 2023 και μάλιστα οι δανειακές μας ανάγκες θα είναι χαμηλότερες κατά 46 εκ. ευρώ Το 2024 ενδεχομένως να χρειαστούμε δανεισμό για τον ΦΠΑ», είπε ο κ. Αθανασίου. «Το 2023 είναι θα είναι μηδενικός ο δανεισμός».

Ελληνικό: Σημαντική επιτάχυνση των ρυθμών υλοποίησης

Τα οικιστικά ακίνητα

Ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development μίλησε για την πορεία των πωλήσεων των οικιστικών ακινήτων.

«Έχουν πουληθεί όλα τα οικιστικά. Ο ουρανοξύστης περιλαμβάνει 170 διαμερίσματα, ενώ πουλήθηκαν και τα condos (διώροφα και τριώροφα)  όπως και οι βίλες (οικόπεδα). Η αξία των διαμερισμάτων είναι στο 1,1 δις. ευρώ», σχολίασε.

Σύμφωνα με τον ίδιο «έως τώρα από τα 1,1 δις. ευρώ έχουν εισπραχθεί 274 εκ. ευρώ και στο τέλος του έτους θα μπουν στα ταμεία 600 εκ. ευρώ. Αν προστεθούν και τα 37 εκ. ευρώ από πωλήσεις οικοπέδων και την κοινοπραξία με την ΤΕΜΕΣ τότε ξεπερνάμε τα 311 εκ. ευρώ και στο τέλος του έτους θα ανέλθουμε στα 700 εκ. ευρώ».

Σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου, τα οικιστικά ακίνητα είναι αυτοχρηματοδοτούμενα.

Οι πωλήσεις των κατοικιών, σύμφωνα με τον ίδιο συγκρίνονται με αντίστοιχα projectsστο Ντουμπάι.

Οι τιμές πώλησης

Σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου τα διαμερίσματα στον Marina Tower πουλήθηκαν από 10.000 έως 32.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Τα διώροφα – τριώροφα διαμερίσματα πουλήθηκαν από 9.000 έως 14.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Νέα διαμερίσματα

Ο κ. Αθανασίου ανήγγειλε επίσης και την ανάπτυξη άλλων 1.000 κατοικιών πέραν των περίπου 300 που είχαν προγραμματιστεί στην πρώτη φάση του έργου (ουρανοξύστης, διώροφα – τριώροφα και βίλες).

Για αυτά θα γίνει ενημέρωση και σε αγοραστές του εξωτερικού.

Τα σε εξέλιξη έργα και ποια ξεκινούν

Ο κ. Αθανασίου αναφέρθηκε και στην πρόοδο των έργων. Όπως είπε αυτή τη στιγμή υπό κατασκευή βρίσκονται ο ουρανοξύστης (Marina Tower), το έργο της υπογειοποίησης μήκους 1,5 χλμ. και το κτίριο για τους συλλόγους ΑΜΕΑ. Το τελευταίο θα παραδοθεί σε δύο μήνες.

Τέλος της χρονιάς σύμφωνα με τον ίδιο θα ξεκινήσουν οι εργασίες στην Μαρίνα του Αγίου Κοσμά και συγκεκριμένα το εμπορικό κέντρο Riviera Galleria, το ξενοδοχειακό συγκρότημα με την ΤΕΜΕΣ και οι κατοικίες. Επίσης τα έργα για την παραλία με αμμουδιά με μήκος 1,2 χλμ.

Στο τέλος του 2024 με αρχλες του 2025 θα είναι έτοιμες οι αθλητικές εγκαταστάσεις στην πλευρά της Λ. Βουλιαγμένης, ενώ ο χώρος πρασίνου (πάρκο) θα έχει τελειώσει το 2025 με 2026.

Η πρόοδος ανά έργο

Ο κ. Αθανασίου παρουσίασε στους μετόχους και την πρόοδο των εργασιών ανά έργο:

·      Marina Tower

Τα έργα του ουρανοξύστη προηγολυνται του χρονοδιαγράμματος.

Είναι σε εξέλιξη η θεμελίωση του που είναι και το πιο πολύπλοκο κομμάτι.

Σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου το λόμπι του ουρανοξύστη θα είναι ορατό από την Ποσειδώνος πριν τα Χριστούγεννα του 2023, ενώ κάθε όροφος χρειάζεται πέντε εβδομάδες για την ολοκλήρωση του. Ανά δέκα ορόφους θα φτιάχνεται και η εξωτερική επένδυση.

·      Τα διώροφα και τριώροφα συγκροτήματα κατοικιών

Σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου πριν το τέλος του έτους θα αρχίσουν να φαίνονται οι κτιριακές αναπτύξεις.

Πουλήθηαν τα 102 από τα 110 και τα συμβόλαια θα υπογράφονται τον επόμενο μήνα.

Για την ανάπτυξη των βιλών έχουν ήδη πουληθεί τα οικόπεδα. Και μέχρι το 2026 θα έχουν ολοκληρωθεί όλα αυτά τα έργα.

·      Vouliagmenis Mall 

Το εμπορικό κέντρο στη Λ. Βουλιαγμένης θα έχει έκταση μιάμιση φορά το mall στο Μαρούσι.

Τα έργα αρχίζουν σε δύο μήνες (χωματουργικά) και το 2024 θα αρχίσει η ανέγερση. Αρχές του 2027 θα παραδοθεί το εμπορικό κέντρο στους επισκέπτες.

·      Riviera Galleria

Στο τέλος του έτους θα ανακοινωθούν τα brands της μόδας και εστίασης που θα μισθώσουν τους χώρους του εμπορικού κέντρου.

·      Έργα υποδομών

Σε εξέλιξη είναι τα έργα της υπογειοποίησης. Όπως είπε ο CEO της LamdaDevelopment ουσιαστικά αναπτύσσεται μία παράλληλη Ποσειδώνος.  Έχει σκαφτεί παραπάνω από το μισό του τούνελ και σκυροδετήθηκε το ένα τέταρτο.

·      Κτίριο ΑΜΕΑ

Το κτίριο που θα φιλοξενήσει τους συλλόγους ΑΜΕΑ είναι ήδη ορατό από τη Βουλιαγμένης.

Σε δύο μήνες θα είναι έτοιμο να παραδοθεί.

Οι μισθώσεις στα εμπορικά κέντρα

Ο διευθύνων σύμβουλος παρουσίασε και την πορεία των μισθώσεων στα εμπορικά κέντρα.

Στη Vouliagmenis Mall υπάρχουν 280 εμπορικά καταστήματα. Η ζήτηση υπερβαίνει το χώρο (150%), όπως και στο Riviera Galleria (190%)

Σύμφωνα με τον ίδιο πάνω από το 50% στο εμπορικό κέντρο της Βουλιαγμένης έχουν κλειστεί πάνω από τα 50% και τέλος του έτους θα υπογραφεί για το 70%

Στη Riviera Galleria έχουν συμφωνηθεί εμπορικά καταστήματα στο 30% του χώρου και στο τέλος του έτους θα ανέλθει στο 50%.

Στο Χρηματιστήριο τα έξι malls

Στη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων ο κ. Αθανασίου ανακοίνωσε τις διαδικασίες για την εισαγωγή των έξι malls της Lamda Developmentστο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Όπως είπε τα τέσσερα  εμπορικά κέντρα έχουν αξία άνω του 1 δις. ευρώ (The MallAthens, Golden Hall, Design Outlet (εκπτωτικό χωριό) και Mediterranean Cosmos).

Σε αυτά θα προστεθούν και τα malls του Ελληνικού (Vouliagmenis Mall και RivieraGalleria).

Τα εμπορικά κέντρα θα υπαχθούν στη θυγατρική Lamda Malls, η οποία θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο την περίοδο Άνοιξης – Φθινοπώρου 2024.

Για την απόδοση της μετοχής

Ο κ. Αθανασίου επιδίωξε να δώσει και απαντήσεις για την αναντιστοιχία της τιμής της μετοχής με την πραγματική αξία της Lamda Development.

«Στους προηγούμενους 12 μήνες η μετοχή της Lamda», είπε ο κ. Αθανασίου η μετοχή  έχει υστερήσει. Τα τελευταία δύο χρόνια οι εταιρείες real estate διεθνώς έχουν υπο-αποδώσει καθώς ανέβηκαν τα επιτόκια και το κόστος κατασκευής».

Ο ίδιος ανέφερε ενέργειες που αναλαμβάνει η Lamda Development για τη μετοχή της εταιρείας:

1.    Εισαγωγή των malls στο χρηματιστήριο.

2.    Θα κάνουμε όσο πιο ορατή γίνεται την πρόοδο των έργων στο Ελληνικό

3.    Θα παρουσιάσουμε την πρόοδο των εισπράξεων ώστε να προσελκυστούν ξένα funds

4.    Στις 6 Ιουλίου θα διοργανωθεί Investor Day έχοντας προσκληθεί επενδυτές και αναλυτές.

5.    Πέραν του event στις 6 Ιουλίου θα ξεκινήσει και καμπάνια ενημέρωσης των επενδυτών

6.     Το 2024 η εταιρεια θα απευθυνθεί και σε ξένους αγοραστές ακινήτων

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Κατασκευές