Οι Αμερικανοί εργοδότες επιβράδυναν τη συρρίκνωση του προσωπικού τους τον Ιούνιο, ανακοινώνοντας τον χαμηλότερο αριθμό απολύσεων από τον Οκτώβριο του 2022.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση περικοπών θέσεων εργασίας από την εταιρεία εύρεσης εργασίας Challenger, Gray & Christmas που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη, οι εργοδότες με έδρα τις ΗΠΑ δήλωσαν ότι περιέκοψαν 40.709 θέσεις εργασίας τον Ιούνιο, μειωμένες κατά 49% από τον αριθμό των περικοπών που ανακοινώθηκαν τον Μάιο.

Ο προγραμματισμένος ρυθμός απολύσεων τον Ιούνιο ήταν πολύ υψηλότερος από τις 32.517 περικοπές που ανακοινώθηκαν τον Ιούνιο του 2022.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής φέτος έχουν καταγραφεί 458.209 απολύσεις, αριθμός αυξημένος κατά 244% από τις 133.211 περικοπές που ανακοινώθηκαν το αντίστοιχο διάστημα του περασμένου έτους, καθώς εργοδότες προετοιμάζονται για την προοπτική της ύφεσης.

Ισχυρή αγορά εργασίας

Η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ παραμένει ισχυρή παρά τις αυξήσεις των επιτοκίων κατά 500 μονάδες βάσης από την Federal Reserve από τον Μάρτιο του 2022, στο πλαίσιο της προσπάθειας να ανακοπούν οι πληθωριστικές πιέσεις. Τον περασμένο μήνα, η Fed αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, αλλά προανήγγειλε συνέχιση της σφικτής νομισματικής πολιτικής, τονίζοντας ότι μπορούσαν να υπάρξουν άλλες δύο αυξήσεις κατά 25 μ.β. πριν από το τέλος του έτους.

«Η μείωση των απολύσεων δεν είναι ασυνήθιστη για τους καλοκαιρινούς μήνες. Στην πραγματικότητα, ο Ιούνιος είναι ιστορικά ο πιο αργός μήνας κατά μέσο όρο για τέτοιου είδους αποφάσεις. Είναι επίσης πιθανό οι μεγάλες απώλειες θέσεων εργασίας που προβλέπονται λόγω του πληθωρισμού και των επιτοκίων να μην πραγματοποιηθούν, ιδιαίτερα καθώς η Fed διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια», σχολίασε ο Andrew Challenger, ανώτερος αντιπρόεδρος της Challenger, Gray & Christmas.

Μαζικές απολύσεις στην τεχνολογία

Ο τομέας της τεχνολογίας συνεχίζει να μειώνεται ταχύτερα με 141.516 συνολικές περικοπές θέσεων εργασίας που ανακοινώθηκαν φέτος, αύξηση 2.353% από 5.769 την ίδια περίοδο το 2022. Σε μηνιαία βάση, ωστόσο, αυτές οι περικοπές επιβραδύνθηκαν κατά σχεδόν 80%, πέφτοντας σε 4.685 τον Ιούνιο από 22.887 τον Μάιο.

Την Παρασκευή, το Υπουργείο Εργασίας πρόκειται να δημοσιεύσει τα μηνιαία στοιχεία για την ανεργία και τις αλλαγές μισθοδοσίας. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεψαν ότι θα προστεθούν 225.000 θέσεις εργασίας τον Ιούνιο, λιγότερες από τις 339.000 που προστέθηκαν τον Μάιο και μείωση του ποσοστού ανεργίας στο 3,6% από 3,7%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή