Η αύξηση των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Ιούνιο, μετά την άνοδο που κατέγραψε τον προηγούμενο μήνα, αλλά οι συνθήκες στην αγορά εργασίας εξακολουθούν να παραμένουν σφιχτές, με το ποσοστό ανεργίας να υποχωρεί από το υψηλό επτά μηνών και τα μισθολογικά κέρδη να διατηριούνται αρκετά ισχυρά.

Οι θέσεις εργασίας εξαιρουμένου του γεωργικού κλάδου αυξήθηκαν κατά 209.000 τον περασμένο μήνα, ανέφερε το υπουργείο Εργασίας στην έκθεσή του για την απασχόληση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή. Τα στοιχεία για τον Μάιο αναθεωρήθηκαν χαμηλότερα καταγράφοντας αύξηση της απασχόλησης κατά 306.000 θέσεις αντί για 339.000, που ήταν τα αρχικά στοιχεία.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει αύξηση των payrolls αυξηθούν κατά 225.000. Η οικονομία χρειάζεται να δημιουργεί 70.000-100.000 θέσεις εργασίας το μήνα για να συμβαδίζει με την ανάπτυξη του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας. Το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 3,6% από 3,7% τον Μάιο.

Αν και η ανάπτυξη των θέσεων εργασίας επιβραδύνεται, η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή, παρά το γεγονός ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προχώρησε σε αυξήσεις επιτοκίων κατά 500 μονάδες βάσης από τον Μάρτιο του 2022, όταν ξεκίνησε την ταχύτερη εκστρατεία σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής σε περισσότερα από 40 χρόνια. Και επί του παρόντος συντηρεί την οικονομία να μην βυθιστεί σε ύφεση.

Οι μισθοί

Οι μέσες ωριαίες αποδοχές αυξήθηκαν κατά 0,4% τον περασμένο μήνα μετά την άνοδο κατά το ίδιο ποσοστό τον Μάιο. Στους 12 μήνες έως τον Ιούνιο, οι μισθοί αυξήθηκαν 4,4%.

Η ετήσια αύξηση των μισθών παραμένει πολύ υψηλή για να είναι συνεπής με τον στόχο του πληθωρισμού 2% της Fed. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια αργότερα αυτόν τον μήνα, μετά την παύση του Ιουνίου, όπως σηματοδότησε ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ.

Το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό, που θεωρείται βασικός δείκτης για την άμβλυνση του χάσματος μεταξύ ζήτησης και προσφοράς εργαζομένων, διατηρήθηκε σταθερό στο 62,6% για τέταρτο συνεχόμενο μήνα και εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο από το προπανδημικό επίπεδο. Ωστόσο, το ποσοστό συμμετοχής στην πρώτη ηλικία —που μετρά τα άτομα ηλικίας μεταξύ 25 και 54 ετών— αυξήθηκε στο 83,5%, το υψηλότερο των τελευταίων 21 ετών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση