Ένα νέο εύρημα πολύτιμου λίθου στην Αφρική μόλις έγραψε ιστορία.

Την Τετάρτη, η εταιρεία Lucara Diamond ανακοίνωσε την ανακάλυψη ενός τεράστιου διαμαντιού 1.080,1 καρατίων, που βρέθηκε στο ορυχείο Karowe Diamond στη Μποτσουάνα. Έχει διαστάσεις 82,2 x 42,8 x 34,2 mm και περιγράφεται από τους ειδικούς ως κορυφαίο λευκό διαμάντι Type IIa υψηλής ποιότητας.

Το εντυπωσιακό διαμάντι 1.080,1 καρατίων αντιπροσωπεύει το τέταρτο διαμάντι +1.000 καρατίων που ανακτήθηκε από τον νότιο κομμάτι του ορυχείου από το 2015. Άλλα αξιοσημείωτα ευρήματα περιλαμβάνουν το Sewelô 1.758 καρατίων (2019), ένα διαμάντι 1.174 καρατίων Lee11, και το 1.109 καρατίων Lesedi La Rona (2015). Επίσης, καταγράφεται ως το έβδομο μεγαλύτερο διαμάντι που έχει ανακαλυφθεί ποτέ και ένα από τα κορυφαία πέντε μεγαλύτερα άχρωμα (λευκά) διαμάντια όλων των εποχών, σύμφωνα με το Natural Diamond Council και το Only Natural Diamonds.

Lesedi La Rona 1.109 καράτια

Το ορυχείο Karowe της Μποτσουάνας (το οποίο ανήκει κατά 100% στη Lucara Diamond) έχει δώσει μερικά από τα μεγαλύτερα διαμάντια όλων των εποχών. Περίπου τα μισά από τα δέκα μεγαλύτερα διαμάντια που ανακαλύφθηκαν έχουν βρεθεί στην περιοχή της Νότιας Αφρικής.

Η ταξινόμηση τύπου IIa του πρόσφατα ευρεθέντος διαμαντιού το τοποθετεί μεταξύ μόνο ενός έως δύο τοις εκατό των σπάνιων τύπων διαμαντιών. Αυτοί οι τύποι πολύτιμων λίθων είναι γνωστό ότι δεν έχουν μετρήσιμες ακαθαρσίες αζώτου ή βορίου, είναι συχνά άχρωμες και φυσικά πολύ υψηλής ποιότητας.

Οι ειδικοί πιστεύουν σήμερα ότι περισσότερα διαμάντια αυτού του μεγέθους μπορεί να υπήρχαν αλλά έσπασαν σε μικρότερα κομμάτια κατά τη διαδικασία ανάκτησης. Ως αποτέλεσμα, οι βελτιώσεις στην τεχνολογία που χρησιμοποιείται για τις εξορύξεις έχουν αλλάξει με την πάροδο του χρόνου. Το τελευταίο εύρημα της Lucara, για παράδειγμα, ανακτήθηκε μέσω της τεχνικής Coarse XRT, μιας τεχνολογίας ακτίνων Χ που έχει σχεδιαστεί για να αποτρέπει το σπάσιμο των λίθων κατά την εξαγωγή.

Τα διαμάντια της Μποτσουάνα

Διαμάντια ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά στη Μποτσουάνα τη δεκαετία του 1950. Από το 1960 έως το 1980, η χώρα είχε την ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο, βασιζόμενη κυρίως στην εξόρυξη. Τώρα έχει το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε όλη την ηπειρωτική Αφρική. Η βιομηχανία διαμαντιών αντιπροσωπεύει το 40% του ΑΕΠ της και το 90% των εξαγωγών της. Οι ντόπιοι επωφελούνται από αυτές τις φυσικές ανακτήσεις διαμαντιών με μοναδικούς τρόπους. Κάθε παιδί στη Μποτσουάνα έχει εγγυημένη δωρεάν πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και οι συνεισφορές στην προστασία του περιβάλλοντος συμβάλλουν στη διατήρηση της άγριας ζωής της χώρας. Η πώληση του νέου διαμαντιού θα μπορούσε να βοηθήσει στη συνεχή συνεισφορά στη χώρα.

Το ορυχείο Karowe

«Η Lucara είναι εξαιρετικά χαρούμενη που αναφέρει την ανάκτηση ενός άλλου μεγάλου πολύτιμου διαμαντιού υψηλής ποιότητας», αναφέρει η Έιρα Τόμας, Διευθύνουσα Σύμβουλος της εταιρείας, σε σχετική ανακοίνωση. «Καθώς προχωράμε βαθύτερα στην εξόρυξη στο ανοιχτό λάκκο και στη μετάβαση σε υπόγεια εξόρυξη, αποκλειστικά στον Νότιο λοβό, η κυριαρχία των μεγάλων λίθων υψηλής αξίας αυξάνεται, σύμφωνα με το μοντέλο των πόρων και υποστηρίζει την ισχυρή οικονομική λογική για την επένδυση στην υπόγεια επέκταση που θα επεκτείνει τη διάρκεια ζωής του ορυχείου τουλάχιστον έως το 2040. Ελπίζουμε να βρεθούν πιο μεγάλοι πολύτιμοι λίθοι».

Από την έναρξη της παραγωγής, η Lucara Botswana έχει πουλήσει 214 διαμάντια για περισσότερα από 1 εκατομμύριο δολάρια το καθένα και περισσότερα από 11 μεμονωμένα διαμάντια για περισσότερα από 10 εκατομμύρια δολάρια το καθένα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή