Με τα «πρωτοβρόχια» του φθινοπώρου πρόκειται να  ξεκινήσουν και οι πληρωμές των παρεμβάσεων της κυβέρνησης κατά της ακρίβειας, ενώ παράλληλα προ των πυλών βρίσκεται η έναρξη του νέου  κύκλου του προγράμματος «Σπίτι μου» με διευρυμένο αριθμό δικαιούχων.

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει ότι έως το τέλος του Αυγούστου θα ανοίξει η πλατφόρμα – μόνο για τους νέους δικαιούχους – για το Μarket Pass. Μετά τον Δεκαπενταύγουστο ξεκινά επίσης  ο δεύτερος «γύρος» των επιδοτήσεων για φθηνή στέγη, το οποίο διευρύνει τον αριθμό των δικαιούχων και σκοπεύει να βελτιώσει τους όρους αναζήτησης κατοικιών.

Επιδόματα: Τι αλλάζει σε Market Pass, Youth Pass και Σπίτι Μου

Ο Σεπτέμβριος προκρίνεται και ως ο μήνας των πληρωμών, καθώς πέραν του επιδόματος κατά της ακρίβειας, η κυβέρνησης, θα καταβάλει το ετήσιο Youth Pass για τους νέους, οι οποίοι θα συμπληρώσουν τόσο το 18ο και το 19ο έτος της ηλικίας τους.

Οι προϋποθέσεις

Οι βασικές  διαφορές είναι ότι αν κάποιος πέρυσι δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις, εφέτος, θα πρέπει να κάνει εκ νέου αίτηση με βάση την φορολογική δήλωση του 2023. Στην περίπτωση όπου κάποιος έλαβε το Market Pass μέχρι και τον Ιούλιο, ωστόσο τα έσοδα αυξήθηκαν πέραν του ορίου τότε θα “κοπεί” αυτομάτως από το σύστημα.

Το ύψος της ενίσχυσης ανά νοικοκυριό ανέρχεται σε 10% επί του μηνιαίου ύψους αγορών, που είναι 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, συν 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος έως 1.000 ευρώ αγορών. Παραμένουν ίδια κριτήρια, εισοδηματικά (έως 16.000 ευρώ ο άγαμος, 24.000 ευρώ ο έγγαμος συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο) και περιουσιακά (έως 250.000 ευρώ ο άγαμος, 400.000 ευρώ ο έγγαμος).

Οι διαφορές

Σύμφωνα με τους μέχρι τώρα σχεδιασμούς πρόκειται να  καταβληθεί εφάπαξ η πληρωμή για τους δικαιούχους του Market Pass μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ την ίδια περίπου περίοδο τοποθετείται χρονικά και η καταβολή του Youth Pass, ύψους 150 ευρώ. To νέο market pass θα έχει διάρκεια τρεις μήνες, επομένως θα καλύψει τις “φωτιές” της ακρίβειας για Αύγουστο-Οκτώβριο. Το ποσό που θα πιστωθεί στους δικαιούχους θα μπορεί να καταναλωθεί μέχρι και τις 31/12/2023 και το οικονομικό επιτελείο δεν έχει αποκλείσει την επέκταση του μέτρου για άλλους δύο μήνες, καθώς ο πληθωρισμός στα τρόφιμα βρίσκεται σε διψήφια ποσοστά.

Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι οι δικαιούχοι του νέου κύκλου για το Market Pass θα είναι περίπου 2,8 εκατ. Νοικοκυριά και η μοναδική διαφορά θα είναι ότι θα ληφθεί υπόψη η φορολογική δήλωση του 2023, δηλαδή τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2022.

Τα 4+1 tips

-Όσοι έλαβαν το Market Pass στον πρώτο γύρο δεν χρειάζεται να ξανακάνουν νέες αιτήσεις

-Θα πρέπει να έχουν υποβάλει πρώτα την φορολογική τους δήλωση μέχρι και τις 31 Αυγούστου.

-Όσοι καθίστανται τώρα δικαιούχοι του market pass- και είχαν αποκλειστεί στο πρώτο γύρο λόγω εισοδήματος ή δεν είχαν προλάβει τις ημερομηνίες του πρώτου κύκλου- θα πρέπει να κάνουν αίτηση.

-Να προλάβουν τις προθεσμίες για αιτηση καθώς η  πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει προς τον Σεπτέμβριο.

-Ως προς το Youth pass θα το λάβουν οι 18άρηδες ενώ εφέτος θα δοθεί αναδρομικά και σε όσους έχουν κλείσει τα 19. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να διαθέτουν κωδικούς Taxisnet.Δικαιούχοι είναι όσοι έως την 31η Δεκεμβρίου του 2022 έχουν συμπληρώσει το 18ο ή 19ο έτος της ηλικίας τους.

Φθηνη στέγη

Το «Σπίτι μου 2» προβλέπει βελτιωμένους όρους συμμετοχής, με σκοπό να ενταχθούν περισσότεροι δικαιούχο για την παροχή επιδοτούμενων στεγαστικών δανείων σε νέους 25 έως 29 ετών.

Βασικότερη αλλαγή αφορά το εισόδημα των δικαιούχων: Το ελάχιστο εισόδημα που πρέπει να δηλώνει στην εφορία το νοικοκυριό είναι το ποσό των 10.000 ευρώ ωστόσο σε αυτό περιλαμβάνεται πλέον και το τεκμαρτό εισόδημα. Δηλαδή μπορεί κάποιος να έχει πραγματικό ετήσιο εισόδημα 5.000 ευρώ και αν με τα τεκμήρια ξεπερνάει τις 10.000 ευρώ να μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα.

Επίσης, ακόμα μία αλλαγή είναι ι στην παλαιότητα του ακινήτου όπου λαμβάνεται υπόψη το διάστημα που έχει μεσολαβήσει από την έκδοση της οικοδομικής άδειας και όχι από την αποπεράτωσή του όπως ίσχυε στην πρώτη φάση του στεγαστικού προγράμματος και άφηνε πολλούς εκτός προγράμματος. Η αξία του ακινήτου όπως απεικονίζεται στο συμβόλαιο δεν πρέπει να ξεπερνάει τις 200.000 ευρώ και το εμβαδό τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Χατζηδάκης: Eνισχύσεις 600 εκατομμυρίων ευρώ στους αγρότες της Θεσσαλίας
Οικονομία |

Χατζηδάκης: Eνισχύσεις 600 εκατομμυρίων ευρώ στους αγρότες της Θεσσαλίας

Ο κ. Χατζηδάκης επισκέφτηκε και τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου και είπε ότι η αποκατάσταση των μεγάλων ζημιών που έχει υποστεί το λιμάνι από τις κακοκαιρίες θα γίνει σε χρονικό διάστημα ενός έτους