Ανεξέλεγκτη μαίνεται για τρίτη συνεχόμενη μέρα η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη με το πύρινο μέτωπο να απειλεί το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της πόλης και τις εικόνες στο λιμάνι της πόλης να συγκλονίζουν. Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να επιχειρούν τα εναέρια.

Δεκάδες ασθενείς με βαριές παθήσεις και προβλήματα υγείας μεταφέρθηκαν στο λιμάνι όπου στήνονται σκηνές, ακόμη και για άτομα που νοσηλεύονται διασωληνωμένα. Το επιβατικό πλοίο «Αδαμάντιος Κοραής» επιτάχθηκε προκειμένου να φιλοξενήσει επίσης ασθενείς και επιχειρείται ουσιαστικά να λειτουργήσει ως πρόχειρο πλωτό νοσοκομείο.

Η καταστροφική πορεία της φωτιάς -παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων και λόγω των ισχυρών ανέμων που εξακολουθούν να πνέουν στον δήμο Αλεξανδρούπολης- συνεχίζεται, με αποτέλεσμα την εκκένωση μετά τις 02.00 παραθαλάσσιων οικισμών δυτικά της πόλης: πρόκειται για τις κοινότητες Δίκελα, Μάκρη, Νέα Χιλή, Ελαιώνας, Άη-Γιώργης, Πλάκα, Ένατο, Πεύκη.

Δύσκολη όμως ήταν η νύχτα και στα υπόλοιπα πύρινα μέτωπα σε Ροδόπη, Καβάλα, Βοιωτία (σε Πρόδρομο και Ταρσό), Εύβοια και Κύθνο.

Οι θυελλώδεις άνεμοι, όπως τόνισε και στην τελευταία χρονικά ενημέρωσή της η Πυροσβεστική Υπηρεσία, δυσχεραίνουν τις προσπάθειες για την κατάσβεση των μεγάλων πυρκαγιών.

Meteo: 110.000 τετ. χιλιόμετρα καλύπτει ο καπνός από τις πυρκαγιές – Στο Ιόνιο έφτασε ο καπνός από την Αλεξανδρούπολη

Σε εικόνα του ευρωπαϊκού δορυφόρου METEOSAT-11 που επεξεργάστηκε η μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αποτυπώνεται η δριμύτητα και η έκταση των δασικών πυρκαγιών που είναι ενεργές στη χώρα μας έως και αυτή την ώρα, με τον πυκνό καπνό να έχει καλύψει τον ουρανό αρκετών περιοχών της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, διακρίνεται η μεταφορά του καπνού πάνω από το Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο από τις δασικές πυρκαγιές σε Έβρο και Ροδόπη, καθώς και από την πυρκαγιά πάνω από τη Βοιωτία. Ο καπνός από την πυρκαγιά στην περιοχή του Έβρου έφτασε περίπου 950 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά, καλύπτοντας έκταση ίση με περίπου 110.000 τετ. χλμ. 

Στον Έβρο ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ

Τεράστια κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στον Έβρο. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος μεταβαίνει σήμερα το βράδυ στον Έβρο.

Κατόπιν διαταγών του ΑΓΕΕΘΑ πέρα από την τεράστια συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων στην καταπολέμηση των πυρκαγιών, έχουν πυκνώσει οι περιπολίες σε όλη την περιφέρεια και ιδιαίτερα στην Ζώνη Ασφάλειας Προκαλύψεως, αλλά και στα εσωτερικά δρομολόγια ανά τομέα των Σχηματισμών στην περιοχή. Αυξάνονται οι περιπολίες στην περιοχή με την συμμετοχή και της υπηρεσίας προσωπικού που υπηρετεί στις Μονάδες και τους Σχηματισμούς στον Έβρο.

Επίσης έμφαση δίνεται στην επιτήρηση και στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα στον τομέα της XVI Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού και της 29 Μ/Π ΤΑΞΠΖ και ιδιαίτερα στα δρομολόγια που περνούν από τα μειονοτικά χωριά.

Από αύριο το πρωί 2 Λόχοι της Ε’ Μοίρας Καταδρομών θα αναλάβουν αποστολή επιτήρησης με συνεχείς περιπολίες στα εσωτερικά δρομολόγια των ν. Έβρου και Ροδόπης.

Επίσης το UAV HERON θα εκτελέσει πτήσεις επιτήρησης άνωθεν του ν. Έβρου μεταφέροντας ζωντανά εικόνα και όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στο ΕΘΚΕΠΙΧ και στο ΕΣΚΕΔΙΚ. Παράλληλα έμφαση δίνεται και σε μέτρα αυτασφάλισης των στρατοπέδων και στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο πλαίσιο επαύξησης των μέτρων ασφαλείας.

Η εικόνα της φωτιάς στην Αλεξανδρούπολη

Μετά την εφιαλτική νύχτα στην Αλεξανδρούπολη αυτή τη στιγμή υπάρχουν διάσπαρτες εστίες ανάμεσα στα χωριά που πέρασε η πύρινη λαίλαπα αλλά και κατά μήκος της Εγνατίας Οδού. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ανησυχούν για το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων λόγω των ανέμων.

Με το πρώτο φως της ημέρας φάνηκε το μέγεθος της καταστροφής σε Άβαντα και Παλαγία. Στη Παλαγία παραδόθηκε στις φλόγες το σχολείο.

Την ίδια στιγμή ανεξέλεγκτο είναι το μέτωπο στο δάσος της Δαδιάς, με τη φωτιά να απειλεί να αποτελειώσει ό, τι κατάφερε να διασωθεί πέρυσι. Το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου αποτελεί θησαυρό βιοποικιλότητας για όλα τα Βαλκάνια.

Οχήματα του ΕΚΑΒ βρίσκονται στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης προκειμένου να μεταφέρουν ασθενείς στο νοσοκομείο της Καβάλας.

Σε στάχτη μετατράπηκαν σπίτια, αυτοκίνητα αγροκτήματα και δασική έκταση στον οικισμό Παλαγία στην Αλεξανδρούπολη

Εικόνες αποκάλυψης από την πύρινη λαίλαπα στην Αλεξανδρούπολη

Φωτογραφίες από το πύρινο μέτωπο (SOOC)

Κρανίου τόπος ο Άβαντας στην Αλεξανδρούπολη

Με το πρώτο φως της ημέρας, φαίνεται το μέγεθος της καταστροφής στο χωριό Άβαντας έξω από την Αλεξανδρούπολη. Οι εικόνες από το drone είναι αποκαλυπτικές ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχουν καεί τέσσερα σπίτια.

Σε θαλάμους έχουν μετατραπεί τα καταστρώματα του πλοίου στην Αλεξανδρούπολη

Το ferry boat Αδαμάντιος Κοραής, το μοναδικό πλοίο της γραμμής Αλεξανδρούπολη – Σαμοθράκη – Λήμνος, επιτάχθηκε για τη μεταφορά ασθενών από το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, που εκκενώθηκε το βράδυ καθώς κινδύνευσε από τις φλόγες.

Η παρακάτω εικόνα είναι από το εσωτερικό του πλοίου. Οι ασθενείς βρίσκονται σε στρώματα στο πάτωμα, ενώ νοσηλευτές και γιατροί προσπαθούν να τους περιθάλψουν σε αυτές τις συνθήκες.

Δορυφορική εικόνα: Οι δασικές πυρκαγιές κάλυψαν με καπνό τον ουρανό της Ελλάδας

Σε εικόνα του ευρωπαϊκού δορυφόρου METEOSAT-11 αποτυπώνεται η δριμύτητα και η έκταση των δασικών πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν νωρίτερα μέσα στην ημέρα (Δευτέρα 21.08.2023) και παραμένουν ενεργές έως και αυτή την ώρα (19:30), με τον καπνό να έχει καλύψει τον ουρανό αρκετών περιοχών της χώρας μας.

Εικόνα του δορυφόρου METEOSAT-11 το απόγευμα (19:30) της Δευτέρας 21 Αυγούστου 2023

Πιο συγκεκριμένα, διακρίνεται η μεταφορά του καπνού πάνω από το Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο από τις δασικές πυρκαγιές σε Έβρο και Ροδόπη, πάνω από τη Βοιωτία από τη δασική πυρκαγιά στα Ψαχνά (Εύβοια), πάνω από την Πελοπόννησο από τη δασική πυρκαγιά στον Πρόδρομο (Βοιωτία) και, τέλος, πάνω από το Νότιο Αιγαίο από την πυρκαγιά στη Κύθνο.

Εφιαλτική νύχτα σε Εύβοια και Βοιωτία

Νύχτα τρόμου έζησαν οι κάτοικοι της Εύβοιας λόγω του πύρινου μετώπου που παραμένει ενεργό στο νησί και έχει κάψει όλο το βουνό στη Νέα Αρτάκη.

Οι κάτοικοι της Νέας Αρτάκης και των Ψαχνών είδαν τη φωτιά να καίει όλο το βράδυ, λόγω των ισχυρών ανέμων που εξακολουθούν να πνέουν στην περιοχή και οι οποίοι δεν επέτρεψαν στις επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής να περιορίσουν την πυρκαγιά.

Πολλές περιοχές, που ήταν κυκλωμένες από τα μέτωπα της φωτιάς, βρέθηκαν χωρίς ρεύμα και νερό, καθώς ένα μεγάλο μέρος του δικτύου της ΔΕΗ έχει υποστεί ζημιές. Σε αρκετές περιπτώσεις αποκαταστάθηκαν οι βλάβες από τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ, ενώ παράλληλα τοποθετήθηκαν και γεννήτριες, για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των κατοίκων.

Διαβάστε αναλυτικά για την κατάσταση στην Εύβοια εδώ

Δύσκολη ήταν η νύχτα και για τους κατοίκους στο μεγαλύτερο μέρος του παραλιακού μετώπου της Βοιωτίας στον Κορινθιακό.

Η παραλιακή ζώνη έχει καλυφθεί πλέον από τα μέτωπα της φωτιάς, αλλά και πυκνούς καπνούς, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να εγκαταλείπουν τα χωριά τους.

Δασικές εκτάσεις, ελαιώνες, αλλά και γεωργικές εγκαταστάσεις έχουν παραδοθεί στις φλόγες. Οι άνεμοι στην περιοχή έφταναν έως και τα 9 μποφόρ.

Πρωτοφανείς εικόνες στο Λιμάνι Αλεξανδρούπολης – ΕΚΑΒ και στρατός στήνουν σκηνές για τους ασθενείς

Νοσηλευτές, γιατροί και ασθενείς έχουν μεταφερθεί στο Λιμάνι Αλεξανδρούπολης όπου στήνονται σκηνές. Το μοναδικό ferry boat χρησιμοποιείται για να φιλοξενήσει επίσης ασθενείς. Μέσα στις σκηνές βρίσκονται και διασωληνωμένοι, ενώ κάποιοι μεταφέρονται σε νοσοκομεία άλλων πόλεων.

Ο χάρτης κινδύνου για τις πυρκαγιές

Εκκενώθηκε το νοσοκομείο

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ έχει ολοκληρωθεί η εκκένωση του νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολη, ενώ αυτή τη στιγμή η κατάσταση στον χώρο είναι καλύτερη.

Νωρίτερα οι φλόγες έφτασαν μέχρι την αυλή του κτιρίου ενώ ακούγονταν και εκρήξεις πιθανόν από φιάλες οξυγόνου.

Ενενήντα από τους ασθενείς έχουν μεταφερθεί στο επιβατικό πλοίο Αδαμάντιος Κοραής, το οποίο είναι και το μοναδικό πλοίο της γραμμής Αλεξανδρούπολη – Σαμοθράκη – Λήμνος.

Στο ferry boat που επιτάχθηκε αυτή την στιγμή νοσηλεύονται 30 άτομα από τη μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου

Φωτογραφία της NASA από τη μεγάλη φωτιά στην Αλεξανδρούπολη

Ανοιχτά τα γυμναστήρια για την υποδοχή του κόσμο

Το κλειστό γυμναστήριο «Μιχάλης Παρασκευόπουλος», το κλειστό γυμναστήριο ΚΕΓΕ, το δημοτικό θέατρο της Αλεξανδρούπολής είναι ανοιχτά να υποδεχτούν κόσμο από τις περιοχές που εκκενώνονται.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Αλεξανδρούπολης ανοιχτές είναι και οι εκκλησίες της Αγίας Κυριακής, του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Νεκτάριου και της Μεταμόρφωσης Σωτήρος, ενώ άνοιξε και ην Ζαρίφειος Ακαδημία.

Κόσμος μπορεί να φιλοξενηθεί και στο αεροδρόμιο στην αίθουσα αναχωρήσεων, ενώ ανοιχτή και η πλαζ του ΕΟΤ.

Στη διάθεση ανθρώπων που χρειάζονται προσωρινή φιλοξενία έχουν επίσης τεθεί ο 3ος και ο 4ος όροφος του Επιμελητηρίου Έβρου, επί της Λεωφόρου Δημοκρατίας, καθώς και το Αναγνωστήριο επί της Ιωακείμ Καβύρη.

Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση μεταφοράς νεογνών

Νωρίτερα απομακρύνθηκαν νεογνά νεογνών από το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία γειτονικών πόλεων.

Η εκκένωση ξεκίνησε με 12 νεογνά, εκ των οποίων το ένα είναι διασωληνωμένο.

Όπως μεταδίδουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης έχουν καεί σπίτια στον οικισμό Παλαγίας στη  Αλεξουνδρούπουλη. Η περιοχή έχει εκκενωθεί μετά από σχετικό μήνυμα του 112.

Η φωτιά πέρασε από το πεδίο βολής «Αλίκη»

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης (e-evros) το μέτωπο της φωτιάς πέρασε από το πεδίο βολής «Αλίκη» και κατευθύνεται προς το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

Ειδικότερα επικαλούνται δηλώσεις του επικεφαλής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αλεξανδρούπολης κ. Κουκουλωμάτη όπου στην περιοχή ακούγονται εκρήξεις.

Ο διοικητής χαρακτήρισε ασύλληπτη την ταχύτητα της φωτιάς.

Νωρίτερα το e-evros είχε μεταδώσει ότι όλα τα στελέχη του στρατού στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης κλήθηκαν να παραστούν στις μονάδες τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα