Συνεχείς είναι οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου όσον αφορά στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για την επόμενη ημέρα της καταστροφής στη Θεσσαλία.

Εκ νέου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στη Λάρισα, ο οποίος στις 19.00 θα κάνει δηλώσεις από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις για τα μέτρα στήριξης των πληγέντων.

Κακοκαιρία Daniel: Στις Βρυξέλλες ο Μητσοτάκης για πακέτο βοήθειας

Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύουν, όπως μεταδίδεται, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θόδωρος Λιβάνιος και ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος.

Η δεύτερη κατά σειρά επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη μέσα σε τρεις ημέρες στην περιοχή έχει στόχο μια προσωπική επιτόπια αυτοψία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες και σήμερα βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τους στενούς συνεργάτες του προκειμένου να εκτιμηθούν και να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα, ενώ έχει ήδη ζητήσει πρόσθετη στήριξης της Ε.Ε. από την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και αναζητά τη λήψη δανείου με ευνοϊκούς όρους από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Όπως έγραφε το πρωί ο ΟΤ την Τρίτη 12 ή την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδεία αρμόδιων υπουργών επιδιώκοντας να διεκδικήσει οικονομικό πακέτο βοήθεια των νοικοκυριών, αγροτών και επιχειρήσεων της Θεσσαλίας που καταστράφηκαν από την κακοκαιρία Daniel.

Το πλαίσιο διεκδίκησης της ελληνικής κυβέρνησης έχει να κάνει αφενός με ενισχύσεις για την ανακούφιση του πληθυσμού, την ανακατασκευή των κατοικιών τους και των επιχειρήσεων και αφετέρου με την ανακατεύθυνση πόρων από τα κοινοτικά προγράμματα για έργα υποδομής στην περιοχή.

Ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο στοχεύουν στο Ταμείο Αλληλεγγύης για την παροχή οικονομικών ενισχύσεων και αποζημιώσεων στους κατοίκους της Θεσσαλίας αλλά και στο Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ. Ιδίως ως προς τα δύο κοινοτικά προγράμματα, λένε οι πληροφορίες του ΟΤ, η κυβέρνηση θα ζητήσει την αναγκαία ευελιξία ώστε να μεταφερθούν πόροι από επιχειρησιακά προγράμματα σε άλλα που σχετίζονται με έργα οδοποιίας, αντιπλημμυρικά και έργα υποδομών και σιδηροδρόμων.

Στον Έβρο τη Δευτέρα ο Μητσοτάκης

Τη Δευτέρα θα επισκεφθεί τον Έβρο και θα μεταβεί στην περιοχή της Δαδιάς, όπου θα παραστεί στον αγιασμό του δημοτικού σχολείου στην Πελαγία το οποίο είχε καταστραφεί από την πρόσφατη πυρκαγιά και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Αλεξανδρούπολη όπου θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με εκπροσώπους των τοπικών φορέων.

«Δέσμευση του πρωθυπουργού ότι δε θα μείνει κανένας αβοήθητος»

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, γνωστοποίησε μέσω της ΕΡΤ, ότι τα μέτρα στήριξης, θα ανακοινωθούν άμεσα, ενδεχομένως και μέσα στο επόμενο 24ωρο.

«Οπως συνέβη στις προηγούμενες περιπτώσεις πολύ μικρής έκτασης έτσι θα συμβεί και τώρα, είναι μια προσωπική δέσμευση του πρωθυπουργού, δε θα μείνει κανένας αβοήθητος, άμεσα θα ανακοινωθούν μέτρα προσωρινής και συνολικής στήριξης και αποκατάστασης όλων των ζημιών είτε αφορά υποδομές, είτε αφορά δρόμους, είτε αφορά γέφυρες, είτε αφορά αγροτικές εκτάσεις, αποζημιώσεις επαγγελματιών. Αυτό χρωστάει το κράτος, οφείλει να κάνει το κράτος, είναι κάτι πολύ δύσκολο είναι κάτι πολύ σημαντικό και θα συμβεί».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα