Ο φόβος να μην τεθεί πλήρως υπό έλεγχο ο πληθωρισμός και ο κίνδυνος να σταματήσει πολύ νωρίς πρέπει να ήταν μεγαλύτερη ανησυχία από τον αυξανόμενο κίνδυνο ύφεσης στην ευρωζώνη, παρακινώντας την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια για δέκατη συνεχή φορά από τον περασμένο Ιούλιο, σχολιάζει η ING, μετά την απόφαση της νομισματικής αρχής να ανεβάσει εκ νέου το κόστος δανεισμού. Μετά από συνολικές αυξήσεις επιτοκίων κατά 450 μονάδες βάσης, τα κύρια επιτόκια πολιτικής της ΕΚΤ βρίσκονται πλέον στα ιστορικά υψηλά.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε να αυξήσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης. Κατά συνέπεια, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα αυξηθούν σε 4,50%, 4,75% και 4,00% αντιστοίχως, με ισχύ από τις 20 Σεπτεμβρίου 2023.

ΕΚΤ: Αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μ.β. – Σε ιστορικά υψηλά το κόστος δανεισμού της ευρωζώνης

Σύμφωνα με την ING, προς το παρόν, φαίνεται ξεκάθαρα ότι η ΕΚΤ εξακολουθεί να ανησυχεί έντονα για τις τιμές καταναλωτή, όχι μόνο για τον πραγματικό πληθωρισμό αλλά και για τις μελλοντικές προσδοκίες, καθώς, για παράδειγμα, οι νεότερες προβλέψεις του προσωπικού της ΕΚΤ δείχνουν ότι ο συνολικός πληθωρισμός θα φτάσει στο 3,2% το 2024.

Αν αναρωτιέστε γιατί η ΕΚΤ δεν κάνει ένα βήμα πίσω και περιμένει μέχρι να αποκαλυφθεί ο πλήρης αντίκτυπος των μέχρι τώρα αυξήσεων των επιτοκίων, η απάντηση είναι πολύ σαφής, κατά την ING: όλα έχουν να κάνουν με την αξιοπιστία. Η ΕΚΤ έχει μόνο μία δουλειά και αυτή είναι η διατήρηση της σταθερότητας των τιμών. Η ευρωζώνη δεν έχει σταθερότητα τιμών εδώ και σχεδόν τρία χρόνια. Και ακόμη κι αν η άνοδος του πληθωρισμού οφείλεται κυρίως σε παράγοντες εκτός της άμεσης εμβέλειας της, η ΕΚΤ πρέπει απλώς να δείξει την αποφασιστικότητά της να τον εξαλείψει. Το ότι αυτή η προσέγγιση θα ωθήσει τελικά την οικονομία της ευρωζώνης σε πιο σοβαρή επιβράδυνση δεν έχει σημασία για την ΕΚΤ, τουλάχιστον όχι προς το παρόν.

Στο μέλλον, μια περαιτέρω αποδυνάμωση της οικονομίας και διολίσθηση σε μια αποπληθωριστική τάση θα καταστήσει πολύ δύσκολο να βρεθούν επιχειρήματα για μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων πριν από το τέλος του έτους. Η παρατήρηση στην επίσημη ανακοίνωση ότι «βάσει της τρέχουσας αξιολόγησής του, το Διοικητικό Συμβούλιο θεωρεί ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ έχουν φθάσει σε επίπεδα που, διατηρούμενα για αρκετά μεγάλη διάρκεια, θα συμβάλουν ουσιαστικά στην έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο ” δείχνει ότι η σημερινή αύξηση των επιτοκίων μοιάζει με την τελευταία, καταλήγει η ING.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή