Οι καθαρές εισροές των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων στην Ελλάδα το 2022, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ξεπέρασαν τα €7.2 δισ. (€7,221 εκ.), έναντι €5.3 δισ. (€5,350 εκ.) το 2021.

Η αύξηση αντιπροσωπεύει άλμα 35% από έτος σε έτος, αύξηση 61% σε σύγκριση με το 2019, προ COVID-19 και είναι η υψηλότερη καθαρή εισροή Άμεσης Ξένης Επένδυσης (FDI) από το 2002.

Η ραγδαία αύξηση των FDI αντανακλά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια για την εδραίωση ενός περιβάλλοντος φιλικού προς τις επιχειρήσεις και την συντονισμένη στρατηγική για βιώσιμη ανάπτυξη. Το αποτέλεσμα είναι εμφανές στη συνολική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και στην εμπιστοσύνη που δείχνουν οι ξένοι επενδυτές στη μελλοντική ανάπτυξη της Ελλάδας.

Ανάπτυξη και ευκαιρίες

Με τέτοια ανάπτυξη και με τις ευκαιρίες στην περιοχή να πολλαπλασιάζονται, ο Όμιλος Joseph Sassoon διοργανώνει το American Mediterranean Investment Forum για να προσελκύσει εκ νέου αμερικανικές επιχειρήσεις και επενδυτές στην περιοχή. Το Forum θα δώσει την ευκαιρία σε entrepreneurs, startups και πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, την ευκαιρία να έλθουν σε επαφή με επενδυτές, ηγέτες της παγκόσμιας βιομηχανίας και ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους και να διερευνήσουν πιθανές ευκαιρίες συνεργασίας και χρηματοδότησης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Το Forum θα βοηθήσει τους συμμετέχοντες να εντοπίσουν, αλλά και να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις ενώπιον των οποίων βρίσκονται οι ξένοι επενδυτές στην περιοχή. Αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας αλλά και από ολόκληρο τον επιχειρηματικό κλάδο των ΗΠΑ, θα μοιραστούν δεξιότητες, εμπειρίες και υπηρεσίες που θα ωφελήσουν τις αγορές της ευρύτερης περιοχής.

Συνεργασίες

Για πρώτη φορά, εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ και του Ισραήλ θα μοιραστούν πώς οι συνεργατικές προσπάθειές τους είναι σε θέση να προσφέρουν προστιθέμενη αξία στην περιοχή της Μεσογείου και ειδικότερα στην Ελλάδα. Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo, θα είναι ο κεντρικός ομιλητής, ενώ θα πάρει μέρος σε πάνελ συζήτησης για τον τρόπο αντιμετώπισης εξωτερικών απειλών στην περιοχή – σαν αυτές που θέτει η Κίνα – που μπορεί να υπονομεύσουν την οικονομική ανάπτυξη και σταθερότητα.

Εκ των Αρχιτεκτόνων των “Abraham Accords”, ο κ. Πομπέο θα αναδείξει την αξία των συμφωνιών, καθώς και το πώς μέσα από εμπορικές, επιστημονικές συνεργασίες, αλλά και διασυνοριακές συνεργασίες, αυτή η ειρηνευτική συμφωνία αποδίδει καρπούς για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Ο τέως επικεφαλής του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ θα προσφέρει επίσης ένα θετικό όραμα για το μέλλον και θα εξηγήσει τι μπορεί να μάθει η Ελλάδα από αυτή τη συμφωνία για τη δική της οικονομική ασφάλεια και σταθερότητα.

Κορυφαίες προσωπικότητες από το Ισραήλ και την Ελλάδα των επιχειρήσεων, των επενδύσεων και της πολιτικής, αναμένεται να δώσουν το παρών στο Forum που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στις 27 Σεπτεμβρίου 2023 στο Κέντρο Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος».

Όπως σχολίασε με σημερινή του δήλωση, ο κ. Πομπέο: “Ανυπομονώ να γίνω μέλος αυτού του σημαντικού forum μαζί με τον David Sassoon και την ομάδα του Joseph Sassoon Group, αλλά και όλους τους συμμετέχοντες στην Αθήνα. Η Ελλάδα είναι ένας ζωτικής σημασίας στρατηγικός εταίρος και φίλη χώρα των Η.Π.Α. και προσβλέπω στην προώθηση αυτής της τόσο σημαντικής σχέσης συνεργασίας”.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Παπαθανάσης: Με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης εκσυγχρονίζονται τα λιμάνια Σούδας και Στυλίδας
Λιμάνια |

Παπαθανάσης: Με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης εκσυγχρονίζονται τα λιμάνια Σούδας και Στυλίδας

Τα δύο έργα περιλαμβάνονται στον πυλώνα «Ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμός της οικονομίας» του Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0». Υπουργείο ευθύνης και φορέας χρηματοδότησης για τα δύο έργα είναι το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής