Η UBS επιδιώκει μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής με την κυβέρνηση της Μοζαμβίκης για να αποφύγει μια σκληρή δικαστική μάχη σχετικά με την εμπλοκή της Credit Suisse στο σκάνδαλο “ομόλογα τόνου” ύψους 2 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με άτομα που έχουν ενημερωθεί για τις συζητήσεις και επικαλούνται οι FT

Μια δίκη διάρκειας 13 εβδομάδων στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα στην υπόθεση της Μοζαμβίκης κατά της Credit Suisse, την οποία η UBS εξαγόρασε -προκειμένου να την διασώσει- πριν από έξι μήνες. Την περασμένη εβδομάδα, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου επέτρεψε τη διεξαγωγή της δίκης, με τη Μοζαμβίκη να διεκδικεί αποζημίωση ύψους περίπου 1,5 δισ. δολαρίων.

UBS-Credit Suisse: Στο μικροσκόπιο του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης

Τι επιδιώκουν οι δύο πλευρές

Οι δικηγόροι της UBS επιθυμούν να αποφύγουν τη δίκη και πιέζουν για συμβιβασμό, σύμφωνα με τρεις ανθρώπους που έχουν γνώση του θέματος, αν και η υπόθεση μπορεί να συνεχιστεί.

Από την άλλη πλευρά, οι δικηγόροι του αφρικανικού κράτους στο Λονδίνο παραμένουν έτοιμοι για την έναρξη της δίκης τη Δευτέρα, δήλωσε άλλο πρόσωπο που έχει γνώση της διαδικασίας.

Η ελβετική τράπεζα έχει επικεντρωθεί στην εκκαθάριση των νομικών διαφορών  από τότε που συμφώνησε να εξαγοράσει τον πρώην αντίπαλό του κατά τον περασμένο Μάρτιο.

Άλλες υποθέσεις

Την Τετάρτη, το ανώτατο δικαστήριο της Γαλλίας δήλωσε ότι θα εκδώσει την τελική του ετυμηγορία τον Νοέμβριο στην πολύκροτη υπόθεση φοροδιαφυγής της UBS, όπου η τράπεζα αμφισβητεί πρόστιμο ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

Τον περασμένο μήνα, η UBS συμφώνησε να καταβάλει 1,4 δισ. δολάρια για να διευθετήσει μια αμερικανική ρυθμιστική έρευνα σχετικά με την εικαζόμενη εσφαλμένη πώληση ενυπόθηκων στεγαστικών ομολόγων κατά την περίοδο πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, ολοκληρώνοντας την τελευταία εναπομείνασα υπόθεση που έχει εγείρει η αμερικανική κυβέρνηση κατά ομίλων της Wall Street για το θέμα αυτό.

Η τράπεζα συμφώνησε επίσης να καταβάλει 388 εκατ. δολάρια στις αμερικανικές και βρετανικές ρυθμιστικές αρχές για τις παραλείψεις της Credit Suisse γύρω από την κατάρρευση της Archegos Capital, οι οποίες προκάλεσαν ζημίες ύψους 5,5 δισ. δολαρίων στις συναλλαγές του υπό κατάρρευση πιστωτή και συνέβαλαν στην πτώση του.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της JPMorgan, η UBS έχει προβλέψεις και ενδεχόμενες υποχρεώσεις λίγο κάτω από 10 δισ. δολάρια για δικαστικές και κανονιστικές υποθέσεις.

Η υπόθεση

Η υπόθεση της Μοζαμβίκης αφορά μια από τις μεγαλύτερες υποθέσεις διαφθοράς στην Αφρική.

Το 2013 κρατικές εταιρείες της Μοζαμβίκης εξέδωσαν ομόλογα υπό την εγγύηση ενός από τα φτωχότερα έθνη του κόσμου, δήθεν για να χρηματοδοτήσουν την αλιεία τόνου και άλλα έργα, αλλά τα δάνεια σύντομα κατέρρευσαν λόγω αθέτησης πληρωμών.

Η Μοζαμβίκη επιδιώκει να ανακτήσει τις απώλειες από την Privinvest, μια ναυπηγική εταιρεία με έδρα τον Περσικό Κόλπο που προμήθευσε σκάφη και άλλα εξαρτήματα στο πλαίσιο της συμφωνίας, και την Credit Suisse, η οποία διευθέτησε μεγάλο μέρος του χρέους.

Η Μοζαμβίκη κατηγόρησε την Privinvest για δωροδοκία ύψους 136 εκατ. δολαρίων σε κρατικούς αξιωματούχους και τραπεζίτες της Credit Suisse που ασχολούνταν με το χρέος, ενώ τρεις πρώην τραπεζίτες της Credit Suisse ομολόγησαν την ενοχή τους για λήψη μίζας.

Η αγωγή του κράτους της Μοζαμβίκης

Εκτός από τις αποζημιώσεις για τις φερόμενες δωροδοκίες, η αξίωση της Μοζαμβίκης περιλάμβανε περισσότερα από 1 δισ. δολάρια για την άρση της διεθνούς χρηματοδοτικής στήριξης, πάνω από 260 εκατ. δολάρια για το υψηλότερο κόστος του χρέους και περίπου 100 εκατ. δολάρια σε αμοιβές για τα δάνεια, ανέφερε το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου στην απόφασή του την περασμένη εβδομάδα.

Οι τελευταίες καταθέσεις στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου δείχνουν ότι η Μοζαμβίκη κατέθεσε τροποποιημένη αγωγή σχετικά με το σκάνδαλο των ομολόγων τόνου στις 26 Σεπτεμβρίου.

Η UBS αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ ο γενικός εισαγγελέας της Μοζαμβίκης, η Privinvest και οι δικηγόροι της Μοζαμβίκης δεν απάντησαν μέχρι την ώρα του δημοσιεύματος στους FT.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή