Οι τιμές του χρυσού παρέμειναν κοντά σε χαμηλό επτά μηνών, δεχόμενες τις πιέσεις από το ισχυρό δολάριο και τις αυξημένες αποδόσεις των ομολόγων, καθώς στο κλίμα κυριαρχεί η πιθανότητα τα επιτόκια των ΗΠΑ να παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ο χρυσός σημείωνε πτώση 0,3% στα 1.822,42 δολάρια η ουγγιά, το χαμηλότερο επίπεδό του από τις αρχές Μαρτίου. Τα αμερικανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον χρυσό υποχώρησαν κατά 0,4% στα 1.840,00 δολάρια η ουγγιά.

Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Συνεχίστηκαν οι απώλειες

Οι κενές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν απροσδόκητα τον Αύγουστο, δίνοντας σήμα ότι η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή αλλά και προσφέροντας ένα επιχείρημα στα γεράκια της Fed να υπερασπιστούν μια ακόμα αύξηση των επιτοκίων.

«Η έκθεση JOLTS εξέπληξε την αγορά, καθώς αυξάνει τις προοπτικές μιας νέας αύξησης, αλλά και μειώνει τις προσδοκίες για επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας, πιέζοντας τα πολύτιμα μέταλλα», εξηγεί στο Reuters o ανώτερος αναλυτής αγοράς στην OANDA, ‘Εντουαρντ Μόγια.

Ο χρυσός θεωρείται αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού και των οικονομικών αβεβαιοτήτων. Αλλά τα υψηλότερα επιτόκια αυξάνουν το κόστος ευκαιρίας της διακράτησης του πολύτιμου μετάλλου, το οποίο τιμολογείται σε δολάρια και δεν αποφέρει τόκους.

Η ισοτιμία δολαρίου γεν

Οι τιμές του χρυσού σημείωσαν σύντομη άνοδο ενδοσυνεδριακά, καθώς το δολάριο εξασθένησε απότομα έναντι του γεν, λίγα λεπτά αφότου ανέβηκε για λίγο πάνω από τα 150 για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2022, σηματοδοτώντας μια πιθανή παρέμβαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας.

«Εάν η Τράπεζα της Ιαπωνίας παρέμβει, θα μπορούσε να αποδυναμώσει το δολάριο βραχυπρόθεσμα και να παράσχει κάποια στήριξη στα πολύτιμα μέταλλα», πρόσθεσε ο Μόγια.

Το ενδιαφέρον της αγοράς επικεντρώνεται τώρα στα στοιχεία για τις προσλήψεις του Σεπτεμβρίου που αναμένεται να ανακοινωθούν την Παρασκευή.

«Επαναλαμβάνουμε τον 12μηνο στόχο μας στα 1.725 δολάρια η ουγγιά και παραμένουμε επιφυλακτικοί για τον χρυσό», σημειώνει ο αναλυτής της Julius Baer, Κάρστεν Μένκε.

Τα άλλα πολύτιμα μέταλλα

Το ασήμι  σημείωσε άνοδο 0,4% στα 21,16 δολάρια η ουγγιά. Η πλατίνα υποχώρησε κατά 0,9% στα 869,74 δολάρια. Το παλλάδιο, που χρησιμοποιείται κυρίως στις αυτοκινητοβιομηχανίες, υποχώρησε κατά 1,9% στα 1.178,72 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδό του από τα τέλη του 2018.

«Το παλλάδιο φαίνεται να αντιμετωπίζει δομικές προκλήσεις, επειδή η ζήτηση προσανατολίζεται σε αυτοκίνητα με κινητήρα εσωτερικής καύσης» σύμφωνα  με την BofA «Το παλλάδιο μπορεί να είναι το πρώτο θύμα της ενεργειακής μετάβασης».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities