Η δεύτερη φάση της μάχης για τα ηνία του κεντροαριστερού χώρου που διεξάγεται ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ περνάει μέσα από την αντιπολίτευση που κάνουν στην κυβέρνηση της ΝΔ.

Η μια πλευρά, λίγες μέρες μετά την εκλογή της νέας ηγεσίας, δίνει έμφαση στις προσωπικές παρεμβάσεις του Στέφανου Κασσελάκη, επενδύοντας στην προσωπική του προβολή: ο ίδιος «δείχνει», με τις αναρτήσεις του, το επιχείρημα της κριτικής από μεριά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μέσα από την πλατφόρμα που απέκτησε στις εσωκομματικές εκλογές.

Η άλλη πλευρά «απαντά» πολιτικά στην κυβέρνηση: μέσα από μια ατζέντα θεμάτων που αφορούν το ευρύτερο κεντρώο και κεντροαριστερό ακροατήριο. Όχι μόνο σε επίπεδο θεσμών και διαφάνειας, αλλά αυτές τις μέρες και σε επίπεδο αυτοδιοίκησης: «Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε να στηρίξετε τις επιλογές του στην αυτοδιοίκηση σε όλη την Ελλάδα. Δηλαδή, ζήτησε έναν “γαλάζιο” χάρτη γιατί, όπως λέει, θα μπορεί να συνεννοείται καλύτερα», σχολίασε ο Νίκος Ανδρουλάκης από την Λέσβο.

«Αξίζει να του πείτε ένα μεγάλο “όχι”. Και να στηρίξετε αυτοδιοικητικούς που δεν θα υπηρετούν το Μαξίμου και τον ίδιο, αλλά εσάς, τον απλό λαό, τον πολίτη και την καθημερινότητά του. Αξιοποιώντας σωστά τα ευρωπαϊκά προγράμματα και χρήματα. Αυτοδιοίκηση με περιφερειακή ανάπτυξη, με αποκέντρωση», επεσήμανε, εστιάζοντας στο μήνυμα που μπορούν να στείλουν οι προοδευτικοί πολίτες στο Μέγαρο Μαξίμου, λίγους μόνο μήνες μετά την διπλή εκλογική νίκη της ΝΔ.

Αν το μήνυμα Ανδρουλάκη εισακουστεί, το ΠΑΣΟΚ ωφελείται και όσον αφορά τον απώτερο στόχο του -που είναι, έστω κι αν δεν λέγεται επίσημα, η δεύτερη θέση στις ερχόμενες ευρωεκλογές. «Αν νομίζουν πως θα ρίξουν τον Μητσοτάκη με το Tik-Tok είναι γελασμένοι», είπε ο Ανδρουλάκης από την Πάτρα -μια έμμεση επίθεση στον τρόπο με τον οποίο αντιπολιτεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ και μια ευθεία σύγκριση με την δική τους αντιπολιτευτική επιλογή.

Ο «πόλεμος» ανάμεσα στα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης έχει αρχίσει και σχηματοποιείται, γιατί και η Κουμουνδούρου σηκώνει το γάντι. Αναφέροντας πριν από λίγες μέρες σε ανακοίνωση, για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό, τις «βάρβαρες μνημονιακές πολιτικές ΝΔ-ΠΑΣΟΚ».

Αναβάθμιση επικοινωνιακής στρατηγικής

Μπορεί η στρατηγική επιλογή που έχει γίνει να μην περιλαμβάνει επικοινωνιακές κόντρες με τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως αυτό δεν σημαίνει πως στην Χαριλάου Τρικούπη δεν σκέφτονται τους τρόπους που μπορούν να αναβαθμίσουν της παρουσία τους στα ΜΜΕ, ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στα οποία αυτές τις μέρες κυριαρχεί η αξιωματική αντιπολίτευση –και δοκιμάζουν τους τρόπους με τους οποίους κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει.

Η επέτειος της «Διαύγειας» πρόσφερε μια ευκαιρία: με το πρόσωπο του προέδρου του στο κέδρο, το ΠΑΣΟΚ παρουσίασε με βίντεο την πολιτική παρακαταθήκη του κόμματος και το αποτύπωμα που άφησε τα χρόνια που βρέθηκε στην κυβέρνηση. «Προτείνουμε την συνταγματική της κατοχύρωση, ώστε να μην μπορεί κανείς, όσο ισχυρός και να είναι, να την παρακάμψει», αναφέρει ο Ανδρουλάκης. «Για να κάνουμε πιο ανθρώπινη την καθημερινότητά μας», είναι η φράση που κλείνει την παρουσίαση –και στοχεύει καθαρά στο κεντροαριστερό κοινό στο οποίο παραδοσιακά απευθύνεται η Δημοκρατική Παράταξη.

Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να αφήσει χώρο στους αντιπάλους του ούτε επί του πεδίου. Στον αγώνα για την ηγεμονία στον προοδευτικό χώρο την δική του συμβολική συνδρομή είχε η επίσκεψη του Ανδρουλάκη, μαζί με τον Γιώργο Παπανδρέου, στο Καλέντζι (τόπο καταγωγής της οικογένειας του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ) το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.

Στην Μαγνησία την Δευτέρα, εκτός από τον Στέφανο Κασσελάκη, βρέθηκε και ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Σπυρόπουλος. Κομίζοντας την πρόταση της Χαριλάου Τρικούπη για μια task force που θα αναλάβει την ανοικοδόμηση των πληγεισών περιοχών, αλλά και ένα «καρφί» προς τον τρόπο αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ: «Είμαστε εδώ με σχέδιο και προτάσεις ώστε να συμβάλλουμε στην ανασυγκρότηση της περιοχής» ήταν η φράση με την οποία ξεκίνησε τις δηλώσεις του.

Σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, ο μεγαλύτερος συμβολισμός εντοπίζεται στην Αθήνα: με την διακριτή από τον ΣΥΡΙΖΑ και μη αμιγώς κομματική υποψηφιότητα του Χάρη Δούκα, το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να προβάλει και ιδεολογικό στίγμα -ποντάροντας στο ενεργειακό και περιβαλλοντικό περίβλημα της υποψηφιότητάς του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Κομισιόν: Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία
Επικαιρότητα |

Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία της Κομισιόν

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (ΕΛΚ) κλήθηκε να υπεραμυνθεί των πολιτικών της θητείας που φεύγει έχοντας εξ αριστερών της στη σκηνή τον εκπρόσωπο του ακροδεξιού ID Άντερς Βίστισεν