Το 2022 όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία και η Gazprom έκλεινε μία μετά την άλλη στρόφιγγα των αγωγών αερίου προς την Ευρώπη, όλα τα κράτη και οι εταιρείες αερίου αναζητούσαν εναλλακτική πηγή εφοδιασμού. Οι βαλκανικές χώρες που ήταν 100% εξαρτημένες από τη Μόσχα καίγονταν στην κυριολεξία για λίγες τεραβατώρες φυσικού αερίου.

Όλη η Ευρώπη αλλά και οι τρίτες χώρες που εκλήθησαν να βοηθήσουν την Ευρώπη ανακάλυψαν τη Ρεβυθούσα. Το μικρό νησάκι απέναντι από τα Μέγαρα, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του Τερματικού Σταθμού LNG του ΔΕΣΦΑ. Με τρεις δεξαμενές αποθήκευσης 225.000 κυβικών μέτρων και τη δυνατότητα προσέγγισης κι εκφόρτωσης δεξαμενοπλοίων από 25.000 κυβικά μέτρα έως 266.000 κυβικά μέτρα.

ΔΕΣΦΑ: Επιβλέπει την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας

Ρεκόρ κερδών για το μονοπώλιο

Το 2022 ήταν μία χρονιά ρεκόρ σε εισαγωγές φυσικού αερίου στη χώρα μας. Μέσω του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου μεταφέρονταν ποσότητες LNG που έφταναν στη Ρεβυθούσα είτε μέσω των αγωγών. Διεθνείς κι εγχώριοι παίκτες έκλειναν συμφωνίες για φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου ακόμη κι εν πλω προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες γειτονικών χωρών. Τα δεξαμενόπλοια Q-MAX και άλλα μικρότερα κατέφθαναν το ένα μετά το άλλο για να εκφορτώσουν στη Ρεβυθούσα, ενώ στις δημοπρασίες γινόντουσαν κυριολεκτικά μάχες για το κλείσιμο ενός χρονοπαραθύρου (slot) από τις εταιρείες εμπορίας φυσικού αερίου.

Το αποτέλεσμα ήταν το μονοπώλιο του ΔΕΣΦΑ να πετύχει αφενός έσοδα και κέρδη ρεκόρ, ενώ οι εισαγωγές LNG έφτασαν να αποτελούν το 45% των εισαγωγών υγροποιημένου αερίου.

Οι δημοπρασίες

Πλέον η αναγκαιότητα του LNG αλλά και η σημασία της χώρας ως πύλης εισόδου του πολύτιμου καυσίμου έχουν επιβεβαιωθεί ποικιλοτρόπως.

Ήδη οι δημοπρασίες του ΔΕΣΦΑ για τη δέσμευση χρονοπαραθύρων (slots) εκφόρτωσης, χώρου προσωρινής αποθήκευσης και δυναμικότητας LNG, για την αεριοποίηση και έγχυση των φορτίων αυτών στο ΕΣΜΦΑ το 2023 έχουν κλείσει.

Σύμφωνα με στοιχεία που έγιναν γνωστά κατά τη διάρκεια ενημέρωσης από τον Διαχειριστή τα 43 slots που δημοπρατήθηκαν το 2022 έχουν κλείσει. Τέσσερις εγχώριοι και τρεις παίκτες αερίου έχουν κλείσει τα σχετικά slots με δεξαμενόπλοια. Οι δημοπρασίες αφορούσαν σε διάστημα πενταετίας.

Αλλά και για το 2024 κατόπιν των δημοπρασιών που προηγήθηκαν 40 από τα 45 slots έχουν κλειστεί κατόπιν δημοπρασιών. Αλλά και μέχρι το 2027 σημαντικό μέρος των εγκαταστάσεων της Ρεβυθούσας ήδη έχει καπαρωθεί… από ξένους και εγχώριους προμηθευτές.

Δημοπρασίες 15ετίας

Πλέον, όπως έγινε γνωστό από στελέχη του ΔΕΣΦΑ, δίνεται η δυνατότητα μέσω δημοπρασιών να δεσμεύονται slots για αποθήκευση LNG και δυναμικότητας διάρκειας 15 ετών. Οι δημοπρασίες που θα γίνουν και ξεκινούν από την ερχόμενη Δευτέρα 9/10 θα αφορούν διάθεση δυναμικότητας κατά την 15ετία που έπεται του χρόνου διεξαγωγής τους (εν προκειμένω 2024-2038).

Όπως έκαναν γνωστό τα στελέχη του ΔΕΣΦΑ συνολικά οι δημοπρασίες θα κρατήσουν 15 εβδομάδες. Κάθε εβδομάδα αντιστοιχεί και σε ένα από τα επόμενα έτη.

Τα slots που προσφέρονται στη διαδικασία προσφέρονται, είτε με τη μορφή δέσμης είτε μεμονωμένα, slots εκφόρτωσης φορτίων LNG, έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:

·         Ποσότητες φορτίων LNG: 1 TWh (147.000 m3) ή 0,5 TWh (73.000 m3)

·         Προκαθορισμένη Περίοδο Προσωρινής Αποθήκευσης: 13 Ημέρων τη χειμερινή περίοδο (Δεκ-Φεβ) ή 18 Ημερών το υπόλοιπο έτος (Μαρ – Νοε)

·         Δεσμοποιημένη Δυναμικότητα (Αεριοποίηση + Δυναμικότητα Παράδοσης στην Αγία Τριαδα), προκαθορισμένου ύψους, σύμφωνα με τον Κώδικα Διαχείρισης του ΕΣΦΑ.

Προσφέρονται συνολικά τέσσερις δέσμες slots ανά έτος:

·         3 δέσμες κάθε μια εκ των περιλαμβάνει 5 φορτία LNG ποσότητας 1 TWh έκαστο

·         1 δέσμη η οποία περιλαμβάνει 8 φορτία ποσότητας 0,5 TWh έκαστο.

Τα φορτία LNG κάθε δέσμης κατανέμονται ιδίως σε περιόδους υψηλής ζήτησης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια