Ανοδικά κινήθηκαν σήμερα Τετάρτη τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, μετά από μια απότομη πτώση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, με τους traders να σταθμίζουν τις διαφορετικές μετεωρολογικές προβλέψεις για να μετρήσουν τις ανάγκες σε καύσιμα στην αρχή της σεζόν θέρμανσης.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο Άμστερνταμ ενισχύθηκαν κατά 3,9% με την τιμή να διαμορφώνεται στα 38,44 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης έχασαν 12% στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις.

Μια πιθανή πτώση των θερμοκρασιών κάτω από τα εποχιακά πρότυπα αναμένεται το δεύτερο 15νθήμερο αυτού του μήνα, σύμφωνα με ένα μοντέλο του Bloomberg που χρησιμοποιεί δεδομένα του Παγκόσμιου Συστήματος Προβλέψεων. Η τρέχουσα εκτίμησή του δείχνει ότι η πτώση μπορεί να είναι σύντομη, αλλά ο καιρός θα γίνει πιο κρύος ούτως ή άλλως.

Ποιοι «τζογάρουν» στο φυσικό αέριο της Ευρώπης – Τα… απόνερα στις τιμές

Ζεστό φθινόπωρο

Προς το παρόν, το ασυνήθιστα ζεστό φθινόπωρο της Ευρώπης περιορίζει τη ζήτηση για φυσικό αέριο, η οποία είναι ήδη μειωμένη από τις χαμηλότερες ανάγκες σε καύσιμα στους τομείς της βιομηχανίας και της ενέργειας.

Ωστόσο, τα πρώτα κρύα θα αποτελέσουν μια δοκιμή για το ενεργειακό δίκτυο της ηπείρου που αντιμετωπίζει τον δεύτερο χειμώνα της με εξαιρετικά χαμηλές προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Η παγκόσμια αγορά παραμένει σφιχτή και εξακολουθεί να είναι ευάλωτη σε τυχόν αλλαγές στη διαθεσιμότητα ή τη χρήση καυσίμων. Στην Ευρώπη, η ημερήσια κατανάλωση αερίου είναι συνήθως διπλάσια από το τρέχον επίπεδο κατά τους ψυχρότερους μήνες, δεδομένου του βασικού ρόλου του καυσίμου στη θέρμανση.

Υποτονική ζήτηση

Προς το παρόν, η βραχυπρόθεσμη ζήτηση φυσικού αερίου εμφανίζεται υποτονική. Οι όγκοι υγροποιημένου φυσικού αερίου που οι έμποροι διατηρούν στη θάλασσα παγκοσμίως για τουλάχιστον 20 ημέρες – περιμένοντας πιο ενεργές αγορές – αυξήθηκαν στα ρεκόρ του περασμένου έτους. Ωστόσο, μέρος αυτού του καυσίμου θα μπορούσε να κυκλοφορήσει στην Ευρώπη αυτόν τον μήνα.

Εκτός από την αλλαγή των μετεωρολογικών προβλέψεων, ορισμένοι έμποροι πιθανότατα «προχωρούν σε ευκαιρίες αγοράς σε μια ίσως υπερπουλημένη αγορά», ανέφερε σε σημείωμα η εταιρεία συμβούλων Zenergi.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities