Σε έδρα του ενός πέμπτου των Ρώσων κατασκόπων που δρουν στην Ευρώπη έχει μετατραπεί η Ελβετία, καθώς άλλες χώρες απελαύνουν διπλωμάτες της Μόσχας. Αυτό αναφέρει η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung, επικαλούμενη έκθεση των μυστικών υπηρεσιών.

Πού πάνε οι Γερμανοί όταν μεταναστεύουν;

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν διώξει εκατοντάδες Ρώσους διπλωμάτες που φέρονταν να εργάζονται ως κατάσκοποι μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το 2022.

Ωστόσο, η Ελβετία φιλοξενεί τώρα περίπου 80 Ρώσους πράκτορες, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Ελβετίας (NDB) στα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής του Εθνικού Συμβουλίου τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τη NZZ.

Απειλή

Ενώ ελβετικές πόλεις όπως η Γενεύη και η Βέρνη ανέκαθεν προσέλκυαν δραστηριότητες των μυστικών υπηρεσιών, το ζήτημα των Ρώσων διπλωματών που λειτουργούν ως κατάσκοποι στην Ελβετία έχει γίνει τώρα πιο έντονο θέμα συζήτησης μεταξύ των Ελβετών πολιτικών.

«Αυτοί οι ξένοι πράκτορες αποτελούν απειλή για την εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια της Ελβετίας», δήλωσε στη NZZ ο Εθνικός Σύμβουλος και μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Fabian Molina.

Πάγωμα περιουσιακών στοιχείων

Αν και παγκοσμίως γνωστή για την ουδέτερη στάση της, η Ελβετία έσπασε την παράδοση στην περίπτωση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, υιοθετώντας τις περισσότερες κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας και ορισμένων σχετικών προσώπων από την αρχή του πολέμου. Πέρσι η αξία των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων ανερχόταν σε περίπου 7,5 δισ. ελβετικά φράγκα.

Ωστόσο αυτή η κίνηση δεν επεκτάθηκε στους διπλωμάτες, οι οποίοι εξακολουθούν να απολαμβάνουν ασυλία.

«Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο δεν επιβάλλει κυρώσεις με τη μορφή της απέλασης διπλωματών», δήλωσε εκπρόσωπος του ελβετικού υπουργείου Εξωτερικών στη NZZ, προσθέτοντας ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με τη Ρωσία πρέπει να διατηρηθούν.

«Όταν η Ελβετία απελαύνει διπλωμάτες, το κάνει για λόγους εσωτερικής ασφάλειας και οι περιπτώσεις αυτές δεν ανακοινώνονται δημοσίως», δήλωσε ο εκπρόσωπος στην εφημερίδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα