Αύξηση της διείσδυσης της ιδιωτικής ετικέτας στην ελληνική αγορά καταγράφει νέα έρευνα της Focus Bari. Τα στοιχεία έδειξαν πως σχεδόν όλοι οι Έλληνες καταναλωτές έχουν αγοράσει, έστω και μία φορά, προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, τα οποία διατίθενται σε μεγαλύτερη ποικιλία κατά την τελευταία δεκαετία ως προς την ποιότητα και την αισθητική.

Σήμερα το 93% των Ελλήνων καταναλωτών αγοράζει τακτικά προϊόντα private label (PL), με την άποψή τους για την ποιότητά τους να βελτιώνεται διαχρονικά με την πλειοψηφία να υποστηρίζει ότι αποδεικνύονται πλέον στην πράξη ως value for money.

Η ασταμάτητη ιδιωτική ετικέτα, το άδειο πορτοφόλι των καταναλωτών και η απειλή για την ανταγωνιστικότητα

Αξιοποιώντας έρευνες  από το φθινόπωρο του 2000, το φθινόπωρο του 2010 και πρόσφατα στοιχεία από την πανελλαδική έρευνα σε 1002 άτομα σε όλη την Ελλάδα, η νέα έρευνα της Focus Bari «Οι Έλληνες & τα Private Labels. Διαχρονικές Τάσεις 2000-2023» επιβεβαίωσε την εξελικτική διείσδυση των private label στους Έλληνες καταναλωτές.

Μέσα στα τελευταία 23 χρόνια, ολοένα και περισσότεροι Έλληνες αγοράζουν προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Το 2000 κινούνταν στο 74%, δέκα χρόνια αργότερα το ποσοστό είχε ανέβει στο 89%, με τον Σεπτέμβριο του 2023 να καταγράφεται σχεδόν καθολική αποδοχή από το καταναλωτικό κοινό, που εμφανίζεται σε ποσοστό 96% να έχει αγοράσει αντίστοιχα προϊόντα έστω και μία φορά.

Τι PL αγοράζουν οι Έλληνες

Ενώ τo καταναλωτικό ενδιαφέρον εστιάστηκε αρχικά σε συγκεκριμένες προϊοντικές κατηγορίες -χαρτικά, κονσερβοειδή, ξηρά και κατεψυγμένα τρόφιμα, όπως και προϊόντα προσωπικής περιποίησης- εξελικτικά στράφηκε σε απορρυπαντικά, αναλώσιμα είδη κουζίνας, αναψυκτικά και χυμούς.

Ανάλογα διαμορφώθηκε και ο μέσος όρος προϊόντων: στις αρχές της χιλιετίας ήταν 7 είδη κατά μέσο όρο, τη δεκαετία του 2010 15,7 και τώρα 17,9.

Μέσα στα τελευταία «13 χρόνια της κρίσης», η συστηματική επιλογή private labels εκτοξεύτηκε για μεγάλο αριθμό διαφορετικών ειδών. Ειδικότερα, τα είδη χαρτικών παραμένουν στην κορυφή των προτιμήσεων με μια αύξηση 2 μονάδων από το 2010 (60%) στο 2023 (62%). Το ρύζι, τα ζυμαρικά και το αλεύρι με 46% σήμερα, 10 μονάδες πάνω σε σχέση με το 2010. Τα κατεψυγμένα προϊόντα σκρφάλωσαν στο 38% από 33%, είδη όπως το αλουμινόχαρτο και η διαφανής μεμβράνη στο 36% από το 29%. Τα μπισκότα, οι φρυγανιές και τα δημητριακά αυξήθηκαν από 27% σε 30%, ενώ τα αναψυτικά και οι χυμοί κινήθηκαν επίσης ανοδικά από 24% σε 28%, τα καρυκεύματα από 23% σε 29%, όπως και ο καφές από 10% σε 14%.

Οι λοιπές κατηγορίες εμφάνισαν σταθερότητα και κατά περιπτώσεις μικρές υποχωρήσεις.

Τα πιο δημοφιλή

Σήμερα, τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας που αγοράζουν συστηματικά οι Έλληνες καταναλωτές, χωρίζονται σε συγκεκριμένες κατηγορίες,
ανάλογα με τον ρόλο και την χρήση που έχουν στο νοικοκυριό. Έτσι, τα πιο δημοφιλή είναι το χαρτί κουζίνας (45%), το χαρτί υγείας (43%), οι χαρτοπετσέτες (38%), τα ζυμαρικά (37%), το ρύζι (28%), το αλουμινόχαρτο (26%) και οι σακούλες απορριμάτων (26%) .

Αρκετά διαδεδομένα αποδεικνύονται προϊόντα όπως τα ντοματοειδή (24%), η διαφανής μεμβράνη (23%), τα χαρτομάντιλα (22%) και διάφορα είδη οσπρίων (22-21%), ενώ ως λιγότερο δημοφιλή επισημαίνονται τα αφρόλουτρα, οι κονσέρβες τόνου, αλοιφές, καφές, φρυγανιές – όλα με 14%.

Είναι θέμα ποικιλίας και ποιότητας

Σε σύγκριση με το 2010, σήμερα οι καταναλωτές σε ποσοστό 74% θεωρούν ότι υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ποικιλία σε προϊόντα ιδιωτικής
ετικέτας απ’ ότι παλιότερα (58%).

Ως προς την ποιότητα και την αισθητική τους, σήμερα τα PL παρουσιάζουν συνολικά βελτιωμένη εικόνα στο ελληνικό κοινό, παρ’ ότι αυξάνεται η αναλογία εκείνων που θεωρούν ότι το επίπεδό τους χειροτερεύει με τα χρόνια. To 2010 το 35% θεωρούσε ότι τα private label βρίσκοντα σε καλύτερο επίπεδο από παλαιότερα, το 41% ότι παραμένουν στάσιμα, ενώ μόλις ένα 6% θεωρούσε ότι η ποιότητά τους ήταν χειρότερη από πριν. Δεκατρία χρόνια μετά, το 60% βρίσκουν ότι τα PL έχουν βελτιωθεί κατά πολύ, ένα 5% ότι έχουν μείνει στάσιμα, αλλά ένα ποσοστό της τάξης του 27% ότι η ποιότητά τους έχει επιδεινωθεί σε σχέση με παλαιότερα.

Παρόλα αυτά, τα συγκεκριμένα προϊόντα αποδεικνύονται διαχρονικά ως value-for-money, και το 2010 με 64% και το 2023 με 83%.

Ζήτημα τιμής

Η αποστασιοποίηση από τις μάρκες εντείνεται λόγω της ακρίβειας και των πληθωριστικών πιέσεων. Εάν ωστόσο οι μισοί καταναλωτές έβρισκαν την επώνυμη μάρκα σε τιμή αντίστοιχη με εκείνη της ιδιωτικής ετικέτας, θα ήταν πολύ πιθανό να την επέλεγαν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ ήρθε για να γίνει κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

«Πρέπει να συζητάμε με την Τουρκία, αλλά χωρίς αυταπάτες» , λέει ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο Νικος Ανδρουλάκης άσκησε κριτική στη Νέα Δημοκρατία λέγοντας ότι «καλλιέργησε υψηλές προσδοκίες», ενώ το περιβάλλον για ελληνοτουρκικό διάλογο δεν ήταν ευνοϊκό

Γερμανία: Οι Σύροι πρόσφυγες σε προεκλογική «μέγγενη» – «1.000 ευρώ στο χέρι και δωρεάν πτήση για Συρία»
Επικαιρότητα |

Οι Σύροι πρόσφυγες σε προεκλογική «μέγγενη» - «1.000 ευρώ στο χέρι και δωρεάν πτήση για Συρία»

Παρά την επισφαλή κατάσταση στη μετά Άσαντ Συρία, Δεξιά και Ακροδεξιά στη Γερμανία υπερθεματίζουν προεκλογικά για την άμεση επιστροφή Σύρων προσφύγων, με φόντο την ευρωπαϊκή υποκρισία