Μαζί με την τουριστική σεζόν «απογειώθηκαν» και οι εργασίες της «Πανελλένικ» (Panellenic), θυγατρικής εταιρείας του ομίλου Καράτζης που δραστηριοποιείται στον κλάδο των πολυτελών πτήσεων (VIP). Το μομέντουμ για τη συγκεκριμένη κατηγορία των αερομεταφορών θεωρείται ιδανικό, ειδικά μετά την «εμπειρία» της πανδημίας του κορωνοϊού που φαίνεται να ευνοεί τις ιδιωτικές πτήσεις.

SAS: Αλλάζει για να μην χρεοκοπήσει

Σύμφωνα με τις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις για την χρήση του 2022, ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ανήλθε σε 4,8 εκατ. ευρώ έναντι 1,6 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση ενώ εκτελέστηκαν πάνω από 250 πτήσεις.

Τα αποτελέσματα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) έφτασαν σε 902.785 ευρώ έναντι ζημιών 351.152 ευρώ στη χρήση 2021 ενώ το αποτέλεσμα προ φόρων της χρήσης διαμορφώθηκε σε κέρδη 586.798 ευρώ έναντι ζημιών 502.753 ευρώ την προηγούμενη χρήση.

Όπως εξηγεί η εταιρεία, οι δυο χρήσεις δεν είναι απόλυτα συγκρίσιμες μιας και ξεκίνησε τη δραστηριότητάς της το Μάιο του 2021. Οι πτήσεις εξωτερικού συνεισέφεραν τα περισσότερα έσοδα, τα οποία και άγγιξαν τα 3,7 εκατ. ευρώ ενώ οι πτήσεις εσωτερικού έφεραν στα ταμεία 981 χιλ. ευρώ.

Η Ρωσοουκρανική κρίση

Η διοίκηση της εταιρείας υπό την προεδρία του Αντώνη Καράτζη αναφέρει πως «παρά την σταδιακή ανάκαμψη που ακολούθησε από την επιβράδυνση της εξάπλωσης της πανδημίας Covid-19 και την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, εντός του 2022  παρουσιάστηκαν νέες προκλήσεις για την παγκόσμια οικονομία».

Η Ρωσοουκρανική κρίση, όπως λέει, «συνεχίζει να επιδρά αρνητικά στην παγκόσμια οικονομία, δημιουργώντας πιέσεις στον ενεργειακό κλάδο και οδηγώντας σε σημαντικές αυξήσεις τιμών στα καύσιμα και σε άλλα βασικά προϊόντα και πρώτες ύλες».

Ωστόσο, συνεχίζει, «η ανάκαμψη της τουριστικής δραστηριότητας στην Ελλάδα αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα για την αύξηση της πτητικής δραστηριότητας και την επαναφορά αυτής σε προ-πανδημίας επίπεδα».

Το Ταμείο Ανάκαμψης

Η εταιρεία Πανελλένικ Μονοπρόσωπη Α.Ε. είναι 100% θυγατρική του Ομίλου Καράτζη. Συστάθηκε τον Αύγουστο του 2020 με έδρα το Ηράκλειο Κρήτης και ξεκίνησε τη δραστηριότητα της το Μάιο του 2021, αφού έλαβε και το πιστοποιητικό αερομεταφορέα από την ΥΠΑ. Διαθέτει δύο ιδιόκτητα αεροσκάφη τύπου CESSNA 560 XLS και πραγματοποιεί κυρίως πτήσεις εξωτερικού. Εντός του 2022, σύμφωνα πάντα με όσα αναφέρονται στις οικονομικές καταστάσεις της προέβη στην αγορά ενός ακόμη αεροσκάφους τύπου, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις