Στο στόχαστρο των λεγόμενων vulture funds (ταμεία γύπες-αρπακτικά), βρίσκεται ένα χαρτοφυλάκιο 1.000 βρετανικών παμπ, καθώς ο μεγαλύτερος πάροχος της χώρας αντιμετωπίζει τις συνέπειες από την άνοδο των επιτοκίων, που έχει δημιουργήσει ένα βουνό χρέους πολλών δισεκατομμυρίων στερλινών.

Όπως γράφουν οι Sunday Times, επικαλούμενες πηγές του City, η Cerberus και η Morgan Stanley Real Estate συγκαταλέγονται σε μια ομάδα επενδυτών που έχουν υποβάλει προσφορές για σχεδόν το ένα τέταρτο των παμπ που ανήκουν στη Stonegate.

Η Stonegate θέλει να μετατρέψει τις μη επιβαρυμένες παμπ σε ένα νέο όχημα ειδικού σκοπού (SPV) και να συγκεντρώσει νέο χρέος για να βοηθήσει στην αποπληρωμή δανείων σχεδόν 4 δισεκατομμυρίων στερλινών – το ήμισυ των οποίων πρόκειται να αποπληρωθεί ή να αναχρηματοδοτηθεί έως τον Ιούλιο του 2025. Οποιαδήποτε αναχρηματοδότηση είναι πιθανόν να έχει υψηλότερο επιτόκιο, ασκώντας πίεση στα οικονομικά της εταιρείας.

Η ακρίβεια οδηγεί τις λονδρέζικες παμπ σε κλείσιμο

Ιδρυθείσα το 2010, η Stonegate είναι ο μεγαλύτερος φορέας παμπ του Ηνωμένου Βασιλείου με περισσότερες από 4.500 παμπ, οι περισσότερες από τις οποίες δεν έχουν εμπορικό σήμα. Τα επώνυμα μέρη της της περιλαμβάνουν τις Popworld, Slug & Lettuce και Be At One.

Οι προσφορές για παροχή χρηματοδότησης χρέους στο SPV υποβλήθηκαν πριν από δεκαπενθήμερο. Πηγές ανέφεραν ότι οι σύμβουλοι του Stonegate, Barclays και Eastdil, προσπαθούν να προωθήσουν ένα από τα μέρη στην αποκλειστικότητα τις επόμενες ημέρες. Η Stonegate πιστεύεται ότι επιδιώκει να συγκεντρώσει περίπου 600 εκατομμύρια λίρες. Ωστόσο, το χρέος θα μπορούσε ακόμη να παρακρατηθεί εάν οι προσφορές δεν κριθούν ελκυστικές, πρόσθεσαν πηγές. Όλα τα μέρη αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Η ακρίβεια οδηγεί τις πάμπ του Λονδίνου σε κλείσιμο

Στο Λονδίνο έκλεισαν περισσότερες παμπ τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους από οπουδήποτε αλλού στην Αγγλία, σύμφωνα με μελέτη της εταιρείας real estate Altus Group.

Συγκεκριμένα, η βρετανική πρωτεύουσα έχασε 46 pub μέχρι τα τέλη Ιουνίου, την ίδια στιγμή που στο σύνολο του Ηνωμένου Βασιλείου, 383 παμπ έκλεισαν οριστικά τις πόρτες τους την ίδια περίοδο, σχεδόν ισοφαρίζοντας το σύνολο για ολόκληρο το 2022, όταν χάθηκαν 386.

Βρετανία: Περισσότερες από 2 παμπ την ημέρα βάζουν λουκέτο σε Ουαλία και Αγγλία

Κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων μηνών του 2023, 51 επιχειρήσεις σταματούσαν τη λειτουργία τους κατά μέσο όρο κάθε μήνα, ενώ από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε 77 το μήνα, σύμφωνα με τη μελέτη.

Η Ουαλία, πάλι, έχασε τον μεγαλύτερο αριθμό παμπ στο σύνολο του Ηνωμένου Βασιλείου με 52 παμπ να κλείνουν.

Πού οφείλεται το κλείσιμο

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της British Beer and Pub Association, ο αριθμός των χώρων διασκέδασης έχει μειωθεί συνολικά τα τελευταία 20 χρόνια στους περισσότερους δήμους του Λονδίνου, ενώ από το 2000 έχει κλείσει περίπου το ένα τέταρτο των βρετανικών παμπ συνολικά.

Ωστόσο, η απασχόληση στον τομέα έχει αυξηθεί καθώς η μέση παμπ έχει γίνει μεγαλύτερη σε μέγεθος. Πράγματι, ενώ η μείωση του αριθμού των παμπ αντανακλά μια γενικότερη αλλαγή στα καταναλωτικά ήθη στην βρετανική αγορά, ο αριθμός των εργαζομένων αυξήθηκε περισσότερο στο Λονδίνο (12%) από τον μέσο όρο της χώρας (3%).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή