Στον απόηχο των συνεδριάσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Μαρακές, και καθώς κλιμακώνεται η ένταση στη Μέσα Ανατολή και συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, συνεδριάζει αύριο Δευτέρα 16 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργου, το Eurogroup.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι στη συνάντηση θα συμμετάσχει και η αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, η οποία μετά το Μαρόκο θα πετάξει για το Λουξεμβούργου.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, οι υπουργοί της ευρωζώνης θα ανταλλάξουν απόψεις με την αμερικανίδα ομόλογό τους, σχετικά με τις προοπτικές και τους κινδύνους παγκοσμίως, με στόχο να διαμορφωθεί κοινή αντίληψη των αλληλένδετων βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων προκλήσεων στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ και να συζητηθεί η μελλοντική πορεία των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών πολιτικών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, η Γέλεν αναμένεται να εδραιώσει τη σχέση των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας ότι σχέση  αυτή είναι κρίσιμη για τη διατήρηση της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς και την προώθηση κοινών συμφερόντων.

«Θα δεσμεύσει τους ομολόγους της για την περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας και την προώθηση κοινών οικονομικών προτεραιοτήτων», ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών. «Αυτό περιλαμβάνει την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της διαφοροποίησης των κρίσιμων αλυσίδων εφοδιασμού μας. Επίσης, θα συνεργαστεί με ευρωπαίους εταίρους για να συντονίσει την κοινή μας υποστήριξη για την Ουκρανία».

Κεφαλαιαγορές και χρηματοπιστωτικές  αγορές

Παράλληλα, σύμφωνα με την προσέγγιση που συμφώνησε τον περασμένο Μάιο το Eurogroup, οι υπουργοί θα υποδεχθούν φορείς της αγοράς και θα ακούσουν την εμπειρία τους όσον αφορά την πρόσβαση σε χρηματοδότηση και επενδύσεις στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές.

Θα δοθεί έμφαση στις ταχέως αναπτυσσόμενες ευρωπαϊκές εταιρείες που αναζητούν χρηματοδότηση προκειμένου να επεκταθούν και στους επενδυτές, που αναζητούν ελκυστικές επενδυτικές ευκαιρίες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στόχος των συζητήσεων είναι να συμβάλουν στον εντοπισμό λύσεων για την κινητοποίηση κεφαλαίων στις κεφαλαιαγορές της ζώνης του ευρώ.

Στη διαδραστική αυτή συνεδρίαση θα παραστούν δύο προσκεκλημένοι: η Zoé Fabian, η οποία, αντλώντας από την εμπειρία της ως διευθύνουσας συμβούλου στην Eurazeo Growth, θα παρουσιάσει την οπτική των θεσμικών επενδυτών, και ο Sebastian Siemiatkowski, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Klarna, ο οποίος θα παρουσιάσει την οπτική των εταιρειών ταχείας ανάπτυξης.

Προετοιμασίες της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης

Κατά τη συνεδρίαση, ο πρόεδρος του Eurogroup αναμένεται να παρουσιάσει τα κυριότερα στοιχεία της επιστολής που θα διαβιβάσει προσωπικά στον Πρόεδρο της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης, παραθέτοντας τις εργασίες που έχει επιτελέσει το συμβούλιο από τον Ιούνιο του 2023 και την περιγραφή των σχεδίων για τους προσεχείς μήνες.

Τα σχέδια Ανάκαμψης

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ατζέντα της συνάντησης, το Eurogroup αναμένεται να συζητήσει επίσης την υλοποίηση των συστάσεων για την ευρωζώνη για το 2023, με βάση την αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής , καθώς και τη συμβολή του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στους στόχους πολιτικής της ευρωζώνης.

Αυτό θα επιτρέψει επίσης την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις οικονομικές προκλήσεις και τις προτεραιότητες πολιτικής για την ευρωζώνη κατά το προσεχές έτος.

Ψηφιακό ευρώ

Οι υπουργοί θα έχουν την ευκαιρία να εξετάσουν την πρόοδο του σχεδίου για το ψηφιακό ευρώ μετά την τελευταία ανταλλαγή απόψεών τους τον Ιούλιο.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ θα ενημερώσει προφορικώς το συμβούλιο, πριν την τελική απόφαση σχετικά με την προώθηση της επόμενης φάσης του σχεδίου. Η Επιτροπή και η Προεδρία του Συμβουλίου θα παράσχουν επίσης ενημέρωση σχετικά με τις εργασίες που διεξάγονται επί της πρότασης για το νομικό πλαίσιο για την ενδεχόμενη εισαγωγή ψηφιακού ευρώ.

Επίσης, οι υπουργοί θα προβούν σε απολογισμό των ετήσιων συνελεύσεων στο Μαρακές, με βάση τις ενημερώσεις από τον Πρόεδρο και τα θεσμικά όργανα, καθώς και από την Προεδρία της Διεθνούς Νομισματικής και Χρηματοπιστωτικής Επιτροπής (IMFC).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Επίδομα γένννησης: Τη Μ. Τρίτη 30 Απριλίου καταβάλλονται τα αναδρομικά σε 58.912 μητέρες
Οικονομία |

Πότε πληρώνονται τα αναδρομικά του επιδόματος γέννησης σε 58.912 μητέρες

Το επιπλέον ποσό που προκύπτει μετά την αύξηση του επιδόματος γέννησης, καταβάλλεται στις δικαιούχους χωρίς αυτές να υποβάλλουν νέα αίτηση ή  προβούν σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια

Χατζηδάκης: Eνισχύσεις 600 εκατομμυρίων ευρώ στους αγρότες της Θεσσαλίας
Οικονομία |

Χατζηδάκης: Eνισχύσεις 600 εκατομμυρίων ευρώ στους αγρότες της Θεσσαλίας

Ο κ. Χατζηδάκης επισκέφτηκε και τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου και είπε ότι η αποκατάσταση των μεγάλων ζημιών που έχει υποστεί το λιμάνι από τις κακοκαιρίες θα γίνει σε χρονικό διάστημα ενός έτους