Πτωτικά έκλεισαν την εβδομάδα οι ευρωπαϊκές αγορές, εν μέσω της κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και της νέας ανόδου των αποδόσεων των ομολόγων, καταγράφοντας μάλιστα τις μεγαλύτερες απώλειες για το σύνολο της εβδομάδας σε διάστημα τριών μηνών, αλλά και το χαμηλότερο επίπεδο για το 2023.

Bitcoin: Υψηλό διμήνου, πάνω από τα 30.000 δολάρια

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 υποχώρησε κατά 1,36% στις 433,74 μονάδες επίπεδο που συνιστά χαμηλό για την τρέχουσα χρονιά και ολοκλήρωσε την εβδομάδα έχοντας απωλέσει 3,44%. Στη Φρανκφούρτη ο DAX διέγραψε 1,64%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε χαμηλότερα κατά 1,30%, στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε πτώση 1,52%, στο -1,40 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στο Μιλάνο ο FTSE MIB.

Η ένταση στη Μέση Ανατολή

Με τα βλέμματα της παγκόσμιας κοινότητας στην κρίση στη Λωρίδα της Γάζας, το κλίμα στις αγορές ανά τον κόσμο δεν μπορεί παρά να είναι αρνητικό.

Οι ανησυχίες για κλιμάκωση της έντασης και η εμπλοκή κι άλλων δυνάμεων, έχει προκαλέσει εκ νέου προβληματισμό στους επενδυτικούς κύκλους.

Η Ευρώπη βρίσκεται σε μια κρίσιμη περίοδο όπως και σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, καθώς μετά τον πόλεμο στη Γηραιά Ήπειρο ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία, βλέπει να εκτυλίσσεται νέα πολεμική σύγκρουση στα νότιά της, σε άλλη ήπειρο μεν, όχι μακριά της δε.

Οι δηλώσεις Πάουελ

Την ίδια ώρα, οι χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ για διατήρηση των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα, προκάλεσαν νέα κλιμάκωση στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου υπερέβη το 5%, σκαρφαλώνοντας στο επίπεδο αυτό για πρώτη φορά μετά το 2007.

Οι επενδυτές διαπιστώνουν ότι οι κεντρικές τράπεζες είναι διατεθειμένες να διατηρήσουν τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για αρκετό καιρό και δεν συζητάνε για μειώσεις των επιτοκιών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών