Ισραηλινοί κατάσκοποι πιστεύουν ότι ένα από τα ηγετικά στελέχη της Χαμάς, που είχε κηρυχθεί νεκρός το 2014, είναι ζωντανός.

Πρόκειται, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες που μίλησαν στην Telegraph, για τον Μοχάμεντ Σινουάρ, που ζούσε για χρόνια στα τούνελ κάτω από τη Γάζα και συμμετείχε ενεργά στον σχεδιασμό των επιθέσεων της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Ο αδελφός του, Γιαχία Σινουάρ, είναι ο ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα και ο πλέον καταζητούμενος τρομοκράτης για το Ισραήλ.

Η Χαμάς κήρυξε τον Μοχάμεντ Σινουάρ νεκρό το 2014, δίνοντας μάλιστα στη δημοσιότητα μια φωτογραφία του με αίμα γύρω του.

Από τότε δεν έχει εμφανιστεί δημόσια, αλλά λέγεται ότι η φιγούρα του φάνηκε σε συνέντευξη στο Al Jazeera Arabic τον περασμένο Μάιο.

Γιατί έγινε η επίθεση της Χαμάς;

Υπάρχει ακόμη διάχυτο ένα σοβαρό και σχετικά αναπάντητο ερώτημα. Γιατί έκανε η Χαμάς τη φρικιαστική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου; Δεν γνώριζε πως το Ισραήλ θα ανταπέδιδε με άγρια βία την επίθεση; Δεν σκέφτηκε τις συνέπειες για τον παλαιστινιακό πληθυσμό; Είναι δυνατόν ένας πολιτικός οργανισμός, και ιδιαίτερα μια οργάνωση σαν τη Χαμάς, να είναι τόσο αφελής; Μπορούμε να δεχθούμε πως δεν νοιάζονται καθόλου για τη ζωή των συμπατριωτών τους; Στο όνομα δηλαδή κάποιου σκοπού, ή του θρησκευτικού φανατισμού, να αδιαφορούν για την ανθρώπινη ζωή; Τι ακριβώς λοιπόν συνέβη;

Αυτό που είναι απόλυτα σίγουρο είναι πως το Ισραήλ δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να αφήσει αναπάντητη μια τέτοια επίθεση. Σε αυτό το ενδεχόμενο θα ενεθάρρυνε τη Χαμάς, καθώς και άλλες συγγενείς οργανώσεις (Χεζμπολάχ, Ισλαμική Τζιχάντ, παρακλάδια της Φατάχ κ.ά.), να εντείνουν τις επιθέσεις τους κατά του Ισραήλ που θα φαινόταν αδύναμο και ευάλωτο. Από την άλλη πλευρά είναι σίγουρο πως οποιαδήποτε επίθεση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στη στενή γεωγραφικά και πυκνοκατοικημένη ζώνη της Γάζας θα προκαλούσε εκατόμβες θυμάτων. Ιδιαίτερα μάλιστα όπως η κατάσταση είναι διαμορφωμένη εκεί. Με τις όποιες στρατιωτικές εγκαταστάσεις με επιμέλεια κρυμμένες μέσα ή πίσω από φαινομενικά αθώους πολιτικούς στόχους. Με καθιερωμένη τακτική τη χρήση αμάχων σαν ζωντανών ασπίδων κατά των στρατιωτικών της μηχανισμών, η Χαμάς κρύβεται πίσω από αθώους πολίτες για να αποφύγει επιθέσεις εναντίον τους.

Δημιουργούνται έτσι περίεργες καταστάσεις. Τα υπόγεια κάτω από νοσοκομεία, σχολεία, εκκλησίες, τζαμιά ή παιδικούς σταθμούς κρύβουν πολλές και σημαντικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις που ο οποιοσδήποτε εχθρός που σέβεται τη στρατιωτική του ιδιότητα είναι υποχρεωμένος να χτυπήσει. Το Ισραήλ λοιπόν, σε περίπτωση εισβολής, είναι προετοιμασμένο να αντιμετωπίσει – και να αντικρούσει με κάθε τρόπο – την όποια κατακραυγή θα ακολουθούσε τις επιθετικές του κινήσεις. Δεν υπάρχει κι άλλη λύση. Ή θα υποχωρήσει, και θα δεχθεί συνεχόμενες επιθέσεις, που θα θέσουν σε κίνδυνο την ίδια του την ύπαρξη, ή θα αντεπιτεθεί χτυπώντας στόχους της Χαμάς ανάμεσα σε μη μάχιμους πολίτες και θα υποστεί άγριες επικριτικές επιθέσεις για γενοκτονία και απανθρωπιά.

Φαίνεται πως μάλλον αυτός ήταν τελικά ο στόχος της επίθεσης της Χαμάς. Να δημιουργήσει για το Ισραήλ μια περίπου αδιέξοδη κατάσταση υποχρεώνοντάς το σε κινήσεις που κινητοποιούν εναντίον του μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινής γνώμης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Αλεξοπούλου: Το αεροδρόμιο «Λυδία» αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα επιτυχούς συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα
Επικαιρότητα |

Θεμελίωση του αεροδρομίου «Λυδία» στην Καβάλα

Το αεροδρόμιο θα υπηρετεί τη Γενική Αεροπορία, στην οποία εντάσσονται πτητικές δραστηριότητες που δεν αφορούν σε μείζονες εμπορικούς ή στρατιωτικούς σκοπούς, όπως η εκπαίδευση των επαγγελματιών πιλότων

Ακρίβεια: «Πληθωρισμό απληστίας» του Μητσοτάκη, καταγγέλλουν τα κόμματα – Απεργία στο Δημόσιο στις 21 Μαΐου
Επικαιρότητα |

«Πληθωρισμό απληστίας» του Μητσοτάκη, καταγγέλλουν τα κόμματα – Σε απεργία το Δημόσιο

Η ακρίβεια συνεχίζει να «ροκανίζει» το εισόδημα των Ελλήνων – Οι αυξήσεις στα τρόφιμα και τα καύσιμα «στριμώχνουν» τους πολίτες, ενώ το πρόβλημα της πανάκριβης στέγασης διογκώνεται