Ματαιώνει η Ιορδανία μία συμφωνία που επρόκειτο να υπογραφεί με το Ισραήλ, η οποία προέβλεπε την παροχή ενέργειας στο Τελ Αβίβ έναντι διοχέτευσης νερού προς το Αμμάν.

Dubai Airshow 2023: Ερημο το περίπτερο του Ισραήλ στην έκθεση του Ντουμπάι

Αυτό γνωστοποίησε σήμερα ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών Ayman Safadi στην τηλεόραση του AL Jazeera.

«Δεν θα προχωρήσει λόγω πολέμου»

«Είχαμε έναν περιφερειακό διάλογο για περιφερειακά έργα. Νομίζω ότι όλα αυτά ο πόλεμος (έχει) αποδείξει, ότι δεν θα προχωρήσουν», δήλωσε ο Σαφάντι, αναφερόμενος τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

Πρόσθεσε ότι όλες οι προσπάθειες της Ιορδανίας επικεντρώνονται στον τερματισμό αυτού που χαρακτήρισε ως «τη βαρβαρότητα των αντιποίνων που πραγματοποιεί το Ισραήλ» στον υπό τη διοίκηση της Χαμάς θύλακα της Γάζας.

«Δεν θα συμμετάσχουμε σε διάλογο για τη Γάζα»

Ο Σαφάντι δήλωσε ότι η Ιορδανία δεν θα συμμετάσχει ποτέ σε διάλογο για το ποιος θα διοικεί τη Γάζα μετά τον πόλεμο, θεωρώντας ότι μια τέτοια κίνηση αυτή τη στιγμή θα μπορούσε να θεωρηθεί ως πράσινο φως στο Ισραήλ να κάνει ό,τι θέλει.

«Αν η διεθνής κοινότητα θέλει να συζητήσει για αυτό, πρέπει να σταματήσει τον πόλεμο τώρα», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι στις 6 Νοεμβρίου ο πρωθυπουργός της Ιορδανίας, Μπισέρ αλ Χασάουνα, άφησε «ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα» όσον αφορά την αντίδρασή της χώρας του στην «αποτυχία» του Ισραήλ να διακρίνει μεταξύ των στρατιωτικών και των πολιτικών στόχων στους εντεινόμενους βομβαρδισμούς και τις χερσαίες επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Χασάουνα δεν διευκρίνισε τι μέτρα θα μπορούσε να λάβει ως απάντηση, λίγες ημέρες αφότου ανακάλεσε τον πρεσβευτή της από το Ισραήλ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα, μετά την επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, στις 7 Οκτωβρίου.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της Ιορδανίας, ότι ο πρεσβευτής του Ισραήλ, που έφυγε από το Αμάν λίγο μετά την επίθεση της Χαμάς, δεν θα επιτραπεί να επιστρέψει στη χώρα και να αναλάβει εκ νέου τα καθήκοντά του, κηρύσσοντάς τον ουσιαστικά persona non grata (ανεπιθύμητο πρόσωπο).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή