Απότομη αύξηση αναμένεται να καταγράψουν οι λογαριασμοί ύδρευσης στη Βαρκελώνη και τις γύρω πόλεις, λόγω της παρατεταμένη ξηρασίας που πλήττει την βορειοανατολική Ισπανία. Σύμφωνα με ανακοίνωση των τοπικών αρχών, στους καταναλωτές αναμένεται να μετακυλιστεί το υψηλότερο κόστος αφαλάτωσης και καθαρισμού του νερού.

Άμστερνταμ-Βαρκελώνη: Κλείνουν την πόρτα στους τουρίστες που δημιουργούν προβλήματα και ξοδεύουν λίγα

Η αυξήσεις θα είναι τις τάξεως του 11-16% και θα αφορούν 23 δήμους, συμπεριλαμβανομένης της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ισπανίας.

Ξηρασία

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι βροχοπτώσεις στην Ισπανία έχουν μειωθεί κατά περίπου 17% σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων 30 ετών. Έτσι τα αποθέματα νερού σε ορισμένες δεξαμενές στην Καταλονία στα βορειοανατολικά και στην Ανδαλουσία στα νότια ανέρχονται σε μόλις 15%.

Χαμηλή η στάθμη του νερού του ταμιευτήρα La Baells, που σήμερα βρίσκεται στο 24% της χωρητικότητάς του, κοντά στο Cercs, βόρεια της Βαρκελώνης

Οι νότιες πόλεις της Σεβίλλης και της Μάλαγα έχουν ήδη ανακοινώσει αυξήσεις στους λογαριασμούς του νερού φέτος, ενώ οι χρεώσεις στην περιοχή της Βαρκελώνης παρέμειναν ως επί το πλείστον αμετάβλητες τα τελευταία χρόνια.

Καθώς όμως η Καταλονία υποφέρει από τη χειρότερη ξηρασία που έχει καταγραφεί, αξιωματούχοι ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι μέρος της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Βαρκελώνης, εισέρχεται σε μια κατάσταση που βρίσκεται ένα βήμα πριν τον συναγερμό. Έτσι η επιτρεπόμενη κατανάλωση νερού μειώθηκε στα 210 λίτρα ημερησίως ανά κάτοικο από 230 λίτρα.

Εξετάζουν μεταφορά νερού με πλοία

Η μικρή ροή στα ποτάμια έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερες ποσότητες καθαρού νερού να προέρχονται από  μονάδες αφαλάτωσης, κάτι που αυξάνει το κόστος.

Η κατάσταση μάλιστα, όπως μεταδίδει το Reuters, είναι τόσο δραματική ώστε να εξετάζεται ακόμα και η παράδοση φορτίων νερού με πλοία σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Ταυτόχρονα προγραμματίζεται η κατασκευή και νέων μονάδων αφαλάτωσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green